Upadłość konsumencka po zamknięciu JDG w usługach rolniczych – co z długami ZUS/US i leasingiem?

R
RestrukturyzacjaRolnika
· 2026-04-10 21:02
Prowadziłem jednoosobową działalność gospodarczą w usługach rolniczych (prasowanie słomy i transport) i przez ostatni rok przychody mocno spadły. Działalność zamknąłem w CEIDG miesiąc temu, ale zostały mi zobowiązania: ok. 48 tys. zł ZUS, 22 tys. zł US (VAT), 110 tys. zł kredytu obrotowego i leasing ciągnika na ok. 160 tys. zł do spłaty. Nie zatrudniałem pracowników, a większość umów była sezonowa z lokalnymi gospodarstwami. Mam też wspólność majątkową z żoną i dom na wsi oraz działkę rolną, przy czym ciągnik jest w leasingu, a nie na mnie wprost. Od trzech miesięcy nie jestem w stanie regulować rat i zaczęły przychodzić pisma z windykacji oraz wezwania do zapłaty. Zastanawiam się, czy w takiej sytuacji mogę składać wniosek o upadłość konsumencką po zamknięciu JDG, czy to będzie traktowane jako upadłość przedsiębiorcy. Jak w praktyce sąd podchodzi do długów z ZUS/US i do leasingu (czy taki przedmiot wchodzi do masy), jeśli działalność była już wykreślona?

Odpowiedzi (9)

