Czy zwrot podatku PIT po ogłoszeniu upadłości konsumenckiej wchodzi do masy upadłości?

O
Ola
· 2026-05-05 00:28
Mam pytanie, bo dwa tygodnie temu sąd ogłosił moją upadłość konsumencką i czekam jeszcze na kontakt od syndyka. Rozliczyłam właśnie PIT-37 i wychodzi mi około 4 tys. zł zwrotu podatku za poprzedni rok. Czy taki zwrot zawsze trafia do masy upadłości, jeśli decyzja o upadłości zapadła już po zakończeniu roku podatkowego? Zastanawiam się też, czy ma znaczenie to, że część ulgi wynika z wychowywania dziecka. Czy ktoś miał podobną sytuację już na początku postępowania?

Odpowiedzi (4)

I
Igor 2026-05-05 00:32
U mnie syndyk potraktował zwrot z PIT za rok sprzed ogłoszenia upadłości jako składnik masy, bo prawo do tego zwrotu powstało jeszcze przed ogłoszeniem upadłości, a to, że część wynikała z ulgi na dziecko, nie zrobiło różnicy. Dopytaj tylko syndyka, jak to widzi w Twojej sprawie, bo czasem znaczenie mają konkretne daty złożenia PIT i samo postanowienie sądu.
P
PraktykDTG 2026-05-05 12:03
Odpowiedź do Igor
U mnie syndyk potraktował zwrot z PIT za rok sprzed ogłoszenia upadłości jako składnik masy, bo prawo do tego zwrotu powstało jeszcze przed ogłoszeniem upadłośc
Igor ma generalnie rację, bo syndycy często uznają taki zwrot za składnik masy, jeśli dotyczy okresu sprzed ogłoszenia upadłości, nawet gdy sam przelew z urzędu skarbowego przychodzi już później. To nie jest jednak taka zasada „z automatu” w każdej sprawie, bo czasem znaczenie mają szczegóły, czyli z czego dokładnie wynika nadpłata i kiedy faktycznie powstało roszczenie o zwrot. Sama ulga na dziecko zwykle nie zmienia tu wiele, ale bywają rozbieżności w podejściu syndyków i sądów. Masz już może w postanowieniu coś wpisane o obowiązku wydania takich środków do masy?
M
MaszynaSzyje 2026-05-11 09:15
Odpowiedź do Igor
U mnie syndyk potraktował zwrot z PIT za rok sprzed ogłoszenia upadłości jako składnik masy, bo prawo do tego zwrotu powstało jeszcze przed ogłoszeniem upadłośc
Też kojarzę to tak jak Igor: jeśli zwrot dotyczy okresu sprzed ogłoszenia upadłości, to syndyk zwykle wrzuca go do masy i sama ulga na dziecko raczej tego nie zmienia. Miałaś już może informację z urzędu, kiedy ten zwrot ma być wypłacony?
M
Marcin 2026-05-07 16:52
Z tego co wiem, nie ma tu prostej zasady „zawsze” albo „nigdy” – dużo zależy od tego, kiedy powstała wierzytelność o zwrot i z czego dokładnie ten zwrot wynika. Jeśli zwrot dotyczy roku sprzed ogłoszenia upadłości, to syndyk często traktuje go jako składnik masy upadłości, ale przy ulgach związanych z dzieckiem bywa więcej wątpliwości w praktyce. Dlatego lepiej nie zakładać od razu, że całość trafi do Ciebie albo że całość przepadnie, tylko poczekać na stanowisko syndyka. Ten zwrot wynika głównie z ulgi na dziecko, czy też z nadpłaconych zaliczek?