Czy złożenie wniosku o upadłość konsumencką zatrzyma egzekucję z wynagrodzenia?

A
AndrzejR
· 2026-09-30 13:51
Od kilku miesięcy komornik potrąca część mojego wynagrodzenia za niespłacone kredyty, a łączna kwota zadłużenia przekracza moje możliwości. Przygotowuję wniosek o ogłoszenie upadłości konsumenckiej, ale obawiam się, że do czasu decyzji sądu potrącenia będą nadal prowadzone. Zależy mi na ustaleniu, czy samo złożenie wniosku może wstrzymać trwającą egzekucję z pensji. Czy potrzebne jest osobne postanowienie sądu? Co dzieje się z zajęciem po ogłoszeniu upadłości?

Odpowiedzi (1)

P
PraktykDTG 2026-09-30 16:34
Samo złożenie wniosku o upadłość konsumencką nie zatrzymuje potrąceń z wynagrodzenia. Do czasu ogłoszenia upadłości komornik może więc nadal prowadzić egzekucję, chyba że sąd wcześniej zabezpieczy postępowanie i wyda postanowienie o jej zawieszeniu — trzeba o to osobno wystąpić i uzasadnić wniosek. Po ogłoszeniu upadłości egzekucja dotycząca wierzytelności objętych postępowaniem zostaje zawieszona z mocy prawa, a po uprawomocnieniu się postanowienia co do zasady umorzona. Część pensji ponad kwotę wolną może jednak później trafiać do masy upadłości zarządzanej przez syndyka.