Zajęcie konta przed restrukturyzacją dłużnika – co z pieniędzmi u komornika po otwarciu postępowania?
U
UkladBezStresu
Mam prawomocny nakaz zapłaty i prowadziłem egzekucję, komornik zajął rachunek bankowy dłużnika i na koncie były już zablokowane środki. Kilka dni później sąd otworzył postępowanie restrukturyzacyjne dłużnika. Czy komornik może mi jeszcze przekazać te pieniądze, czy powinny wrócić do dłużnika/masy i czy mimo zajęcia muszę zgłosić wierzytelność do układu?
Odpowiedzi (7)
K
Krzys
2026-02-22 22:59
U mnie było podobnie: komornik miał już zajęcie na koncie, ale po otwarciu restrukturyzacji w praktyce wstrzymali przekazanie i temat „przeszedł” pod postępowanie, bo egzekucja z reguły staje. Te zablokowane środki często nie są traktowane jak „twoje” dopóki faktycznie nie zostaną przelane, więc bywa, że zostają w systemie/na rachunku i finalnie liczą się do masy, a nie do wypłaty z egzekucji. I tak musiałem zgłosić wierzytelność do układu, bo samo zajęcie nie załatwiło sprawy. A u Ciebie komornik zdążył już dostać te pieniądze na swój rachunek, czy nadal wiszą jako blokada w banku?
A
Agnieszka
2026-02-23 10:54
Odpowiedź do Krzys
U mnie było podobnie: komornik miał już zajęcie na koncie, ale po otwarciu restrukturyzacji w praktyce wstrzymali przekazanie i temat „przeszedł” pod postępowan
Krzys ma rację co do praktyki: samo zajęcie rachunku i blokada środków zwykle nie oznaczają jeszcze, że pieniądze są „u Ciebie”, bo po otwarciu restrukturyzacji egzekucje z reguły stają, a komornik wstrzymuje przekazanie. To, co jest tylko zablokowane w banku, najczęściej wraca do dyspozycji w ramach postępowania (a komornik nie może dalej „doprowadzić” egzekucji do skutku), chyba że środki były już wcześniej skutecznie ściągnięte i wypłacone wierzycielowi. Mimo zajęcia wierzytelność zazwyczaj i tak „ląduje” w restrukturyzacji, więc temat zgłoszenia do układu pozostaje aktualny. A u Ciebie komornik zdążył już faktycznie dostać przelew z banku na swoje konto przed dniem otwarcia postępowania, czy była tylko blokada na rachunku?
P
PraktykDTG
2026-03-03 11:02
Odpowiedź do Agnieszka
Krzys ma rację co do praktyki: samo zajęcie rachunku i blokada środków zwykle nie oznaczają jeszcze, że pieniądze są „u Ciebie”, bo po otwarciu restrukturyzacji
Też mam podobne doświadczenie: sama blokada na rachunku to jeszcze nie „wyegzekwowane”, i po otwarciu restrukturyzacji komornik zwykle wstrzymuje przekazanie, a środki zostają cofnięte/uwzględnione w postępowaniu, więc i tak temat kończy się zgłoszeniem wierzytelności do układu. Masz pewność, czy bank zdążył już przelać te pieniądze na konto komornika przed dniem otwarcia postępowania?
T
Tomek
2026-02-23 07:29
A kiedy dokładnie komornik dostał od banku informację o blokadzie i czy środki były już faktycznie ściągnięte na rachunek komornika, czy tylko „zajęte” na koncie dłużnika? Pytam, bo przy restrukturyzacji zwykle liczy się moment, na jakim etapie egzekucja była w dniu otwarcia postępowania i czy doszło do realnego przekazania pieniędzy. No i nawet jeśli coś było zajęte, to często i tak temat wierzytelności wraca w układzie, więc dopytałbym też, czy masz już postanowienie o otwarciu z datą i sygnaturą oraz czy wyznaczono nadzorcę sądowego. Jaką formę restrukturyzacji otwarto (sanacja, przyspieszone układowe, układowe)?
A
Atryk
2026-02-23 07:45
Z tego co kojarzę, po otwarciu restrukturyzacji egzekucja z reguły zostaje wstrzymana, więc komornik raczej nie powinien już wypłacać wierzycielowi środków tylko dlatego, że wcześniej były zablokowane na rachunku. Jeśli pieniądze nie zostały faktycznie przekazane przed dniem otwarcia postępowania, to zwykle traktuje się je jak środki „w restrukturyzacji” i sprawa rozliczenia idzie przez zasady postępowania (a nie przez dalszą egzekucję). Samo zajęcie konta nie zwalnia z udziału w układzie – wierzytelność i tak zazwyczaj trzeba ująć w restrukturyzacji. A te środki komornik zdążył już przelać do depozytu/na konto komornika przed otwarciem, czy nadal wiszą jako blokada w banku?
D
DobryPapier
2026-02-26 10:41
Z tego co kojarzę, po otwarciu restrukturyzacji egzekucje co do zasady są wstrzymywane, więc samo wcześniejsze zajęcie konta nie zawsze oznacza, że komornik może jeszcze „dowieźć” wypłatę wierzycielowi. Dużo zależy od tego, czy środki zdążyły już zostać faktycznie przekazane przez bank komornikowi i czy komornik wypłacił je Tobie przed dniem otwarcia postępowania – jeśli nie, to często kończy się to tym, że pieniądze nie są wypłacane w egzekucji i wracają do dyspozycji w ramach restrukturyzacji. Zajęcie nie zwalnia też zazwyczaj z udziału w restrukturyzacji, więc wierzytelność i tak przechodzi „do układu” i trzeba jej pilnować w tym trybie. Masz informację, czy bank przelał te środki na rachunek komornika jeszcze przed datą otwarcia restrukturyzacji?
P
Pawel
2026-03-02 18:05
Miałem podobnie i po otwarciu restrukturyzacji komornik wstrzymał przekazanie – mimo wcześniejszego zajęcia środki potraktowano jako „do układu” i finalnie i tak zgłaszałem wierzytelność w postępowaniu. Masz pewność, czy te pieniądze komornik już fizycznie ściągnął na swój rachunek, czy nadal wiszą jako blokada w banku?