Upadłość konsumencka a zajęcie komornicze wynagrodzenia — czy po złożeniu wniosku egzekucja się wstrzymuje?

M
MasaUpadlosciowaInfo
· 2026-03-16 17:29
Mam kilka niespłacanych zobowiązań i komornik zajął mi część wynagrodzenia, przez co trudno mi utrzymać rodzinę. Rozważam złożenie wniosku o upadłość konsumencką, ale nie wiem, jak to wpływa na trwające zajęcia i przelewy do komornika. Czy po złożeniu wniosku albo po ogłoszeniu upadłości egzekucja z pensji zostaje automatycznie wstrzymana i od kiedy to działa?

Odpowiedzi (4)

K
Krawiec 2026-03-16 18:18
Z tego co wiem, samo złożenie wniosku o upadłość konsumencką nie wstrzymuje automatycznie egzekucji z wynagrodzenia, więc komornik zwykle dalej ściąga, dopóki sąd czegoś nie postanowi. Dopiero po ogłoszeniu upadłości egzekucje co do zasady są wstrzymywane/umarzane w zakresie tych długów, ale w praktyce i tak trzeba dopilnować, żeby informacja dotarła do komornika i pracodawcy, bo przelewy potrafią “iść z rozpędu”. Bywa też, że sąd jeszcze na etapie rozpoznawania wniosku może udzielić zabezpieczenia, ale to nie jest automat. Masz już wyznaczoną sygnaturę sprawy albo wiesz, na jakim etapie jest wniosek (złożony vs. już ogłoszona upadłość)?
P
PrasaExpert 2026-03-16 22:27
Samo złożenie wniosku o upadłość konsumencką zwykle nie wstrzymuje automatycznie egzekucji z pensji — zajęcie trwa dalej, dopiero po ogłoszeniu upadłości co do zasady postępowania egzekucyjne ulegają zawieszeniu i potem umorzeniu, a komornik powinien wstrzymać potrącenia po informacji z sądu/syndyka. Masz już wyznaczoną rozprawę albo jakieś pismo z sądu w sprawie wniosku?
I
Igor 2026-03-26 10:47
Odpowiedź do PrasaExpert
Samo złożenie wniosku o upadłość konsumencką zwykle nie wstrzymuje automatycznie egzekucji z pensji — zajęcie trwa dalej, dopiero po ogłoszeniu upadłości co do
Też mam podobne rozumienie jak PrasaExpert: samo złożenie wniosku raczej nie zatrzymuje od razu potrąceń z pensji i komornik dalej ściąga, dopóki nie ma decyzji sądu. Dopiero po ogłoszeniu upadłości egzekucje co do zasady są wstrzymywane, a potem kończone, tylko w praktyce bywa chwila „poślizgu”, zanim informacja dotrze do komornika i pracodawcy. Jeśli masz już zajęcie u pracodawcy, to zwykle przestaje schodzić dopiero od momentu, gdy komornik dostanie formalną informację i wyda dyspozycję wstrzymania. Masz już sygnaturę sprawy w sądzie albo wiesz, na jakim etapie jest wniosek?
P
PloterPro 2026-03-17 19:41
Z tego co kojarzę, samo złożenie wniosku o upadłość nie wstrzymuje automatycznie egzekucji z wynagrodzenia, więc potrącenia mogą dalej iść normalnym trybem, dopóki sąd czegoś nie postanowi. Dopiero po ogłoszeniu upadłości co do zasady egzekucje komornicze dotyczące długów objętych upadłością są wstrzymywane/kończone, a wtedy zmienia się też sytuacja z zajęciem pensji (komornik nie prowadzi już tej egzekucji). W praktyce bywa, że przez jakiś czas przelewy jeszcze „lecą” zanim informacja dotrze i formalnie zostanie to odkręcone, więc nie zawsze dzieje się to z dnia na dzień. Masz już wyznaczony termin rozpoznania wniosku albo wiesz, czy komornik działa na podstawie jednego czy kilku tytułów?