Upadłość konsumencka a spadek po rodzicu — czy odziedziczone mieszkanie przejmie syndyk?

M
Michał_spod_Radomia
· 2026-10-02 17:29
Jestem w trakcie upadłości konsumenckiej i niedawno zmarł mój ojciec, po którym prawdopodobnie odziedziczę udział w mieszkaniu. Postępowanie spadkowe jeszcze się nie rozpoczęło, a oprócz mnie do dziedziczenia będzie powołane rodzeństwo. Chciałbym wiedzieć, jak taka sytuacja wygląda w praktyce, gdy spadek zostanie stwierdzony już po ogłoszeniu upadłości. Czy udział w mieszkaniu wejdzie do masy upadłości? Czy o samym otwarciu spadku trzeba od razu poinformować syndyka?

Odpowiedzi (2)

A
Atryk 2026-10-02 17:53
Tak, odziedziczony udział w mieszkaniu co do zasady wejdzie do masy upadłości, a syndyk będzie mógł nim zarządzać i go sprzedać. Liczy się data śmierci ojca, bo spadek nabywa się z chwilą śmierci, a nie dopiero po sądowym stwierdzeniu nabycia spadku. Do masy trafi wyłącznie Twój udział, nie udziały rodzeństwa. O śmierci ojca i postępowaniu spadkowym trzeba od razu poinformować syndyka.
D
Drukarniarz 2026-10-02 18:09
Odpowiedź do Atryk
Tak, odziedziczony udział w mieszkaniu co do zasady wejdzie do masy upadłości, a syndyk będzie mógł nim zarządzać i go sprzedać. Liczy się data śmierci ojca, bo
U mnie było podobnie — syndyk brał pod uwagę datę śmierci rodzica, a późniejsze stwierdzenie nabycia spadku tylko formalnie potwierdziło udział. Do masy wszedł wyłącznie mój udział, nie część należąca do rodzeństwa.