Restrukturyzacja gospodarstwa po obwieszczeniu a kredyt obrotowy w banku spółdzielczym – czy rata nadal jest płatna?
S
SanacjaWPraktyce
Jestem po obwieszczeniu restrukturyzacji gospodarstwa rolnego i mam czynny kredyt obrotowy w banku spółdzielczym, który był zaciągnięty na bieżące wydatki przed rozpoczęciem całej procedury. Do tej pory raty były pobierane automatycznie z konta, ale nie wiem, czy bank może dalej je ściągać tak jak wcześniej, skoro część zobowiązań ma być objęta układem. Obawiam się też, że brak zapłaty raty może zostać potraktowany jako wypowiedzenie umowy kredytu albo pogorszyć moją sytuację przy dalszym prowadzeniu gospodarstwa. Chciałbym wiedzieć, jak to wygląda w praktyce, gdy kredyt jest związany bezpośrednio z działalnością rolną, a gospodarstwo musi nadal funkcjonować. Czy taki kredyt obrotowy zwykle wchodzi do układu? Czy bank może sam pobierać raty po obwieszczeniu?
Odpowiedzi (10)
P
Patrycja
2026-04-18 18:43
Po obwieszczeniu bank nie zawsze może traktować taki kredyt jak zwykłą bieżącą ratę, zwłaszcza jeśli zobowiązanie powstało wcześniej i ma wejść do układu. Masz już nadzorcę albo doradcę restrukturyzacyjnego, który potwierdził, czy ten konkretny kredyt jest objęty układem?
N
NadrukPlus
2026-04-18 20:02
Odpowiedź do Patrycja
Po obwieszczeniu bank nie zawsze może traktować taki kredyt jak zwykłą bieżącą ratę, zwłaszcza jeśli zobowiązanie powstało wcześniej i ma wejść do układu. Masz
Patrycja dobrze zwróciła uwagę na moment powstania zobowiązania, bo przy kredycie zaciągniętym przed obwieszczeniem bank nie powinien automatycznie zakładać, że wszystko idzie starym trybem. Jeśli ten kredyt ma być objęty układem, dalsze pobieranie rat z konta może być problematyczne i dobrze to od razu wyjaśnić z nadzorcą, zanim bank ściągnie kolejną płatność. Sam brak zapłaty raty po obwieszczeniu nie zawsze oznacza zwykłe opóźnienie jak przed restrukturyzacją, bo dużo zależy od tego, jak zakwalifikowano ten konkretny kredyt. Masz już od banku albo nadzorcy pisemną informację, czy ten kredyt obrotowy jest ujęty w spisie wierzytelności?
D
Drukarniarz
2026-05-02 08:50
Odpowiedź do NadrukPlus
Patrycja dobrze zwróciła uwagę na moment powstania zobowiązania, bo przy kredycie zaciągniętym przed obwieszczeniem bank nie powinien automatycznie zakładać, że
Zgadzam się z NadrukPlus, tu kluczowe jest to, że kredyt powstał przed obwieszczeniem, więc bank nie powinien po prostu dalej ściągać rat tak, jakby postępowania nie było, szczególnie jeśli wierzytelność ma wejść do układu. Sprawdziłbym u doradcy restrukturyzacyjnego, czy ten konkretny kredyt został ujęty w spisie wierzytelności i czy bank dostał jasną informację o wstrzymaniu pobrań.
F
FarbaSpec
2026-04-20 08:59
Odpowiedź do Patrycja
Po obwieszczeniu bank nie zawsze może traktować taki kredyt jak zwykłą bieżącą ratę, zwłaszcza jeśli zobowiązanie powstało wcześniej i ma wejść do układu. Masz
Patrycja dobrze to ujęła, bo samo automatyczne pobieranie rat sprzed obwieszczenia nie przesądza jeszcze, że bank może działać jak przed restrukturyzacją. Kluczowe jest chyba ustalenie u nadzorcy, czy ten kredyt obrotowy wchodzi do układu i czy bank został już o tym formalnie zawiadomiony.
K
Kamil
2026-04-18 21:50
U mnie po obwieszczeniu bank też jeszcze próbował działać „po staremu”, bo automatyczne pobrania były ustawione wcześniej i system sam tego nie rozumie. Dopiero po kontakcie z doradcą restrukturyzacyjnym i bankiem ustaliliśmy, które raty wchodzą do układu, a które ewentualnie trzeba regulować bieżąco. Nie zostawiałbym tego bez wyjaśnienia, bo potem trudno odkręcać potrącenia z konta albo tłumaczyć zaległość. Masz już wyznaczonego nadzorcę albo doradcę, który prowadzi sprawę?