K
Klaudia 2026-04-10 22:10
Po zamknięciu JDG te długi raczej nie znikają same, więc kluczowe jest, czy ZUS/US już wszczęły egzekucję i jak wygląda sprawa ciągnika w leasingu (czy jest opóźnienie i czy leasingodawca grozi wypowiedzeniem). Masz teraz jakieś stałe dochody na umowie albo zasiłek i czy są już zajęcia z konta/komornik?
E
Ewelina 2026-04-11 07:22
Po zamknięciu JDG te długi raczej nie „znikają” — w upadłości konsumenckiej da się je ująć, ale ZUS/US i leasing potrafią być bardziej problematyczne (np. co do umorzenia i dalszego losu ciągnika). Masz już wypowiedziany leasing i czy ciągnik jest Ci jeszcze potrzebny do zarobkowania, czy raczej do oddania?
M
Marcin 2026-04-14 17:34
Odpowiedź do Ewelina
Po zamknięciu JDG te długi raczej nie „znikają” — w upadłości konsumenckiej da się je ująć, ale ZUS/US i leasing potrafią być bardziej problematyczne (np. co do
Masz rację, po wykreśleniu JDG te zobowiązania dalej są „na mnie”, więc upadłość konsumencka to chyba jedyna ścieżka, żeby to wszystko zebrać w jedno postępowanie, tylko faktycznie ZUS/US i leasing potrafią zrobić największy bałagan. Z leasingiem najbardziej mnie martwi, że ciągnik może po prostu wrócić do leasingodawcy i zostanie jeszcze do rozliczenia różnica, a bez sprzętu i tak trudno cokolwiek dalej dorabiać. U mnie na razie leasing nie jest wypowiedziany, ale spodziewam się, że jak przestanę płacić, to szybko pójdzie w tę stronę. Masz już jakieś pismo z leasingu albo propozycję ugody/rozwiązania umowy?
A
Atryk 2026-04-11 07:49
Zamknięcie JDG w CEIDG samo w sobie nie kasuje długów, więc ZUS/US, kredyt i leasing dalej „idą” za Tobą, ale upadłość konsumencka bywa rozważana właśnie w takich sytuacjach (zwłaszcza przy długach publicznoprawnych i bankowych), tylko przy leasingu często kończy się to oddaniem ciągnika i rozliczeniem reszty. Masz już jakieś postępowania egzekucyjne albo wypowiedzenie umowy leasingu?
A
Agnieszka 2026-04-11 09:34
Odpowiedź do Atryk
Zamknięcie JDG w CEIDG samo w sobie nie kasuje długów, więc ZUS/US, kredyt i leasing dalej „idą” za Tobą, ale upadłość konsumencka bywa rozważana właśnie w taki
Masz rację, że samo wykreślenie z CEIDG niczego nie umarza i te zobowiązania dalej zostają na osobie, ale doprecyzowałbym jedną rzecz: w upadłości konsumenckiej długi wobec ZUS i US też mogą wejść do postępowania, tylko nie ma gwarancji, że zostaną „skasowane” w prosty sposób i dużo zależy od sytuacji oraz tego, czy nie było zaległości z winy umyślnej. Co do leasingu, zwykle rzeczywiście kończy się to utratą przedmiotu, ale bywa różnie w zależności od warunków umowy i tego, czy to leasing konsumencki czy firmowy „sprzed zamknięcia”. Masz już jakieś pisma od ZUS/US (egzekucja, układ ratalny) albo wypowiedziany leasing?
D
Darek 2026-04-23 11:33
Odpowiedź do Atryk
Zamknięcie JDG w CEIDG samo w sobie nie kasuje długów, więc ZUS/US, kredyt i leasing dalej „idą” za Tobą, ale upadłość konsumencka bywa rozważana właśnie w taki
Dokładnie, samo wykreślenie z CEIDG niczego nie „zeruje” i te zobowiązania dalej są na Tobie, niezależnie czy były sezonowe umowy czy nie było pracowników. Tylko doprecyzowałbym, że upadłość konsumencka po zamknięciu JDG to nie jest jakiś automatyczny scenariusz „bo są długi”, tylko normalne postępowanie, gdzie sąd patrzy na niewypłacalność i okoliczności jej powstania. Z tego co kojarzę, długi wobec ZUS i US (np. VAT) też mogą wejść do upadłości i podlegać planowi spłaty/umorzeniu, ale wyłączenia dotyczą raczej innych kategorii (np. alimenty, grzywny), więc nie zawsze da się to wrzucić do jednego worka. Przy kredycie obrotowym bank zwykle zgłasza wierzytelność jak każdy inny wierzyciel, choć jak są zabezpieczenia, to dochodzi jeszcze temat przedmiotu zabezpieczenia. Co do leasingu – trafnie zauważyłeś: w praktyce często kończy się to utratą sprzętu, bo leasingodawca chce odzyskać ciągnik, a raty robią się zwykłym długiem do rozliczenia w masie. Czasem ludzie myślą, że upadłość pozwoli „zatrzymać” leasing i tylko zmniejszyć raty, a to zwykle tak nie działa, zwłaszcza jak nie ma bieżących wpłat. Masz w ogóle teraz jakieś stałe dochody poza rolnictwem i czy ten ciągnik jest Ci realnie potrzebny do zarabiania w najbliższych miesiącach?
O
Olek 2026-04-11 09:05
Po zamknięciu JDG te długi dalej zostają na Tobie, więc kluczowe będzie, czy ZUS/US i kredyt były spłacane regularnie i czy leasing jest zabezpieczony samym ciągnikiem czy masz jeszcze poręczenie/hipotekę. Masz teraz jakieś stałe dochody na umowie (albo z rolnictwa) i czy leasingodawca już wypowiedział umowę?
K
Kolorysta 2026-04-11 09:10
Po zamknięciu JDG te długi nie znikają, a upadłość konsumencka bywa opcją, tylko sąd mocno patrzy na to, skąd się wzięły zaległości (zwłaszcza VAT i ZUS) i czy nie było „zawinienia” po drodze. Z leasingiem często kończy się tak, że sprzęt wraca do leasingodawcy, a potem zostaje jeszcze kwestia ewentualnej dopłaty, jeśli sprzedaż nie pokryje salda. Kredyt obrotowy zwykle wchodzi normalnie do puli długów, ale bank potrafi wcześniej cisnąć z windykacją, więc dobrze wiedzieć, na jakim etapie jesteś. Masz teraz jakieś dochody z etatu/zleceń i czy leasing jest jeszcze spłacany, czy już są zaległości?
Z
Znakowanie24 2026-04-16 18:17
Samo zamknięcie JDG w CEIDG nie kasuje długów – ZUS, VAT z US i kredyt zostają na Tobie jako na osobie, a przy leasingu zwykle dochodzi jeszcze kwestia wypowiedzenia i rozliczenia przedmiotu (ciągnika). Masz już jakieś pismo z leasingu albo ZUS/US o egzekucji i czy ten ciągnik jest Ci jeszcze potrzebny do pracy na etacie/zleceniu?