Spłata pożyczki od rodziny przed upadłością konsumencką – czy syndyk może to zakwestionować?

M
Marek_1979
· 2026-04-24 16:50
Mam pytanie o sytuację, w której na kilka miesięcy przed złożeniem wniosku o upadłość oddałem część prywatnej pożyczki członkowi rodziny, bo wcześniej pomagał mi regulować bieżące zobowiązania. Nie było w tym ukrywania majątku, tylko zwykłe rozliczenie między bliskimi, ale teraz zastanawiam się, jak taka spłata jest później oceniana w postępowaniu. Reszta długów nadal została, a moja sytuacja finansowa od dłuższego czasu była już słaba i niestabilna. Czy syndyk może uznać taką spłatę za problematyczną? Czy ma znaczenie, ile czasu przed złożeniem wniosku to nastąpiło?

Odpowiedzi (7)

Z
Znakowanie24 2026-04-24 18:53
Taka spłata może zainteresować syndyka, bo przy upadłości patrzy się, czy tuż przed złożeniem wniosku nie doszło do uprzywilejowania jednego wierzyciela, a członek rodziny zwykle jest oceniany jeszcze uważniej, nawet jeśli to było zwykłe oddanie długu. Dużo zależy od tego, czy była jakaś umowa, przelewy i czy da się normalnie pokazać, skąd ten dług się wziął i że nie chodziło o wyprowadzenie majątku — spłata była udokumentowana?
K
Klaudia 2026-04-24 19:07
Odpowiedź do Znakowanie24
Taka spłata może zainteresować syndyka, bo przy upadłości patrzy się, czy tuż przed złożeniem wniosku nie doszło do uprzywilejowania jednego wierzyciela, a czło
Miałem podobną sytuację i faktycznie syndyk bardziej patrzył na spłatę wobec rodziny niż na zwykłe przelewy czy codzienne wydatki. Samo oddanie długu bliskiej osobie nie wygląda od razu źle, ale problem pojawia się wtedy, gdy wychodzi, że tuż przed upadłością jeden wierzyciel dostał pieniądze, a inni już nie. U mnie dużo zależało od tego, czy dało się pokazać, skąd był ten dług, kiedy powstał i że to nie było robione pod upadłość. Masz jakieś potwierdzenie tej pożyczki albo przelewów?
K
Kolorysta 2026-04-24 19:28
Odpowiedź do Znakowanie24
Taka spłata może zainteresować syndyka, bo przy upadłości patrzy się, czy tuż przed złożeniem wniosku nie doszło do uprzywilejowania jednego wierzyciela, a czło
Też mi się wydaje, że sam fakt spłaty kogoś z rodziny tuż przed wnioskiem może być oceniany pod kątem uprzywilejowania, nawet jeśli to było zwykłe oddanie wcześniej pożyczonych pieniędzy. Masz na to jakiś ślad, np. przelew albo prostą umowę, i ile czasu minęło między spłatą a złożeniem wniosku?
T
TestKolorow 2026-04-24 19:28
Taka spłata może zwrócić uwagę syndyka, bo tuż przed upadłością szczególnie patrzy się na regulowanie zobowiązań wobec bliskich, kiedy inni wierzyciele zostali bez zapłaty. Sam fakt oddania rodzinnej pożyczki nie musi od razu oznaczać problemu, ale syndyk może sprawdzać, czy nie doszło do uprzywilejowania jednego wierzyciela kosztem pozostałych i w niektórych sytuacjach próbować to zakwestionować. Dużo zależy od tego, kiedy dokładnie była spłata, na jaką kwotę, czy była jakaś umowa albo przelewy i jak wyglądała wtedy cała Twoja sytuacja finansowa. Masz potwierdzenia przelewów albo jakikolwiek ślad tej pożyczki i spłaty?
S
SublimacjaLab 2026-04-24 19:40
Odpowiedź do TestKolorow
Taka spłata może zwrócić uwagę syndyka, bo tuż przed upadłością szczególnie patrzy się na regulowanie zobowiązań wobec bliskich, kiedy inni wierzyciele zostali
Mam podobne skojarzenie, bo przy upadłości takie rozliczenia z rodziną faktycznie bywają oglądane dokładniej niż zwykłe płatności. U znajomego syndyk pytał o daty, przelewy i skąd się wzięła ta pożyczka, ale samo to, że oddał część pieniędzy bliskiej osobie, nie zrobiło jeszcze z tego afery. Dużo zależało od tego, czy dało się normalnie pokazać, że to był prawdziwy dług, a nie wyprowadzanie kasy tuż przed złożeniem wniosku. Masz na to przelewy albo jakąś wiadomość, z której wynika, że ta pożyczka faktycznie wcześniej była?
G
GrafikPrasowy 2026-04-24 19:40
U mnie syndyk właśnie o takie przelewy do rodziny pytał, nawet jeśli to była normalna spłata, a nie żadne kombinowanie. Kluczowe było, że dało się pokazać, skąd się wziął ten dług i że wcześniej faktycznie były pożyczane pieniądze, bo bez tego patrzą na to jak na uprzywilejowanie jednego wierzyciela kosztem reszty. Nie zawsze kończy się to jakimś dużym problemem, ale trzeba się liczyć z tym, że taka spłata może zostać zakwestionowana i dokładnie sprawdzona. Masz na to jakieś potwierdzenia, np. przelewy albo wiadomości?
D
Drukarniarz 2026-04-24 19:40
Taka spłata może wzbudzić zainteresowanie syndyka, bo spłacenie kogoś z rodziny tuż przed upadłością bywa oceniane jako uprzywilejowanie jednego wierzyciela kosztem pozostałych, nawet jeśli nie było złej intencji. Dużo zależy od tego, czy pożyczka była realna i da się ją udokumentować oraz jak krótko przed złożeniem wniosku doszło do przelewu — masz na to jakieś potwierdzenia?