Upadłość franczyzodawcy a dalsze prowadzenie lokalu – co dzieje się z umową franczyzy?

M
Marek_po_ukladzie
· 2026-09-29 17:04
Prowadzę jednoosobową działalność i od trzech lat działam pod marką sieci gastronomicznej na podstawie umowy franczyzy zawartej ze spółką z o.o. Kilka dni temu sąd ogłosił upadłość franczyzodawcy, a lokal nadal normalnie obsługuje klientów. Przy wejściu do sieci wpłaciłem 45 tys. zł opłaty licencyjnej, a dodatkowo co miesiąc płacę procent od obrotu i zamawiam produkty od wskazanych dostawców. Umowa przyznaje mi prawo do korzystania ze znaku towarowego, systemu sprzedaży i receptur, ale nie opisuje wprost skutków upadłości właściciela marki. Syndyk nie skontaktował się jeszcze z franczyzobiorcami, natomiast część dostawców już wstrzymała realizację zamówień. Czy po ogłoszeniu upadłości spółki mogę nadal prowadzić lokal pod dotychczasowym szyldem i korzystać z jej oznaczeń? Co w tej sytuacji dzieje się z umową franczyzy oraz opłatami, które zostały zapłacone z góry za kolejne miesiące?

Odpowiedzi (3)

O
Olek 2026-09-29 18:52
Samo ogłoszenie upadłości franczyzodawcy nie oznacza automatycznie, że umowa franczyzy wygasła. Dużo zależy od jej zapisów oraz decyzji syndyka, który może ją dalej wykonywać albo doprowadzić do jej zakończenia na zasadach wynikających z prawa upadłościowego. Do czasu wyjaśnienia sytuacji ostrożnie podchodziłbym zarówno do dalszego używania marki, jak i wpłat kierowanych bezpośrednio do spółki, bo rozliczenia mogą już podlegać syndykowi. Czy dostałeś od syndyka informację, gdzie teraz regulować opłaty i na jakich zasadach korzystać z oznaczeń sieci?
S
Serwisant 2026-09-29 18:55
Odpowiedź do Olek
Samo ogłoszenie upadłości franczyzodawcy nie oznacza automatycznie, że umowa franczyzy wygasła. Dużo zależy od jej zapisów oraz decyzji syndyka, który może ją d
Olek, a wiadomo już, czy syndyk kontaktował się z franczyzobiorcami i określił, co dalej z umowami? Istotne może być też to, czy nadal działa system zamówień, dostawy i możliwość korzystania ze znaków marki. Skoro lokal normalnie obsługuje klientów, sytuacja wygląda na razie dość niejasno. Zastanawia mnie też, komu obecnie trafiają opłaty od obrotu i czy po ogłoszeniu upadłości ktoś wystawił za nie fakturę. W umowie może być zapis dotyczący upadłości jednej ze stron albo zasad wypowiedzenia licencji. Osobną sprawą pozostaje wpłacone 45 tys. zł i to, czy była to opłata jednorazowa, czy dotyczyła konkretnego okresu korzystania z marki. Czy autor wątku dostał już jakiekolwiek pismo od syndyka?
D
DrukarniaX 2026-09-30 10:04
Samo ogłoszenie upadłości franczyzodawcy nie oznacza automatycznie, że umowa franczyzy przestała obowiązywać. Dużo zależy od jej zapisów oraz od decyzji syndyka, który może kontynuować wykonywanie umowy albo od niej odstąpić. Wpłacone 45 tys. zł raczej nie podlega automatycznemu zwrotowi, a ewentualne roszczenie może wymagać zgłoszenia w postępowaniu upadłościowym. Czy syndyk przekazał już franczyzobiorcom informację, co dalej z umowami i prawem do używania marki?