Czy mogę złożyć pozew o zapłatę po otwarciu restrukturyzacji dłużnika i co ze zgłoszeniem wierzytelności?
N
Norbert
Mój kontrahent nie zapłacił faktury za dostarczone towary, a teraz dowiedziałem się, że otwarto wobec niego postępowanie restrukturyzacyjne. Nie mam jeszcze wyroku ani nakazu zapłaty i zastanawiam się, czy w tej sytuacji mogę w ogóle składać pozew, czy postępowanie zostanie zawieszone. Czy zamiast tego powinienem od razu zgłosić wierzytelność do nadzorcy układu i w jakiej kolejności najlepiej to zrobić?
Odpowiedzi (9)
M
Marcin
2026-02-23 07:13
Miałem podobną sytuację i u mnie samo wniesienie pozwu po otwarciu restrukturyzacji niewiele dało, bo sąd i tak „zderzył się” z tym, że sprawa idzie torem restrukturyzacyjnym i temat płatności przenosi się do układu. Zgłoszenie wierzytelności do nadzorcy/zarządcy okazało się kluczowe, bo bez tego łatwo zostać pominiętym w spisie, a potem jest tylko więcej nerwów. Pozew może mieć sens bardziej „na papier” (żeby przerwać bieg przedawnienia albo gdy ktoś liczy na szybki nakaz), ale w praktyce i tak główną ścieżką jest zgłoszenie i pilnowanie, jak wierzytelność zostanie ujęta. Masz już sygnaturę i wiesz, czy to jest postępowanie o zatwierdzenie układu, czy przyspieszone/układowe?
A
Ania
2026-02-23 07:27
Odpowiedź do Marcin
Miałem podobną sytuację i u mnie samo wniesienie pozwu po otwarciu restrukturyzacji niewiele dało, bo sąd i tak „zderzył się” z tym, że sprawa idzie torem restr
Też mam wrażenie, że to, co pisze Marcin, często tak właśnie wygląda w praktyce: pozew możesz złożyć, ale po otwarciu restrukturyzacji sąd zwykle i tak „hamuje”, bo temat zapłaty rozgrywa się w ramach układu. Dlatego równolegle sens ma dopilnowanie zgłoszenia wierzytelności do nadzorcy/zarządcy, żeby w ogóle pojawić się na liście i nie wypaść z obiegu. Pozew bywa przydatny bardziej do potwierdzenia kwoty/sporu, ale niekoniecznie przełoży się na szybką płatność. Wiesz, jaki to tryb restrukturyzacji (np. PZU/PU/PS/PP) i czy masz już obwieszczenie z terminem na zgłoszenia?
D
DrukarniaX
2026-02-23 07:37
Odpowiedź do Ania
Też mam wrażenie, że to, co pisze Marcin, często tak właśnie wygląda w praktyce: pozew możesz złożyć, ale po otwarciu restrukturyzacji sąd zwykle i tak „hamuje”
Masz podobne odczucie jak Ania: pozew da się złożyć, ale po otwarciu restrukturyzacji często kończy się to wstrzymaniem albo zawieszeniem, bo „spór o zapłatę” i tak rozgrywa się przez układ i listę wierzytelności. W praktyce bardziej realny wpływ na odzyskanie pieniędzy daje pilnowanie zgłoszenia wierzytelności do nadzorcy/zarządcy i dopięcie, żeby była ujęta w spisie w dobrej kwocie i z właściwymi dokumentami. Sam pozew może mieć sens głównie wtedy, gdy chodzi o przerwanie przedawnienia albo masz nietypową sytuację (np. spór co do samej podstawy długu), ale i tak nie zastąpi zgłoszenia w restrukturyzacji. Jakie to postępowanie dokładnie (o zatwierdzenie układu, przyspieszone układowe, układowe czy sanacja) i czy wierzytelność powstała przed dniem otwarcia?
J
Julka
2026-02-23 08:07
Odpowiedź do Marcin
Miałem podobną sytuację i u mnie samo wniesienie pozwu po otwarciu restrukturyzacji niewiele dało, bo sąd i tak „zderzył się” z tym, że sprawa idzie torem restr
Też mam wrażenie, że to, co piszesz, często wygląda tak jak u Marcina: pozew da się złożyć, ale w praktyce sprawa i tak wpada w „tryb” restrukturyzacji i sąd potrafi to zawiesić albo temat robi się mało użyteczny bez możliwości realnego wyegzekwowania. U mnie kluczowe okazało się szybkie ogarnięcie zgłoszenia wierzytelności (i pilnowanie terminów z obwieszczenia), bo to tam faktycznie rozstrzygało się, czy i na jakich zasadach cokolwiek zobaczę. Pozew traktowałem bardziej jako zabezpieczenie papierów na przyszłość niż sposób na szybkie pieniądze. Wiesz już, jaki to typ postępowania (o zatwierdzenie układu / przyspieszone / sanacja) i czy jest nadzorca układu czy zarządca?
