Czy syndyk może przejąć zwrot nadpłaty za prąd po ogłoszeniu upadłości?

K
KarolinaS
· 2026-09-26 22:00
Jestem już po ogłoszeniu upadłości konsumenckiej i czekam na pierwsze rozliczenie z syndykiem. Sprzedawca energii ma zwrócić mi około 1 400 zł nadpłaty wynikającej z rozliczenia rzeczywistego zużycia za poprzedni rok. Część tej kwoty dotyczy okresu sprzed ogłoszenia upadłości, a część późniejszych miesięcy. Czy taki zwrot w całości wchodzi do masy upadłości, czy znaczenie ma okres, za który powstała nadpłata? Czy syndyk może zażądać, aby środki zostały przelane bezpośrednio na rachunek masy?

Odpowiedzi (4)

M
MaszynaSzyje 2026-09-27 07:02
Zwrot może wejść do masy upadłości, ale okres, którego dotyczy nadpłata, ma znaczenie przy ustalaniu, kiedy powstała wierzytelność; zgłoś syndykowi kwotę wraz z rozliczeniem sprzedawcy energii, żeby rozdzielił część sprzed i po ogłoszeniu upadłości.
G
GrafikPrasowy 2026-09-27 10:06
Odpowiedź do MaszynaSzyje
Zwrot może wejść do masy upadłości, ale okres, którego dotyczy nadpłata, ma znaczenie przy ustalaniu, kiedy powstała wierzytelność; zgłoś syndykowi kwotę wraz z
To nie zawsze da się rozdzielić wyłącznie według miesięcy, których dotyczy rozliczenie. Znaczenie może mieć też moment powstania i wymagalności roszczenia o zwrot nadpłaty oraz treść faktury korygującej. Dobrze przekazać syndykowi pełne rozliczenie od sprzedawcy energii i nie zakładać z góry, że część przypadająca po ogłoszeniu upadłości na pewno zostanie poza masą. Czy sprzedawca wystawił już korektę z dokładnym podziałem na okresy?
P
Patrycja 2026-09-27 07:12
U mnie syndyk poprosił o rozliczenie od sprzedawcy energii i rozdzielił nadpłatę według okresu, którego dotyczyła. Część przypadająca przed ogłoszeniem upadłości została zaliczona do masy, a późniejsza została u mnie. Sam termin wypłaty zwrotu nie był najważniejszy, liczył się okres powstania nadpłaty. Dużo zależy jednak od podejścia konkretnego syndyka, więc pokaż mu pełne rozliczenie z podziałem na miesiące.
D
DrukarniaX 2026-09-27 07:13
Czy sprzedawca energii rozpisał na rozliczeniu, jaka część nadpłaty dotyczy okresu sprzed ogłoszenia upadłości, a jaka okresu już po jej ogłoszeniu?