Upadłość konsumencka a samochód żony używany przeze mnie do pracy — czy syndyk może się nim interesować?
A
Andrzej_z_komisu
Jestem po ogłoszeniu upadłości konsumenckiej i na co dzień dojeżdżam do pracy samochodem zarejestrowanym na żonę. Auto było kupione za jej pieniądze jeszcze przed moją upadłością, ale ja często z niego korzystam, bo inaczej trudno byłoby mi normalnie pracować. Czy w takiej sytuacji syndyk może pytać o ten samochód albo uznać, że powinien wejść do masy upadłości?
Odpowiedzi (5)
K
Kamil
2026-07-05 12:26
Sam fakt, że korzystasz z auta żony do dojazdów, nie oznacza automatycznie, że samochód wchodzi do masy upadłości. Syndyk może jednak pytać o ten pojazd, zwłaszcza jeśli jest regularnie używany przez Ciebie albo były jakieś przelewy z Twojego majątku na jego zakup czy utrzymanie. Kluczowe będzie, czy żona potrafi wykazać, że auto kupiła z własnych środków i że nie było to pozorne przeniesienie majątku. Macie rozdzielność majątkową, czy wspólność ustawową?
D
DTFPro
2026-07-05 15:34
Sam fakt, że korzystasz z auta żony do dojazdów, nie oznacza automatycznie, że wchodzi ono do masy upadłości, jeśli rzeczywiście należy do niej i zostało kupione z jej środków. Syndyk może jednak pytać o samochód, zwłaszcza gdy macie wspólność majątkową albo zakup był blisko upadłości.
H
HaftStudio
2026-07-16 08:27
Odpowiedź do DTFPro
Sam fakt, że korzystasz z auta żony do dojazdów, nie oznacza automatycznie, że wchodzi ono do masy upadłości, jeśli rzeczywiście należy do niej i zostało kupion
Dokładnie, samo używanie auta do pracy nie przesądza sprawy, ale syndyk może sprawdzać, czy samochód faktycznie jest majątkiem żony, a nie czymś kupionym ze wspólnych środków albo „przepisanym” przed upadłością. Kluczowe będzie raczej pochodzenie pieniędzy na zakup, data nabycia i ustrój majątkowy między małżonkami.
D
DobryPapier
2026-07-16 13:34
Odpowiedź do HaftStudio
Dokładnie, samo używanie auta do pracy nie przesądza sprawy, ale syndyk może sprawdzać, czy samochód faktycznie jest majątkiem żony, a nie czymś kupionym ze wsp
Zgadzam się z HaftStudio co do ogólnego kierunku, tylko doprecyzowałbym jedną rzecz: sama rejestracja auta na żonę nie zawsze zamyka temat. Syndyk może pytać o samochód, jeśli widzi, że upadły stale z niego korzysta albo że auto pojawiło się krótko przed upadłością. To jeszcze nie znaczy, że od razu wejdzie do masy upadłości. Ważne będzie, czy żona rzeczywiście kupiła je z własnych środków i kiedy to nastąpiło. Jeśli zakup był dawno, z jej pieniędzy i da się to normalnie wykazać, to samo dojeżdżanie nim do pracy nie powinno automatycznie robić z auta majątku upadłego. Inaczej może być, gdy pieniądze były wspólne albo auto zostało przepisane tylko „na papierze”. Dobrze też oddzielić kwestię własności auta od tego, że korzystanie z niego pomaga utrzymać zatrudnienie. Kiedy dokładnie żona kupiła ten samochód i czy macie rozdzielność majątkową?
J
Julka
2026-07-12 12:36
U mnie syndyk pytał o auto, którym jeździłem, mimo że nie było na mnie zarejestrowane. Bardziej chodziło mu o ustalenie, kto faktycznie jest właścicielem i z czyich pieniędzy było kupione, a nie o samo korzystanie z samochodu. Jeśli żona ma dokumenty zakupu i widać, że auto było jej majątkiem sprzed upadłości, to samo dojeżdżanie nim do pracy nie powinno automatycznie oznaczać, że wchodzi do masy. Macie rozdzielność majątkową czy wspólność?