Upadłość konsumencka przy pracy na umowie zlecenie i nieregularnych wpływach – jak sąd patrzy na taki dochód?

R
RafalPoZmianie
· 2026-04-27 20:49
Mam pytanie dotyczące upadłości konsumenckiej przy dochodach, które co miesiąc wyglądają inaczej, bo pracuję w branży magazynowo-logistycznej głównie na umowie zlecenie. Średnio wychodzi mi około 5,5–6 tys. zł netto, ale jednego miesiąca mam 4 tys. zł, a innego ponad 7 tys. zł, bo wchodzą nadgodziny i weekendy. Nie prowadzę już działalności, a zadłużenie na dziś to około 128 tys. zł w bankach i firmach pożyczkowych, bez zabezpieczenia na mieszkaniu. Jestem dopiero na etapie kompletowania dokumentów do wniosku i zastanawiam się, jak w praktyce oceniana jest taka nieregularność wpływów. Czy sąd i później syndyk biorą bardziej pod uwagę średnią z kilku miesięcy, czy patrzą na najwyższe wpływy z ostatniego okresu? Interesuje mnie też, czy przy takim modelu pracy mogą pojawić się wątpliwości co do realnej wysokości kosztów utrzymania i możliwości planu spłaty. Czy ktoś przechodził podobną sytuację przy umowie zlecenie albo pracy zmianowej z dodatkami?