Upadłość konsumencka a spadek po rodzicu — czy trzeba zgłosić go syndykowi?
R
Renata_z_ksiegami
Jestem w trakcie upadłości konsumenckiej i niedawno dostałam informację, że po zmarłym rodzicu mogę odziedziczyć niewielki udział w mieszkaniu. Sprawa spadkowa jeszcze się nie zakończyła, ale zastanawiam się, czy już na tym etapie powinnam coś zgłaszać. Czy taki spadek trzeba zgłosić syndykowi, nawet jeśli nie ma jeszcze prawomocnego postanowienia?
Odpowiedzi (10)
I
Igor
2026-07-21 20:41
Tak, raczej nie czekałabym z tym do prawomocnego postanowienia. W upadłości konsumenckiej syndyk powinien wiedzieć o potencjalnym spadku, nawet jeśli na razie chodzi tylko o udział i sprawa jest w toku. Sam fakt dziedziczenia może mieć znaczenie dla masy upadłości, więc przemilczenie tego mogłoby później wyglądać źle. Czy śmierć rodzica nastąpiła już po ogłoszeniu upadłości, czy wcześniej?
F
FarbaSpec
2026-07-30 07:14
Odpowiedź do Igor
Tak, raczej nie czekałabym z tym do prawomocnego postanowienia. W upadłości konsumenckiej syndyk powinien wiedzieć o potencjalnym spadku, nawet jeśli na razie c
Igor ma rację co do kierunku, tylko chyba urwało mu końcówkę zdania: takiej informacji lepiej nie przemilczać. W upadłości konsumenckiej syndyk zwykle powinien dostać wiadomość nawet o samym potencjalnym prawie do spadku, bo później może to wpływać na masę upadłości albo rozliczenia. Nie trzeba czekać, aż sąd spadkowy wszystko prawomocnie zakończy, można po prostu napisać, że sprawa jest w toku i chodzi o możliwy udział w mieszkaniu. Czy śmierć rodzica nastąpiła już po ogłoszeniu upadłości, czy jeszcze wcześniej?
M
Marcin
2026-07-22 08:28
U mnie syndyk chciał wiedzieć o takich rzeczach od razu, nawet zanim sprawa spadkowa była zakończona. Zgłosiłem mu samą informację, że może pojawić się udział w spadku, a później dosyłałem dokumenty, jak już coś było z sądu. Nikt nie oczekiwał ode mnie gotowego postanowienia na starcie, bardziej chodziło o to, żeby nie wyszło potem, że coś zostało przemilczane. W moim przypadku syndyk i tak czekał na ustalenie, co dokładnie wchodzi do spadku i jaki jest udział. Przy mieszkaniu może to potrwać, bo dochodzą wyceny, udziały innych spadkobierców i formalności. Ja bym po prostu napisał krótkiego maila do syndyka z opisem sytuacji i zachował potwierdzenie wysłania. Masz już jakieś pismo z sądu albo tylko informację od rodziny?
D
DrukarniaX
2026-07-22 08:45
U mnie syndyk chciał wiedzieć o spadku już na etapie informacji o możliwym dziedziczeniu, zanim było prawomocne postanowienie z sądu. Zgłosiłem to mailowo, krótko opisując sytuację, a potem dosyłałem dokumenty, kiedy coś się pojawiało. Sam fakt, że sprawa spadkowa nie była zakończona, nie sprawił, że temat można było całkiem pominąć. Masz już jakieś pismo z sądu albo od notariusza w tej sprawie?
D
DobryPapier
2026-07-22 10:46
Odpowiedź do DrukarniaX
U mnie syndyk chciał wiedzieć o spadku już na etapie informacji o możliwym dziedziczeniu, zanim było prawomocne postanowienie z sądu. Zgłosiłem to mailowo, krót
Mam podobne podejście jak DrukarniaX, bo w upadłości lepiej nie czekać z taką informacją do samego końca sprawy spadkowej. Syndyk i tak oceni, czy na danym etapie ma to znaczenie dla masy upadłości, ale ukrywanie albo odkładanie tematu może potem wyglądać niekorzystnie. Jeśli jest już informacja o możliwym udziale w mieszkaniu, to zwykła wiadomość mailowa z opisem sytuacji i zaznaczeniem, że nie ma jeszcze prawomocnego postanowienia, powinna wystarczyć na start. Potem można dosyłać postanowienie, akty notarialne albo inne pisma, kiedy już się pojawią. Sam udział też nie musi od razu oznaczać sprzedaży mieszkania, bo dużo zależy od wartości, udziału i sytuacji pozostałych spadkobierców. Ważne jest raczej to, żeby syndyk nie dowiedział się o tym przypadkiem po czasie. Czy ten rodzic zmarł już po ogłoszeniu Twojej upadłości, czy wcześniej?