T
TestKolorow
2026-02-23 08:31
Po otwarciu restrukturyzacji często wchodzi w grę zakaz prowadzenia egzekucji i „zamrożenie” dochodzenia wierzytelności sprzed dnia otwarcia, więc pozew da się złożyć, ale w praktyce i tak bywa, że sprawa kończy się zawieszeniem, bo pierwszeństwo ma tryb restrukturyzacyjny. Jeśli Twoja faktura jest sprzed dnia otwarcia postępowania, to kluczowe jest dopilnowanie zgłoszenia wierzytelności do spisu (u nadzorcy/zarządcy) w terminie, bo to decyduje o tym, czy będziesz uwzględniony przy układzie. Pozew może mieć sens bardziej „porządkujący” (żeby mieć rozstrzygnięcie co do samej zasadności i kwoty), ale nie zastępuje zgłoszenia wierzytelności i nie przyspieszy realnej zapłaty w trakcie restrukturyzacji. Masz pewność, czy to postępowanie o zatwierdzenie układu, przyspieszone układowe, układowe czy sanacja?
P
PrasaExpert
2026-02-23 08:36
Zwykle po otwarciu restrukturyzacji dochodzenie zapłaty „na proces” bywa ograniczone, bo część spraw może zostać z urzędu wstrzymana albo zawieszona i i tak wszystko kręci się wokół układu. To, że nie masz jeszcze nakazu/wyroku, nie zamyka tematu wierzytelności — ona może istnieć i bez tego, tylko potem liczy się, czy i jak zostanie ujęta w spisie i ewentualnie uznana. Dlatego samo zgłoszenie wierzytelności do nadzorcy/zarządcy bywa po prostu oddzielnym torem od składania pozwu i często ma znaczenie czasowe (terminy z obwieszczenia). Jakie to dokładnie postępowanie (np. PZU, sanacja, przyspieszone układowe) i czy w obwieszczeniu masz wskazany termin na zgłoszenia?
A
Atryk
2026-02-23 09:26
Po otwarciu restrukturyzacji zwykle nie da się „normalnie” dochodzić zapłaty w sądzie za długi sprzed dnia otwarcia, bo takie sprawy są wstrzymywane, a kluczowe staje się zgłoszenie wierzytelności do spisu u nadzorcy/zarządcy w terminie z obwieszczenia (pozew i tak nie zastąpi zgłoszenia). Jaki to tryb restrukturyzacji (np. PZU/sanacja) i czy faktura jest sprzed dnia otwarcia postępowania?
K
Klaudia
2026-02-23 10:03
Po otwarciu restrukturyzacji samo złożenie pozwu bywa możliwe, ale często i tak kończy się to zawieszeniem sprawy albo ograniczeniami w prowadzeniu egzekucji, więc sam pozew nie zawsze daje szybki efekt. Jeśli wierzytelność powstała przed dniem otwarcia postępowania, to kluczowe jest jej ujęcie w restrukturyzacji (spis wierzytelności / zgłoszenie, zależnie od trybu), bo to zwykle determinuje, czy i jak będzie zaspokajana w układzie. Wyrok czy nakaz zapłaty mogą pomóc w „udokumentowaniu” roszczenia, ale nie omijają zasad restrukturyzacji, więc równoległe procesowanie może się okazać mało przydatne na tym etapie. Dużo zależy od tego, jakie dokładnie postępowanie otwarto (np. sanacja vs. przyspieszone układowe) i od daty faktury względem dnia otwarcia. Wiesz, jaki to tryb restrukturyzacji i kiedy dokładnie ją otwarto?
D
DTFPro
2026-02-28 09:42
Po otwarciu restrukturyzacji da się wnieść pozew, ale często i tak kończy się to zawieszeniem z powodu moratorium/zakazu prowadzenia egzekucji, więc sam wyrok może niewiele dać na tym etapie. Równolegle zgłoszenie wierzytelności do nadzorcy/zarządcy zwykle i tak jest kluczowe, bo to tam wchodzisz na listę i masz wpływ na układ — w jakim trybie jest restrukturyzacja (o zatwierdzenie układu, przyspieszone układowe, układowe, sanacja)?