Upadłość konsumencka a zwrot kosztów dojazdu od pracodawcy — czy pieniądze przejmie syndyk?
M
Marek_budowlaniec
Pracuję w budowlance i często jeżdżę na różne budowy poza miejscem zamieszkania. Pracodawca zwraca mi co miesiąc koszty paliwa i czasem noclegu, przelewając te pieniądze razem z wypłatą. Jestem w trakcie upadłości konsumenckiej i nie wiem, czy taki zwrot jest traktowany jak część wynagrodzenia, czy tylko jako pokrycie poniesionych wydatków. Czy muszę zgłaszać każdy taki przelew syndykowi? Czy zwrot kosztów może wejść do masy upadłości?
Odpowiedzi (2)
O
Olek
2026-09-26 21:16
Jeśli to faktyczny, udokumentowany zwrot kosztów paliwa i noclegu poniesionych w związku z wyjazdami służbowymi, co do zasady nie powinien być traktowany jak wynagrodzenie ani przejmowany przez syndyka. Znaczenie ma jednak sposób opisania tych kwot na pasku płac i w przelewie — stały ryczałt bez rozliczenia wydatków może zostać oceniony inaczej. Dobrze przekazać syndykowi informację o zasadach rozliczeń oraz dokumenty od pracodawcy, zamiast osobno zgłaszać każdy identyczny przelew. Jeśli wypłata i zwrot przychodzą jedną kwotą, poproś pracodawcę o wyraźne rozdzielenie ich na zestawieniu.
P
Pawel
2026-09-27 07:56
Czy na pasku wynagrodzenia zwrot paliwa i noclegu jest wykazany osobno od pensji oraz rozliczany na podstawie faktur lub kilometrówki?