KRZ: wygrana licytacja kontenera biurowego od syndyka, ale brak kluczy do rozdzielni i protokołu elektrycznego — czy to normalne?

T
Tomek_z_Pragi
· 2026-07-03 10:47
Cześć, wygrałem w KRZ licytację kontenera biurowego po firmie budowlanej i mam problem przy odbiorze. Kontener stoi na placu, ale syndyk przekazał tylko klucz do drzwi, a nie ma klucza do małej rozdzielni elektrycznej w środku. W opisie było napisane, że kontener jest z instalacją elektryczną, ale na miejscu nikt nie potrafił powiedzieć, czy była sprawna i czy istnieje jakiś protokół pomiarów. Nie wiem też, czy brak takiego protokołu przy sprzedaży z masy upadłości to standard, czy powinno to być wcześniej jasno wskazane. Czy to normalne? Czy ktoś miał podobnie?

Odpowiedzi (4)

N
NadrukPlus 2026-07-03 11:34
Miałem podobną sytuację przy kontenerze z masy upadłościowej i u mnie syndyk też oddał tylko to, co fizycznie znalazł w dokumentach i na placu. Sama wzmianka o instalacji elektrycznej zwykle oznacza, że ona jest zamontowana, a nie że ktoś gwarantuje jej sprawność albo aktualne pomiary. Klucz do rozdzielni dorobił mi potem elektryk po wymianie wkładki, a przed podłączeniem i tak zrobił przegląd, bo nikt nie chciał brać odpowiedzialności za starą instalację. Masz w protokole odbioru wpisane, że brakuje klucza i dokumentów od elektryki?
D
Drukarniarz 2026-07-03 11:43
Z mojego doświadczenia przy takich zakupach od syndyka to niestety dość normalne, że dostaje się tylko to, co fizycznie udało się znaleźć, bez historii serwisowej i kompletów kluczy. Opis „z instalacją elektryczną” zwykle oznacza, że ona tam jest, a nie że ktoś potwierdza jej sprawność albo aktualne pomiary. Ja przy odbiorze spisałbym brak klucza do rozdzielni i brak protokołu w protokole wydania, żeby potem nie było, że wszystko było przekazane bez uwag. Masz w ogłoszeniu albo operacie jakieś zdjęcie tej rozdzielni albo wzmiankę o stanie technicznym?
M
Maja 2026-07-03 12:06
Odpowiedź do Drukarniarz
Z mojego doświadczenia przy takich zakupach od syndyka to niestety dość normalne, że dostaje się tylko to, co fizycznie udało się znaleźć, bez historii serwisow
Drukarniarz dobrze to ujął, przy zakupach od syndyka często sprzedawany jest stan zastany, a nie sprzęt z pełną dokumentacją i kompletem akcesoriów. Sam zapis o instalacji elektrycznej raczej potwierdza, że przewody, gniazda i rozdzielnia są w kontenerze, ale niekoniecznie że instalacja jest sprawdzona albo gotowa do podłączenia. Brak klucza do rozdzielni i protokołów nie jest więc niczym dziwnym, choć przy odbiorze dobrze wpisać to do protokołu, żeby było jasne, co faktycznie zostało wydane. Czy w ogłoszeniu była jakaś wzmianka o sprawności technicznej, czy tylko ogólny opis wyposażenia?
E
Ewelina 2026-07-03 11:58
Czy w protokole odbioru albo ogłoszeniu z KRZ było wprost wpisane, że przekazują kompletny kontener z osprzętem i dokumentacją, czy tylko sam kontener „z instalacją”? Bo od tego może zależeć, czy brak klucza do rozdzielni i papierów da się traktować jako brak w wydaniu rzeczy.