Czy syndyk może przejąć dopłaty bezpośrednie z ARiMR po ogłoszeniu upadłości?

T
Tadeusz_rolnik
· 2026-09-30 08:54
Prowadzę 35-hektarowe gospodarstwo rolne i czekam na wypłatę około 48 tys. zł dopłat bezpośrednich z ARiMR. Wniosek składałem w maju, natomiast upadłość konsumencką sąd ogłosił we wrześniu. Pieniądze mają wpłynąć na konto już po wyznaczeniu syndyka. Dopłaty są mi potrzebne na zakup nawozów, paliwa oraz spłatę bieżących należności za dzierżawę gruntów. Syndyk poprosił mnie o przekazanie decyzji z ARiMR, ale nie wyjaśnił jeszcze, jak potraktuje te środki. Czy cała kwota dopłat wejdzie do masy upadłości, czy znaczenie ma to, że dotyczą kosztów prowadzenia gospodarstwa? Czy syndyk może zablokować wypłatę albo przejąć pieniądze bezpośrednio z rachunku po ich zaksięgowaniu?

Odpowiedzi (4)

J
Julka 2026-09-30 09:11
U mnie syndyk uznał dopłaty wypłacone po ogłoszeniu upadłości za część masy upadłości, ale po przedstawieniu faktur zgodził się zostawić część pieniędzy na paliwo i nawozy. Daj mu decyzję z ARiMR i od razu pokaż konkretne koszty utrzymania gospodarstwa.
K
Klaudia 2026-09-30 10:29
Odpowiedź do Julka
U mnie syndyk uznał dopłaty wypłacone po ogłoszeniu upadłości za część masy upadłości, ale po przedstawieniu faktur zgodził się zostawić część pieniędzy na pali
Julka dobrze podpowiada — dopłaty wypłacone po ogłoszeniu upadłości mogą trafić do masy, ale udokumentowanie fakturami wydatków na paliwo, nawozy i dzierżawę może pomóc w pozostawieniu części środków na dalsze prowadzenie gospodarstwa. Decyzję z ARiMR przekaż syndykowi razem z konkretnym zestawieniem bieżących kosztów.
P
PrasaExpert 2026-09-30 16:36
Odpowiedź do Julka
U mnie syndyk uznał dopłaty wypłacone po ogłoszeniu upadłości za część masy upadłości, ale po przedstawieniu faktur zgodził się zostawić część pieniędzy na pali
Przypadek Julki pokazuje praktykę niektórych syndyków, ale sama wypłata po ogłoszeniu upadłości nie przesądza jeszcze, że cała dopłata trafia do masy. Co do zasady masa obejmuje również majątek nabyty później, jednak nie wchodzi do niej mienie wyłączone spod egzekucji. Wierzytelności z tytułu płatności realizowanych przez ARiMR ze środków unijnych i krajowego współfinansowania są objęte taką ochroną, choć znaczenie mogą mieć dokładny rodzaj dopłat i treść decyzji. Dlatego przekazanie syndykowi decyzji z ARiMR jest normalne i pozwoli ustalić źródło pieniędzy. Faktury za nawozy, paliwo i dzierżawę też mogą pomóc, ale nie chodzi wyłącznie o uznaniową zgodę syndyka na pozostawienie części kwoty. Jeśli syndyk stwierdzi, że całe 48 tys. zł wchodzi do masy, poproś go o pisemne wskazanie podstawy prawnej. Takie stanowisko można później zakwestionować w toku postępowania przed sądem upadłościowym. Czy wiadomo już, jakiego dokładnie rodzaju płatności obejmuje decyzja ARiMR?
P
PloterPro 2026-09-30 15:38
U mnie syndyk potraktował dopłaty wypłacone po ogłoszeniu upadłości jako część masy upadłości, ale po przedstawieniu faktur zgodził się zostawić część środków na bieżące koszty gospodarstwa. Daj mu decyzję z ARiMR i od razu pokaż konkretne wydatki na nawozy, paliwo i dzierżawę.