S
Serwisant
2026-04-19 08:40
Po obwieszczeniu kluczowe jest to, czy ten kredyt obrotowy jest wierzytelnością powstałą przed dniem otwarcia postępowania i czy został ujęty w spisie wierzytelności / objęty układem. Jeśli tak, bank co do zasady nie powinien traktować rat tak, jakby nic się nie zmieniło, a automatyczne pobieranie z rachunku może być problematyczne, zwłaszcza gdy obejmuje dług układowy. Jednocześnie nie każda płatność po obwieszczeniu jest zakazana, bo znaczenie ma rodzaj postępowania, zabezpieczenia i to, czy chodzi o bieżące koszty działalności czy stare zobowiązanie. Dobrze byłoby od razu ustalić to z doradcą restrukturyzacyjnym i bankiem, żeby później nie było zarzutu wybiórczego spłacania wierzyciela. Ten kredyt jest wpisany w spisie wierzytelności albo bank już zgłosił swoją wierzytelność?
Z
Znakowanie24
2026-04-19 09:05
U mnie po obwieszczeniu bank też miał ustawione automatyczne pobieranie rat i dopiero po kontakcie z doradcą restrukturyzacyjnym wyszło, że nie wszystko może iść tak jak wcześniej. Część zobowiązań sprzed otwarcia postępowania była traktowana jako objęta układem, więc bank nie powinien sobie sam pobierać rat bez wyjaśnienia, ale w praktyce system bankowy czasem dalej działa automatem. Ja od razu zgłosiłem to do banku i poprosiłem o pisemne stanowisko, żeby potem nie było, że samowolnie przestałem płacić. Masz już wyznaczonego doradcę albo nadzorcę, który potwierdził, czy ten konkretny kredyt wchodzi do układu?
D
DTFPro
2026-04-23 18:49
Po obwieszczeniu bank nie zawsze może traktować taki kredyt jak wcześniej, zwłaszcza jeśli wierzytelność sprzed restrukturyzacji ma wejść do układu, ale dużo zależy od tego, jak została ujęta w spisie wierzytelności i czy rata dotyczy okresu sprzed czy po otwarciu postępowania. Masz już od doradcy restrukturyzacyjnego informację, czy ten kredyt obrotowy został objęty układem?
M
MaszynaSzyje
2026-04-26 09:47
Odpowiedź do DTFPro
Po obwieszczeniu bank nie zawsze może traktować taki kredyt jak wcześniej, zwłaszcza jeśli wierzytelność sprzed restrukturyzacji ma wejść do układu, ale dużo za
DTFPro dobrze zwrócił uwagę na spis wierzytelności, bo przy takim kredycie sama nazwa „obrotowy” nie przesądza jeszcze, jak bank może go dalej rozliczać. Jeśli zobowiązanie powstało przed obwieszczeniem i zostało objęte układem, to automatyczne pobieranie rat z konta może być problematyczne, bo bank nie powinien wtedy wybierać sobie spłaty poza zasadami postępowania. Inaczej może wyglądać sytuacja, gdy po otwarciu postępowania korzystasz dalej z limitu albo powstają nowe koszty bieżące, bo te mogą być traktowane inaczej niż stary dług. Duże znaczenie ma też to, czy bank został zawiadomiony przez doradcę restrukturyzacyjnego i czy sam kredyt widnieje w spisie wierzytelności w prawidłowej wysokości. Brak zapłaty raty nie zawsze oznacza od razu naruszenie, ale samodzielne zatrzymanie spłat bez ustalenia tego z nadzorcą może narobić zamieszania. Ja bym w pierwszej kolejności sprawdził u osoby prowadzącej postępowanie, czy ta konkretna rata jest traktowana jako wierzytelność układowa, czy bieżąca. Dobrze też mieć pisemne stanowisko banku, a nie tylko informację z infolinii albo oddziału. Czy ten kredyt jest już wpisany w spisie wierzytelności jako zobowiązanie objęte układem?
M
Marcin
2026-04-26 13:26
U mnie po obwieszczeniu bank też jeszcze próbował pobierać raty automatycznie, bo systemowo nikt tego od razu nie zatrzymał. Dopiero po kontakcie z doradcą restrukturyzacyjnym i pismem do banku wyjaśniło się, które zobowiązania są objęte układem, a których płatności trzeba pilnować normalnie. Nie zostawiałbym tego tylko na infolinii, bo w banku spółdzielczym często oddział wie więcej niż centrala. Masz już spis wierzytelności albo informację od nadzorcy, czy ten kredyt został tam ujęty?