Restrukturyzacja gospodarstwa po obwieszczeniu a kredyt obrotowy w banku spółdzielczym – czy rata nadal jest płatna?

S
SanacjaWPraktyce
· 2026-04-18 18:18
Jestem po obwieszczeniu restrukturyzacji gospodarstwa rolnego i mam czynny kredyt obrotowy w banku spółdzielczym, który był zaciągnięty na bieżące wydatki przed rozpoczęciem całej procedury. Do tej pory raty były pobierane automatycznie z konta, ale nie wiem, czy bank może dalej je ściągać tak jak wcześniej, skoro część zobowiązań ma być objęta układem. Obawiam się też, że brak zapłaty raty może zostać potraktowany jako wypowiedzenie umowy kredytu albo pogorszyć moją sytuację przy dalszym prowadzeniu gospodarstwa. Chciałbym wiedzieć, jak to wygląda w praktyce, gdy kredyt jest związany bezpośrednio z działalnością rolną, a gospodarstwo musi nadal funkcjonować. Czy taki kredyt obrotowy zwykle wchodzi do układu? Czy bank może sam pobierać raty po obwieszczeniu?

Odpowiedzi (2)

P
Patrycja 2026-04-18 18:43
Po obwieszczeniu bank nie zawsze może traktować taki kredyt jak zwykłą bieżącą ratę, zwłaszcza jeśli zobowiązanie powstało wcześniej i ma wejść do układu. Masz już nadzorcę albo doradcę restrukturyzacyjnego, który potwierdził, czy ten konkretny kredyt jest objęty układem?
N
NadrukPlus 2026-04-18 20:02
Odpowiedź do Patrycja
Po obwieszczeniu bank nie zawsze może traktować taki kredyt jak zwykłą bieżącą ratę, zwłaszcza jeśli zobowiązanie powstało wcześniej i ma wejść do układu. Masz
Patrycja dobrze zwróciła uwagę na moment powstania zobowiązania, bo przy kredycie zaciągniętym przed obwieszczeniem bank nie powinien automatycznie zakładać, że wszystko idzie starym trybem. Jeśli ten kredyt ma być objęty układem, dalsze pobieranie rat z konta może być problematyczne i dobrze to od razu wyjaśnić z nadzorcą, zanim bank ściągnie kolejną płatność. Sam brak zapłaty raty po obwieszczeniu nie zawsze oznacza zwykłe opóźnienie jak przed restrukturyzacją, bo dużo zależy od tego, jak zakwalifikowano ten konkretny kredyt. Masz już od banku albo nadzorcy pisemną informację, czy ten kredyt obrotowy jest ujęty w spisie wierzytelności?