S
SublimacjaLab
2026-07-25 08:59
Tak, zgłosiłabym to syndykowi już teraz, nawet jeśli sprawa spadkowa nie jest jeszcze zakończona. W upadłości lepiej nie czekać na prawomocne postanowienie, bo sam fakt możliwego nabycia spadku może mieć znaczenie dla masy upadłości. Można krótko opisać sytuację i dosłać dokumenty później, gdy będą już gotowe. Czy rodzic zmarł już po ogłoszeniu upadłości?
P
Patrycja
2026-07-28 07:18
Odpowiedź do SublimacjaLab
Tak, zgłosiłabym to syndykowi już teraz, nawet jeśli sprawa spadkowa nie jest jeszcze zakończona. W upadłości lepiej nie czekać na prawomocne postanowienie, bo
Zgadzam się z SublimacjaLab, że nie czekałabym z tym do końca sprawy spadkowej. W upadłości syndyk powinien wiedzieć o takich okolicznościach, nawet jeśli na razie chodzi tylko o możliwy udział w mieszkaniu. To nie znaczy od razu, że wszystko jest już przesądzone, bo znaczenie ma też data śmierci spadkodawcy, etap postępowania i to, co faktycznie wchodzi do spadku. Lepiej opisać krótko sytuację: kto zmarł, kiedy, jaki udział może przypaść i na jakim etapie jest sprawa. Potem można dosłać postanowienie sądu albo akt poświadczenia dziedziczenia, gdy już będzie gotowy. Ukrywanie albo zwlekanie z informacją może potem wyglądać gorzej niż samo zgłoszenie niepewnej jeszcze sprawy. Czy rodzic zmarł już po ogłoszeniu Twojej upadłości, czy wcześniej?
P
PloterPro
2026-07-26 11:34
Tak, taki spadek trzeba zgłosić syndykowi, nawet jeśli sprawa spadkowa nie jest jeszcze zakończona. W upadłości znaczenie ma już sama informacja, że może powstać prawo do spadku albo udziału w majątku, bo syndyk ocenia, czy wchodzi to do masy upadłości. Brak prawomocnego postanowienia nie zamyka tematu, tylko oznacza, że sytuacja jest jeszcze nieustalona co do szczegółów. Masz już informację, czy spadek był przyjęty wprost, z dobrodziejstwem inwentarza, czy jeszcze nic nie było składane?
A
Agnieszka
2026-07-29 08:16
Tak, taki spadek lepiej zgłosić syndykowi już teraz, nawet jeśli sprawa spadkowa nie jest zakończona, bo samo możliwe nabycie udziału może mieć znaczenie dla masy upadłości. Ważne będzie też, kiedy dokładnie zmarł rodzic, bo od tego zależy, jak syndyk potraktuje ten składnik majątku.
G
GrafikPrasowy
2026-08-03 12:31
U mnie syndyk chciał wiedzieć o takich rzeczach od razu, nawet zanim sprawa spadkowa była zakończona. Zgłaszałam sam fakt, że może pojawić się udział w spadku, a potem dosyłałam dokumenty, kiedy już coś było bardziej konkretne. Chodziło raczej o to, żeby nie wyglądało później, że coś zostało przemilczane. Sam brak prawomocnego postanowienia nie oznaczał, że temat można całkiem pominąć, bo syndyk i tak pytał o datę śmierci, krąg spadkobierców i przewidywany udział. U mnie nie było od razu żadnych decyzji, tylko zapisali informację i czekali na dalszy bieg sprawy. Przy niewielkim udziale w mieszkaniu też mogą chcieć ocenić, czy ma to jakąś realną wartość dla masy upadłości. Ja bym po prostu napisała krótkiego maila do syndyka z opisem sytuacji i tyle. Czy rodzic zmarł już po ogłoszeniu upadłości, czy jeszcze przed?