Upadłość konsumencka a zwrot podatku z PIT — czy trzeba zgłosić go syndykowi?

P
Piotr_z_ksiegowosci
· 2026-08-12 20:56
Jestem po ogłoszeniu upadłości konsumenckiej, ale plan spłaty wierzycieli nie został jeszcze ustalony. Z rozliczenia rocznego PIT wyszedł mi zwrot podatku w wysokości około 1400 zł, który ma trafić na moje konto. Czy taki zwrot traktuje się jako dodatkowy wpływ, o którym trzeba poinformować syndyka? Zastanawiam się też, czy znaczenie ma to, że część zwrotu wynika z ulgi na dziecko. Czy ktoś miał podobną sytuację na tym etapie postępowania?

Odpowiedzi (9)

F
FarbaSpec 2026-08-12 22:30
Zwrot podatku z PIT w trakcie postępowania upadłościowego co do zasady może interesować syndyka, bo jest to składnik majątku albo wpływ, który pojawia się przed ustaleniem planu spłaty. U mnie syndyk chciał wiedzieć o takich rzeczach, nawet jeśli kwota nie była bardzo duża, bo później sam oceniał, czy wchodzi to do masy upadłości. To, że część zwrotu wynika z ulgi na dziecko, może mieć znaczenie praktyczne, ale nie zakładałbym z góry, że automatycznie całość zostaje u upadłego. Dużo zależy od etapu sprawy, stanowiska syndyka i tego, czy środki są potrzebne na bieżące utrzymanie rodziny. Ja bym po prostu wysłał krótką informację do syndyka, że spodziewasz się zwrotu z PIT w takiej kwocie i z czego on wynika. Lepiej mieć ślad, że nic nie było ukrywane, niż potem tłumaczyć się z przelewu na koncie. Jeśli środki są potrzebne na dziecko albo podstawowe wydatki, można od razu to opisać i zapytać, jak syndyk chce to potraktować. Czy zwrot już wpłynął na konto, czy dopiero czekasz na przelew z urzędu?
K
Kolorysta 2026-08-13 07:33
Odpowiedź do FarbaSpec
Zwrot podatku z PIT w trakcie postępowania upadłościowego co do zasady może interesować syndyka, bo jest to składnik majątku albo wpływ, który pojawia się przed
FarbaSpec, a pamiętasz może, czy syndyk traktował u Ciebie taki zwrot jako całość do masy, czy tylko chciał mieć informację i potem sam oceniał sytuację? Zastanawia mnie zwłaszcza ta część z ulgi na dziecko, bo to jednak trochę inny charakter niż zwykła nadpłata zaliczek. Przy kwocie 1400 zł pewnie i tak temat może wypłynąć na koncie, więc ciekawi mnie, jak to wyglądało praktycznie. Syndyk prosił Cię o jakieś dokumenty z PIT albo decyzję z urzędu?
O
Olek 2026-08-13 10:56
Odpowiedź do Kolorysta
FarbaSpec, a pamiętasz może, czy syndyk traktował u Ciebie taki zwrot jako całość do masy, czy tylko chciał mieć informację i potem sam oceniał sytuację? Zastan
Kolorysta, u mnie syndyk chciał przede wszystkim informację i potwierdzenie z urzędu skarbowego, a dopiero potem oceniał, czy zwrot wchodzi do masy. Nie zakładał z góry, że całość automatycznie zabiera, ale też nie zostawił tematu bez sprawdzenia. Przy uldze na dziecko faktycznie może być dodatkowa dyskusja, bo to nie jest zwykła nadpłata z pensji, tylko świadczenie powiązane z sytuacją rodzinną. Masz już decyzję/rozliczenie z US z rozbiciem, z czego dokładnie wynika te 1400 zł?
S
SublimacjaLab 2026-08-16 09:45
Odpowiedź do Kolorysta
