Czy syndyk może przejąć premię roczną wypłaconą po ogłoszeniu upadłości?

D
DarekK
· 2026-09-29 17:58
Pracuję jako kierownik produkcji w branży meblarskiej i przed ogłoszeniem upadłości konsumenckiej wypracowałem premię roczną za wyniki zakładu. Postanowienie o upadłości zapadło w sierpniu, natomiast pracodawca ma wypłacić premię dopiero w listopadzie razem z wynagrodzeniem. Według wstępnych wyliczeń będzie to około 12 tys. zł brutto. Syndyk poprosił mnie o przesłanie regulaminu premiowania oraz informacji, kiedy powstało prawo do tego świadczenia. Nie wiem, czy znaczenie ma data wykonania pracy, decyzja pracodawcy o przyznaniu premii, czy dopiero dzień jej wypłaty. Czy taka premia w całości wchodzi do masy upadłości, czy podlega takim samym ograniczeniom jak zwykłe wynagrodzenie za pracę? Czy ktoś spotkał się z podobną sytuacją w trakcie postępowania?

Odpowiedzi (2)

A
Atryk 2026-09-29 20:38
Premia roczna co do zasady jest składnikiem wynagrodzenia, więc syndyk nie może automatycznie przejąć całych 12 tys. zł — obowiązują limity potrąceń i kwota wolna liczone od łącznej listopadowej wypłaty netto. To, że premia została wypracowana przed upadłością, nie przesądza jeszcze sprawy; znaczenie ma regulamin i moment, w którym powstało wymagalne prawo do jej otrzymania. Dlatego syndyk prosi o regulamin premiowania, żeby ustalić charakter świadczenia i część, która wejdzie do masy upadłości.
F
FarbaSpec 2026-09-30 10:07
Syndyk może zainteresować się tą premią, bo liczy się nie tylko data wypłaty, ale też moment powstania prawa do niej i zapisy regulaminu. Dlatego właśnie poprosił o regulamin premiowania, żeby ustalić, czy całość lub część premii wejdzie do masy upadłości.