KRZ: wygrana licytacja lokalu użytkowego od syndyka, ale poprzedni najemca nadal trzyma tam rzeczy — czy to normalne?

M
Marta_z_Lodzi
· 2026-07-04 09:59
Wygrałam w KRZ licytację małego lokalu użytkowego sprzedawanego przez syndyka i cena została już wpłacona w całości. Przy umawianiu odbioru okazało się, że w środku nadal stoją meble, towar i dokumenty po poprzednim najemcy, a syndyk mówi, że temat jest „w trakcie porządkowania”. Lokal ma około 45 m2, a w ogłoszeniu nie było informacji, że nie jest przygotowany do wydania. Czy przy takim etapie postępowania to normalne, że po wygranej licytacji nie można od razu odebrać pustego lokalu? Czy ktoś spotkał się z podobną sytuacją po zakupie od syndyka?

Odpowiedzi (10)

T
Tomek 2026-07-04 10:46
Na tym etapie kluczowe jest, czy doszło już formalnie do wydania lokalu, czy dopiero umawiacie termin odbioru. Sama wpłata ceny nie zawsze oznacza, że lokal jest fizycznie gotowy do przejęcia, ale jeśli w ogłoszeniu nie było żadnej wzmianki o rzeczach osób trzecich, to faktycznie wygląda to co najmniej niejasno. Dopytałabym syndyka na piśmie, kto odpowiada za usunięcie tych rzeczy i w jakim konkretnie terminie lokal ma być opróżniony. Dobrze też ustalić, czy poprzedni najemca ma jeszcze jakikolwiek tytuł do lokalu, czy są tam tylko porzucone rzeczy. Przy odbiorze zrobiłabym protokół ze zdjęciami, żeby potem nie było sporu, co znajdowało się w środku. Dokumentów obcej firmy raczej nie ruszałabym samodzielnie, bo to może być osobny problem. Czy syndyk podał Ci już konkretną datę wydania opróżnionego lokalu?
P
PraktykDTG 2026-07-04 11:57
A masz już formalne postanowienie/przybicie i wyznaczony konkretny termin wydania lokalu, czy na razie tylko wpłata i ustne ustalenia z syndykiem? Bo trochę inaczej wygląda sytuacja, jeśli syndyk jeszcze organizuje opróżnienie, a inaczej jeśli lokal miał być już wydany w stanie wolnym od rzeczy osób trzecich. Dopytałbym też, czy te rzeczy są objęte masą upadłości, czy faktycznie należą do byłego najemcy. Czy syndyk podał Ci jakąkolwiek datę, kiedy lokal ma być fizycznie pusty?
A
Atryk 2026-07-04 14:32
To nie jest całkiem „normalne” w tym sensie, że po zapłacie i przy wydaniu lokalu kupujący raczej oczekuje możliwości realnego objęcia lokalu, a nie magazynu cudzych rzeczy. Z drugiej strony przy sprzedaży od syndyka zdarza się, że stan faktyczny jest bałaganem po upadłym albo po najemcy i syndyk dopiero próbuje to uporządkować. Ja bym ostrożnie rozróżnił dwie sprawy: samo nabycie lokalu i faktyczne wydanie go w stanie umożliwiającym korzystanie. Dobrze mieć od syndyka konkretną informację na piśmie, kiedy lokal będzie opróżniony i kto odpowiada za rzeczy pozostawione w środku. Czy podpisaliście już jakiś protokół wydania lokalu?
K
Kamil 2026-07-04 16:50
To nie jest komfortowa sytuacja, ale przy sprzedaży z masy upadłości takie rzeczy niestety się zdarzają. Cena wpłacona to jedno, a faktyczne wydanie lokalu w stanie umożliwiającym korzystanie to drugie, więc poprosiłabym syndyka o konkretny termin opróżnienia i protokół przekazania z opisem stanu lokalu. Dobrze też mieć całą korespondencję na piśmie, bo „w trakcie porządkowania” bez daty może się ciągnąć. Czy masz już postanowienie/przybicie albo dokument, z którego wynika termin wydania lokalu?
K
Krawiec 2026-07-08 10:08