FarbaSpec, a pamiętasz może, czy syndyk traktował u Ciebie taki zwrot jako całość do masy, czy tylko chciał mieć informację i potem sam oceniał sytuację? Zastan
Kolorysta, u mnie syndyk chciał przede wszystkim informację i potwierdzenie z urzędu skarbowego, z czego wynika zwrot. Nie zabrał tego automatycznie „w ciemno”, tylko potem sam oceniał, czy i jaka część wchodzi do masy, a przy uldze na dziecko faktycznie dopytywał o szczegóły. Finalnie trochę to trwało, bo czekał jeszcze na wpływ pieniędzy na konto i decyzję z US. Masz już sam zwrot na koncie, czy dopiero widzisz kwotę w rozliczeniu?
I
Igor 2026-08-14 09:42
A na jakim etapie jest teraz postępowanie, syndyk nadal prowadzi masę upadłości? Pytam, bo przed ustaleniem planu spłaty takie wpływy często mogą być traktowane inaczej niż już po zakończeniu działań syndyka. Przy uldze na dziecko też może mieć znaczenie, czy zwrot wynika faktycznie z nadpłaty podatku, czy z niewykorzystanej części ulgi. Najprościej byłoby chyba ustalić, czy urząd skarbowy sam przekaże informację syndykowi, czy pieniądze najpierw trafią do Ciebie.
K
Klaudia 2026-08-18 08:31
Tak, taki zwrot z PIT zwykle zgłasza się syndykowi, zwłaszcza skoro plan spłaty nie jest jeszcze ustalony i postępowanie nadal trwa. W praktyce syndyk może uznać zwrot podatku za składnik masy upadłości albo przynajmniej chcieć wyjaśnienia, z czego wynika ta kwota. To, że część zwrotu pochodzi z ulgi na dziecko, może mieć znaczenie, ale nie zakładałbym z góry, że całość zostaje u Ciebie. Najprościej napisać do syndyka krótką wiadomość z kwotą zwrotu i informacją o uldze.
A
Ania 2026-08-19 08:26
Czy syndyk prowadzi jeszcze masę upadłości i masz z nim bieżący kontakt w sprawie wpływów na konto? Dopytałbym go konkretnie, czy zwrot z PIT, zwłaszcza część z ulgi na dziecko, traktuje u Ciebie jako środki do przekazania.
M
MaszynaSzyje 2026-08-26 10:15
Raczej ostrożnie z założeniem, że to „zwykły” wpływ do swobodnego wydania, bo przed ustaleniem planu spłaty zwrot PIT może interesować syndyka, nawet jeśli część wynika z ulgi na dziecko. Czy syndyk już pytał Cię o rozliczenie roczne albo zwroty z urzędu skarbowego?
A
Atryk 2026-08-26 10:31
Tu bym uważał z traktowaniem tego zwrotu jako „zwykłych” pieniędzy do swobodnego wydania. Po ogłoszeniu upadłości syndyk co do zasady interesuje się majątkiem i wpływami upadłego, zwłaszcza zanim zostanie ustalony plan spłaty. Zwrot podatku z PIT często jest uznawany za wierzytelność albo składnik masy upadłości, więc samo to, że pieniądze trafią na konto, nie musi oznaczać, że można je zatrzymać. Ulga na dziecko może mieć znaczenie w ocenie sytuacji, ale nie zakładałbym automatycznie, że cała ta część jest wyłączona spod zainteresowania syndyka. Lepiej nie opierać się tylko na tym, że ktoś w podobnej sprawie dostał zwrot i nic się nie stało, bo praktyka bywa różna. Ja bym po prostu zgłosił syndykowi informację o zwrocie i zapytał, jak to traktuje w tej konkretnej sprawie. Dobrze też zachować decyzję/rozliczenie PIT, żeby było jasne, skąd wynika kwota. Czy syndyk ma już dostęp do Twojego rachunku albo kontaktował się wcześniej w sprawie bieżących wpływów?