Upadłość konsumencka a alimenty na dziecko — czy trzeba zgłosić je syndykowi?

R
Renata_z_ksiegami
· 2026-07-20 18:45
Jestem w trakcie upadłości konsumenckiej i co miesiąc wpływają mi na konto alimenty na dziecko od byłego partnera. Pieniądze są przeznaczane na bieżące wydatki dziecka, ale formalnie wpływają na mój rachunek bankowy. Zastanawiam się, czy syndyk traktuje takie przelewy jak mój dochód, czy raczej jako środki dziecka. Nie chcę, żeby później wyszło, że coś powinnam była zgłosić osobno. Czy alimenty na dziecko trzeba zgłaszać syndykowi? Czy ma znaczenie, że wpływają na konto rodzica?

Odpowiedzi (10)

T
TechNadruk 2026-07-20 19:56
U mnie syndyk pytał o wszystkie regularne wpływy na konto, więc alimenty też pokazałam, ale nie były traktowane jak mój „zarobek” do podziału, tylko jako pieniądze na dziecko. Miałam przygotowany wyrok/ugodę i historię przelewów, żeby było jasne, skąd te kwoty są i na co idą. Dobrze też było opisać, że opłacasz z tego jedzenie, szkołę, ubrania czy leczenie dziecka. Masz te alimenty zasądzone formalnie, czy to tylko przelewy po ustaleniu między wami?
M
Marcin 2026-07-20 20:50
Odpowiedź do TechNadruk
U mnie syndyk pytał o wszystkie regularne wpływy na konto, więc alimenty też pokazałam, ale nie były traktowane jak mój „zarobek” do podziału, tylko jako pienią
Dokładnie, u mnie też kluczowe było pokazanie, że to regularne alimenty na dziecko, a nie dodatkowy dochód do mojej dyspozycji. Dobrze mieć pod ręką orzeczenie albo ugodę i przelewy z opisem, bo syndyk zwykle patrzy wtedy na źródło i przeznaczenie tych pieniędzy.
K
Kamil 2026-07-21 07:00
Odpowiedź do Marcin
Dokładnie, u mnie też kluczowe było pokazanie, że to regularne alimenty na dziecko, a nie dodatkowy dochód do mojej dyspozycji. Dobrze mieć pod ręką orzeczenie
Marcin dobrze to ujął, u mnie było podobnie: syndyk bardziej patrzył na to, skąd są te pieniądze i czy faktycznie dotyczą dziecka, niż traktował je jak zwykły dochód. Miałam przygotowane postanowienie o alimentach i historię przelewów, gdzie było jasno opisane, że to alimenty, i nie było z tym większej dyskusji. Te środki normalnie szły na szkołę, ubrania, leki i codzienne rzeczy dziecka, więc po prostu wyjaśniłam to przy rozmowie. Masz alimenty zasądzone wyrokiem, czy ustalone ugodą?
T
TestKolorow 2026-07-20 20:00
U mnie syndyk chciał wiedzieć o takich wpływach, ale po wyjaśnieniu, że to alimenty na dziecko, nie traktował ich jak mojego dochodu do masy upadłości. Dla spokoju trzymałam potwierdzenia przelewów i wydatków na dziecko, bo potem łatwiej było wszystko wyjaśnić.
D
DrukarniaX 2026-07-20 20:14
Alimenty na dziecko co do zasady nie są Twoim „zwykłym” dochodem, tylko środkami przeznaczonymi na utrzymanie dziecka. Mimo tego syndyk może chcieć wiedzieć o takich wpływach, bo widzi rachunek i ocenia całą sytuację finansową, więc lepiej mieć jasno opisane, że to alimenty i na jakie dziecko są płacone. Dobrze też zachować potwierdzenia przelewów oraz ewentualne orzeczenie/ugodę o alimentach, żeby nie było wątpliwości co do charakteru tych pieniędzy. Czy alimenty są zasądzone wyrokiem albo ugodą, czy płacone nieformalnie?
S
Serwisant 2026-07-20 20:30
Alimenty na dziecko co do zasady nie są Twoim „zwykłym” dochodem, tylko środkami na utrzymanie dziecka, ale skoro wpływają na Twój rachunek, dobrze zgłosić syndykowi ich źródło i tytuł, żeby nie było wątpliwości przy analizie wpływów. Masz je zasądzone wyrokiem/ugodą czy są płacone nieformalnie?
D
DTFPro 2026-07-20 20:44
Alimenty na dziecko co do zasady nie są traktowane jak zwykły dochód rodzica, bo są przeznaczone na utrzymanie dziecka. Mimo że wpływają na Twoje konto, dobrze mieć jasny ślad w historii przelewów i wydatków, żeby w razie pytań syndyka dało się pokazać, skąd są te środki i na co idą. Ja bym taką informację po prostu przekazał syndykowi przy okazji, bez robienia z tego większej sprawy, żeby nie wyglądało to później na ukrywanie wpływów. Masz te alimenty opisane w tytule przelewu jako alimenty na dziecko?
P
PraktykDTG 2026-07-21 09:24
Alimenty na dziecko co do zasady nie są traktowane jak zwykły dochód rodzica, tylko jako środki przeznaczone na utrzymanie dziecka. To, że wpływają na Twoje konto, nie powinno automatycznie oznaczać, że syndyk może je potraktować jak pieniądze do masy upadłości. Mimo wszystko dobrze mieć jasny opis przelewów i dowody, że są to alimenty, np. wyrok, ugodę albo tytuły przelewów. Ja bym po prostu poinformował syndyka, że takie wpływy są na rachunku i czego dotyczą, żeby nie było potem nieporozumień. Przy takich sprawach bardziej szkodzi milczenie niż samo zgłoszenie wpływu. Jeśli środki idą na bieżące potrzeby dziecka, to też dobrze zachować jakieś potwierdzenia większych wydatków. Masz alimenty zasądzone wyrokiem, czy to dobrowolne przelewy od byłego partnera?
J
Julka 2026-07-25 15:16
Odpowiedź do PraktykDTG
Alimenty na dziecko co do zasady nie są traktowane jak zwykły dochód rodzica, tylko jako środki przeznaczone na utrzymanie dziecka. To, że wpływają na Twoje kon
Też tak to rozumiem, zwłaszcza jeśli z przelewów jasno wynika, że to alimenty na dziecko, a nie Twoje wynagrodzenie czy inny dochód. Czy syndyk już pytał Cię o źródło tych wpływów na konto?
P
Patrycja 2026-07-30 17:20
Alimenty na dziecko co do zasady nie są Twoim dochodem do swobodnego dysponowania, tylko środkami na utrzymanie dziecka, ale i tak dobrze zgłosić syndykowi sam fakt takich wpływów, żeby nie było później nieporozumień przy analizie rachunku. Masz w tytule przelewu jasno wpisane, że to alimenty na dziecko?