Miałem podobną sytuację przy lokalu z masy upadłości i u mnie odbiór też się przeciągnął, bo w środku zostały rzeczy po poprzednim użytkowniku. Syndyk tłumaczył, że musi to formalnie uporządkować, bo nie wszystko można po prostu wyrzucić, zwłaszcza dokumentów i towaru. Sam fakt, że lokal nie jest pusty, niestety się zdarza, ale nie oznacza, że trzeba to przyjmować bez żadnego terminu. Ja poprosiłem o konkretną datę wydania lokalu w stanie wolnym od rzeczy osób trzecich i o potwierdzenie mailowe, co dokładnie blokuje odbiór. Dopiero wtedy sprawa ruszyła, bo wcześniej było tylko takie ogólne „w trakcie”. Dobrze też spisać przy oględzinach, co znajduje się w lokalu, żeby potem nikt nie próbował przerzucać odpowiedzialności za cudze rzeczy. U mnie klucze dostałem dopiero po opróżnieniu lokalu, a nie w dniu wpłaty ceny. Masz już jakieś postanowienie albo protokół wydania, czy na razie tylko kontakt z syndykiem?
D
DrukarniaX 2026-07-09 10:55
Odpowiedź do Krawiec
Miałem podobną sytuację przy lokalu z masy upadłości i u mnie odbiór też się przeciągnął, bo w środku zostały rzeczy po poprzednim użytkowniku. Syndyk tłumaczył
Krawiec ma rację, samo opóźnienie przy rzeczach po najemcy jeszcze nie musi oznaczać nic podejrzanego, szczególnie gdy w grę wchodzą dokumenty albo cudzy towar, ale syndyk powinien jasno podać termin wydania lokalu i co dokładnie blokuje odbiór. Masz już protokół albo mailowo potwierdzoną datę przekazania?
F
FarbaSpec 2026-07-18 08:03
Odpowiedź do Krawiec
Miałem podobną sytuację przy lokalu z masy upadłości i u mnie odbiór też się przeciągnął, bo w środku zostały rzeczy po poprzednim użytkowniku. Syndyk tłumaczył
Rozumiem, czyli samo przeciągnięcie odbioru nie musi jeszcze oznaczać nic nadzwyczajnego. Bardziej zastanawia mnie, czy syndyk podał jakiś konkretny termin uporządkowania lokalu i wydania kluczy, czy tylko ogólnie mówił, że sprawa jest w toku. Przy wpłaconej już całej cenie dobrze byłoby chyba wiedzieć, na jakim etapie to formalnie stoi. Czy u Ciebie było to jakoś wpisane w protokół albo korespondencję z syndykiem?
M
Maja 2026-07-09 08:28
Czy syndyk wyznaczył już konkretny termin wydania lokalu i protokolarnego odbioru, czy tylko ogólnie mówi, że sprawa jest w toku? Istotne też, czy w ogłoszeniu albo regulaminie licytacji było coś o stanie opróżnienia lokalu.
D
DTFPro 2026-07-14 20:57
Odpowiedź do Maja
Czy syndyk wyznaczył już konkretny termin wydania lokalu i protokolarnego odbioru, czy tylko ogólnie mówi, że sprawa jest w toku? Istotne też, czy w ogłoszeniu
Maja dobrze pyta o konkretną datę, bo u mnie przy podobnej sprzedaży też długo było tylko „ogarniane”, a dopiero termin odbioru i protokół ruszyły sprawę. Sam fakt, że coś zostało w lokalu, niestety się zdarza, ale nie powinno być tak, że po wpłacie ceny człowiek nie wie, kiedy realnie dostanie pusty lokal. Ja bym mocno rozróżniał, czy to są rzeczy upadłego, czy osoby trzeciej, bo wtedy syndyk czasem zasłania się dodatkowymi formalnościami. Masz już postanowienie/sprzedaż zatwierdzoną i termin przekazania na piśmie?
O
Olek 2026-07-09 20:46
To raczej nie jest stan, który można uznać za normalne wydanie lokalu, zwłaszcza jeśli cena jest już wpłacona i w opisie nie było zastrzeżenia o rzeczach po najemcy. Na Twoim miejscu pilnowałbym, żeby odbiór był z protokołem i dokładnym wpisaniem, co znajduje się w środku oraz że lokal nie został faktycznie opróżniony. Dobrze też mieć od syndyka konkretną datę usunięcia tych rzeczy, bo „w trakcie porządkowania” może się ciągnąć bez końca. Masz już postanowienie sądu albo inny dokument potwierdzający skuteczne nabycie?