Upadłość konsumencka po zamknięciu JDG w usługach rolniczych – co z długami ZUS/US i leasingiem?

R
RestrukturyzacjaRolnika
· 2026-04-10 21:02
Prowadziłem jednoosobową działalność gospodarczą w usługach rolniczych (prasowanie słomy i transport) i przez ostatni rok przychody mocno spadły. Działalność zamknąłem w CEIDG miesiąc temu, ale zostały mi zobowiązania: ok. 48 tys. zł ZUS, 22 tys. zł US (VAT), 110 tys. zł kredytu obrotowego i leasing ciągnika na ok. 160 tys. zł do spłaty. Nie zatrudniałem pracowników, a większość umów była sezonowa z lokalnymi gospodarstwami. Mam też wspólność majątkową z żoną i dom na wsi oraz działkę rolną, przy czym ciągnik jest w leasingu, a nie na mnie wprost. Od trzech miesięcy nie jestem w stanie regulować rat i zaczęły przychodzić pisma z windykacji oraz wezwania do zapłaty. Zastanawiam się, czy w takiej sytuacji mogę składać wniosek o upadłość konsumencką po zamknięciu JDG, czy to będzie traktowane jako upadłość przedsiębiorcy. Jak w praktyce sąd podchodzi do długów z ZUS/US i do leasingu (czy taki przedmiot wchodzi do masy), jeśli działalność była już wykreślona?

Odpowiedzi (1)

K
Klaudia 2026-04-10 22:10
Po zamknięciu JDG te długi raczej nie znikają same, więc kluczowe jest, czy ZUS/US już wszczęły egzekucję i jak wygląda sprawa ciągnika w leasingu (czy jest opóźnienie i czy leasingodawca grozi wypowiedzeniem). Masz teraz jakieś stałe dochody na umowie albo zasiłek i czy są już zajęcia z konta/komornik?