PZU po obwieszczeniu: zmiana banku i nowy rachunek firmowy — czy potrzebna zgoda nadzorcy układu?

E
EgzekucjaStop
· 2026-04-05 16:32
Jestem w PZU po obwieszczeniu i prowadzę spółkę z o.o., która normalnie wystawia faktury i płaci kontrahentom. Obecny bank zapowiedział wypowiedzenie umowy rachunku, a nowy bank wymaga otwarcia świeżego konta firmowego na bieżące wpływy. Musiałbym przenieść środki z dotychczasowego rachunku, przepiąć płatności od klientów i ustawić stałe zlecenia na ZUS oraz podatki. Nie chcę zrobić nic, co potem zostanie uznane za czynność wymagającą zgody nadzorcy układu albo naruszającą zasady PZU. Czy otwarcie nowego rachunku i przelanie na niego środków z dotychczasowego konta wymaga zgody nadzorcy układu? Czy to samo dotyczy ustanowienia nowych pełnomocników do rachunku (np. księgowej)?

Odpowiedzi (5)

N
NadrukPlus 2026-04-05 17:28
W praktyce samo otwarcie nowego rachunku i przepięcie bieżących wpływów to zwykła czynność operacyjna spółki, ale przy „po obwieszczeniu” kluczowe jest, czy nie wchodzi to w kolizję z warunkami układu i ewentualnymi ograniczeniami w dysponowaniu środkami. Jeśli masz nadzorcę układu, to on zwykle i tak musi mieć pełny ogląd przepływów, więc dobrze, żeby miał to od razu na piśmie (choćby mailowo) i potwierdził, że nie widzi problemu z przeniesieniem salda oraz stałymi płatnościami do ZUS i US. Szczególnie ostrożnie podszedłbym do przelewu „większej” kwoty z dotychczasowego konta na nowe, bo to może wyglądać jak wyprowadzanie środków, nawet jeśli to tylko zmiana banku. Masz w dokumentach PZU (albo w postanowieniu) jakieś wprost zapisane ograniczenia co do rachunków bankowych lub zgód na czynności przekraczające zwykły zarząd?
D
Drukarniarz 2026-04-05 17:34
Odpowiedź do NadrukPlus
W praktyce samo otwarcie nowego rachunku i przepięcie bieżących wpływów to zwykła czynność operacyjna spółki, ale przy „po obwieszczeniu” kluczowe jest, czy nie
Też miałem „po obwieszczeniu” sytuację z wypowiedzeniem konta i u mnie samo otwarcie nowego rachunku i przepięcie bieżących wpływów przeszło bez problemu, ale przelew większej kwoty ze starego konta oraz zmiana płatności do kontrahentów poszły do nadzorcy do krótkiego potwierdzenia, żeby potem nikt się nie czepiał. Masz w dokumentach układowych jakieś zapisy o rachunkach/rozporządzaniu środkami albo limitach płatności?
D
DobryPapier 2026-04-05 17:37
Masz już wyznaczonego nadzorcę układu i zatwierdzony plan przepływów na bieżącą działalność, czy dopiero jesteś „po obwieszczeniu” bez dalszych decyzji? Pytam, bo samo otwarcie nowego rachunku i przepięcie wpływów technicznie brzmi jak zwykła operacja, ale przeniesienie środków ze starego konta i ustawienie stałych płatności może być potraktowane jak ruch na majątku, który ktoś potem ocenia pod kątem układu. Dobrze też wiedzieć, czy bank wypowiada umowę „od ręki”, czy jest czas na uzgodnienie tego z nadzorcą i ewentualne potwierdzenie na piśmie. Jaki masz status w PZU na dziś: jest już nadzorca z danymi kontaktowymi i komunikacją, czy dopiero czekasz na przydział?
K
Kamil 2026-04-05 17:45
Jeśli jesteś „po obwieszczeniu”, to każda większa zmiana w sposobie obsługi kasy spółki (nowy rachunek, przerzucenie wpływów, przelewy stałe) potrafi być traktowana jak czynność, o której nadzorca układu powinien wiedzieć, nawet jeśli to wynika z decyzji banku. Ja bym to po prostu opisał nadzorcy krótko: że obecny bank wypowiada umowę, nowy wymaga nowego konta i chodzi wyłącznie o zachowanie ciągłości rozliczeń, bez „wyprowadzania” środków. Dobrze też mieć ślad mailowy/zgodę, żeby potem nikt nie zarzucił działania bez konsultacji. Masz już od nadzorcy jakieś wytyczne, co uznaje za „istotne” w bieżącej działalności spółki?
A
Atryk 2026-04-05 17:48
Odpowiedź do Kamil
Jeśli jesteś „po obwieszczeniu”, to każda większa zmiana w sposobie obsługi kasy spółki (nowy rachunek, przerzucenie wpływów, przelewy stałe) potrafi być trakto
Kamil ma tu sensowne podejście — samo otwarcie nowego rachunku i przepięcie wpływów może wyglądać „technicznie”, ale z boku to faktycznie zmienia obieg pieniędzy w spółce. Skoro to bank wypowiada umowę, to tym bardziej lepiej, żeby nadzorca miał to na radarze i nie było potem pytań, czemu nagle poszły środki gdzie indziej. Ja bym po prostu dał krótką informację (co się stało, jaki nowy rachunek, że to do bieżących płatności) i trzymał potwierdzenia z banku. Masz już dane kontaktowe do nadzorcy i czy masz w układzie jakieś ograniczenia co do rachunków/rozporządzania środkami?