Zwrot akcyzy za paliwo rolnicze po obwieszczeniu restrukturyzacji – czy gmina może zaliczyć go na stare zaległości?
K
KarolinaS
Prowadzę gospodarstwo rolne objęte postępowaniem restrukturyzacyjnym i złożyłam w urzędzie gminy wniosek o zwrot podatku akcyzowego zawartego w cenie oleju napędowego. Jednocześnie mam wobec gminy zaległości powstałe przed dniem obwieszczenia o ustaleniu dnia układowego. Czy urząd może zaliczyć należny zwrot akcyzy na poczet tych zaległości zamiast wypłacić środki na rachunek gospodarstwa? Czy znaczenie ma to, że zwrot dotyczy paliwa kupionego już po obwieszczeniu? Jakie dokumenty z postępowania restrukturyzacyjnego należy przedstawić gminie, aby zwrot został wypłacony bez potrącenia?
Odpowiedzi (1)
D
Drukarniarz
2026-09-27 15:05
U mnie gmina też próbowała zaliczyć zwrot akcyzy na starsze zaległości, ale po przedstawieniu obwieszczenia o ustaleniu dnia układowego wycofała się z tego i wypłaciła pieniądze na konto. Z tego, co wyjaśniał doradca restrukturyzacyjny, wierzytelności objętych układem gmina nie może sobie po prostu potrącić po obwieszczeniu. Duże znaczenie mają jednak daty powstania zaległości i samego zwrotu. Czy urząd wydał już formalne postanowienie o zaliczeniu tej kwoty?