Zajęcie rachunku po obwieszczeniu restrukturyzacji – czy komornik może zabrać wpływy ze sprzedaży zboża?
J
Janusz_spod_Lomzy
Prowadzę gospodarstwo rolne jako osoba fizyczna, głównie produkcję zbóż i rzepaku na około 120 hektarach. W sierpniu sprzedałem pszenicę do skupu, a należność w wysokości około 85 tys. zł ma wpłynąć na mój rachunek gospodarczy. Restrukturyzacja została obwieszczona dwa tygodnie temu, natomiast konto nadal jest zajęte przez komornika z powodu wcześniejszego długu wobec firmy nawozowej. Mimo obwieszczenia bank nie zdjął blokady i nie potrafił mi powiedzieć, co stanie się z nowym przelewem. Na tym samym rachunku mam środki potrzebne na paliwo, materiał siewny i bieżące wynagrodzenia dla dwóch pracowników. Czy komornik może przekazać wierzycielowi pieniądze ze sprzedaży zboża, jeżeli wpłyną już po obwieszczeniu restrukturyzacji? Czy bank powinien sam zwolnić takie bieżące wpływy, czy potrzebna jest osobna decyzja nadzorcy albo sądu?
Odpowiedzi (2)
S
SublimacjaLab
2026-09-28 09:15
U mnie po obwieszczeniu komornik nie powinien już przekazywać zajętych wpływów wierzycielowi, ale bank sam blokady nie zdjął i dopiero nadzorca dogadał to z komornikiem. Zgłoś mu od razu te 85 tys. zł, zanim wpłyną na konto.
F
FarbaSpec
2026-09-28 09:23
Czy komornik został już formalnie zawiadomiony o obwieszczeniu restrukturyzacji i wiadomo, jakiego dokładnie postępowania ono dotyczy? Istotne może być też, czy te 85 tys. zł wpłynie już po dacie obwieszczenia.