Upadłość konsumencka a ekwiwalent za niewykorzystany urlop — czy trzeba zgłosić go syndykowi?

W
Wojtek_po_licytacji
· 2026-07-22 15:52
Jestem po ogłoszeniu upadłości konsumenckiej i niedawno rozwiązałem umowę o pracę. Pracodawca ma mi wypłacić ekwiwalent za niewykorzystany urlop, bo nie zdążyłem go odebrać przed odejściem. Nie jest to premia ani odprawa, tylko osobna kwota na pasku wypłaty. Zastanawiam się, jak syndyk zwykle patrzy na takie pieniądze w praktyce. Czy ekwiwalent urlopowy traktuje się tak samo jak zwykłe wynagrodzenie? Czy trzeba zgłosić go syndykowi od razu po wpływie na konto?

Odpowiedzi (10)

I
Igor 2026-07-22 17:09
A kiedy dokładnie powstało prawo do tego ekwiwalentu: przed ogłoszeniem upadłości czy już po? To może mieć znaczenie, bo syndyk może inaczej patrzeć na kwoty należne za okres sprzed upadłości, a inaczej na bieżące wynagrodzenie po jej ogłoszeniu. Przydałoby się też doprecyzować, czy masz już ustalony plan spłaty, czy sprawa jest jeszcze na etapie masy upadłości.
P
PraktykDTG 2026-07-22 17:17
Odpowiedź do Igor
A kiedy dokładnie powstało prawo do tego ekwiwalentu: przed ogłoszeniem upadłości czy już po? To może mieć znaczenie, bo syndyk może inaczej patrzeć na kwoty na
Igor dobrze zwrócił uwagę na moment powstania tej należności, bo ekwiwalent za urlop zwykle jest powiązany z rozwiązaniem umowy, ale dotyczy urlopu narosłego wcześniej, więc syndyk może chcieć to ocenić pod kątem masy upadłości. W praktyce potraktowałbym to jak składnik rozliczenia od pracodawcy i zgłosił syndykowi informacyjnie, a dopiero on określi, jaka część ewentualnie podlega zajęciu; umowa rozwiązała się już po ogłoszeniu upadłości?
T
Tomek 2026-07-23 07:25
Odpowiedź do PraktykDTG
Igor dobrze zwrócił uwagę na moment powstania tej należności, bo ekwiwalent za urlop zwykle jest powiązany z rozwiązaniem umowy, ale dotyczy urlopu narosłego wc
Zgadzam się z PraktykDTG, że syndyk może patrzeć nie tylko na datę wypłaty, ale też na to, za jaki okres powstało prawo do tego ekwiwalentu. W praktyce najczęściej traktuje się go podobnie jak rozliczenie pracownicze przy zakończeniu umowy, więc zgłosiłbym syndykowi kwotę z paska i zapytał, jak ją kwalifikuje w Twojej sprawie.
D
DrukarniaX 2026-07-22 17:22
W praktyce ekwiwalent za niewykorzystany urlop zwykle jest traktowany bardzo podobnie do wynagrodzenia za pracę, bo wynika bezpośrednio ze stosunku pracy i zastępuje urlop, którego nie dało się wykorzystać. Syndyk może więc uznać go za składnik dochodu podlegający tym samym ograniczeniom potrąceń co pensja, a nie za „dodatkowy bonus” do swobodnego zatrzymania. Dobrze mieć pasek wypłaty albo rozliczenie od pracodawcy, żeby było jasne, jaka to dokładnie kwota i z jakiego tytułu. Masz już ustalony plan spłaty, czy sprawa jest jeszcze na etapie działania syndyka?
A
Agnieszka 2026-07-22 17:38
U mnie syndyk potraktował ekwiwalent za urlop jak część rozliczenia z pracy, czyli praktycznie podobnie jak wynagrodzenie. Nie było znaczenia, że na pasku widniał osobno, bo i tak patrzył na to jako pieniądze związane ze stosunkiem pracy. Zgłosiłem mu tę wypłatę od razu i potem sam wskazał, czy coś z tego wchodzi do masy, a co zostaje do dyspozycji. Masz już ustalony plan spłaty, czy jesteś jeszcze na etapie działania syndyka?
K
Krzys 2026-07-22 22:18
U mnie syndyk potraktował ekwiwalent za urlop tak jak element rozliczenia z pracy, więc po prostu pokazałem pasek i przelew, a on sam wyliczył, czy coś z tego wchodzi do masy. Masz już ustalony plan spłaty, czy sprawa jest jeszcze na etapie syndyka?
D
DobryPapier 2026-07-23 07:16
W praktyce syndyk zwykle traktuje ekwiwalent za niewykorzystany urlop jako składnik związany z wynagrodzeniem za pracę, więc lepiej go nie ukrywać i zgłosić, a potem poczekać, jak zostanie rozliczony w masie upadłości. Masz już ustalony plan spłaty, czy sprawa jest jeszcze na etapie działania syndyka?
H
HaftStudio 2026-07-29 22:07
Ekwiwalent za urlop zwykle jest traktowany podobnie jak wynagrodzenie ze stosunku pracy, bo to świadczenie wynikające z zatrudnienia, więc syndyk może uznać, że wchodzi do masy upadłości w części podlegającej zajęciu. Dobrze sprawdzić, czy będzie wypłacony razem z ostatnią pensją i jak zostanie opisany na pasku.
S
SublimacjaLab 2026-08-02 07:10
Odpowiedź do HaftStudio
Ekwiwalent za urlop zwykle jest traktowany podobnie jak wynagrodzenie ze stosunku pracy, bo to świadczenie wynikające z zatrudnienia, więc syndyk może uznać, że
Też bym to widział raczej jako element rozliczenia z pracy, więc syndyk może potraktować tę kwotę podobnie jak pensję, zwłaszcza jeśli pójdzie na tym samym pasku albo w tym samym przelewie. Masz już informację, czy pracodawca wypłaci ekwiwalent razem z ostatnim wynagrodzeniem?
K
Kamil 2026-07-31 11:13
W praktyce syndyk zwykle traktuje ekwiwalent za niewykorzystany urlop jako świadczenie związane ze stosunkiem pracy, czyli bardzo podobnie do wynagrodzenia. To nie jest „osobny bonus” tylko pieniądze należne za urlop, którego nie dało się wykorzystać, więc raczej trudno uznać je za całkiem poza masą upadłości. Zazwyczaj znaczenie ma też to, jaka część wynagrodzenia podlega zajęciu, bo przy upadłości konsumenckiej syndyk patrzy na limity podobnie jak przy pensji. Jeśli kwota pojawi się na pasku wypłaty, to i tak będzie widoczna w dokumentach od pracodawcy albo na rachunku bankowym. Lepiej nie zakładać, że skoro to ekwiwalent, to można go pominąć w kontakcie z syndykiem. Ja bym po prostu zgłosił, że taka wypłata ma być albo już była, i zapytał, jak ją rozliczy w Twojej sprawie. Dużo zależy od tego, czy masz ustalony plan spłaty, czy postępowanie jest jeszcze na etapie masy upadłości. Syndyk potrąca Ci teraz część bieżącej pensji?