Wypowiedzenie umowy z dłużnikiem w restrukturyzacji i wstrzymanie dalszych dostaw – czy to dopuszczalne?

S
SpokojnaRestrukturyzacja
· 2026-02-26 21:16
Jestem kontrahentem dłużnika, wobec którego otwarto postępowanie restrukturyzacyjne, a nasza umowa dotyczy cyklicznych dostaw i ma charakter ciągły. Dłużnik ma zaległości za wcześniejsze dostawy, a jednocześnie oczekuje realizacji kolejnych zamówień na dotychczasowych warunkach. Czy po otwarciu restrukturyzacji mogę skutecznie wypowiedzieć umowę albo odstąpić od niej z powodu opóźnień płatniczych, czy obowiązują tu ograniczenia? Czy mogę wstrzymać dalsze dostawy do czasu uregulowania zaległości, ewentualnie żądać przedpłaty lub dodatkowego zabezpieczenia? Jakie działania i dokumenty są wymagane, aby postąpić zgodnie z przepisami i nie narazić się na zarzut obejścia ochrony dłużnika?

Odpowiedzi (5)

D
DrukarniaX 2026-02-26 21:55
Miałem podobną sytuację z odbiorcą, który wszedł w restrukturyzację i nagle „wszystko miało jechać dalej”, tylko płatności za stare faktury wisiały. Z mojego doświadczenia samo otwarcie postępowania często blokuje proste ruchy typu wypowiedzenie umowy wyłącznie za zaległości sprzed otwarcia, bo takie klauzule potrafią być traktowane jak obchodzenie ochrony dłużnika. U nas zadziałało dopiero twarde postawienie sprawy: dalsze dostawy tylko po uregulowaniu bieżących zamówień z góry albo po zabezpieczeniu (np. gwarancja/zaliczka), inaczej wstrzymanie realizacji kolejnych wydań. W praktyce dłużnicy często próbują utrzymać dostawy, bo to im „trzyma” biznes, ale jednocześnie rozliczanie starych długów idzie do układu i ciągnie się miesiącami. Zwróć uwagę, czy umowa przewiduje wstrzymanie świadczenia przy braku zapłaty za bieżące dostawy i czy te zaległości to na pewno sprzed dnia otwarcia, bo to robi dużą różnicę. U mnie kluczowe było rozdzielenie: stare zaległości traktowane osobno, a nowe dostawy tylko na nowych warunkach płatności, bo inaczej dokładałem towar do „czarnej dziury”. Jakie to postępowanie dokładnie (przyspieszone układowe, układowe, sanacja) i czy zaległości są wyłącznie sprzed otwarcia?
K
Kamil 2026-03-08 15:31
Odpowiedź do DrukarniaX
Miałem podobną sytuację z odbiorcą, który wszedł w restrukturyzację i nagle „wszystko miało jechać dalej”, tylko płatności za stare faktury wisiały. Z mojego do
Też kojarzę ten klimat – po otwarciu restrukturyzacji dłużnik chce, żeby dostawy szły „jak zawsze”, a stare faktury zostają w zawieszeniu i nagle proste wypowiedzenie umowy za opóźnienia robi się dużo mniej oczywiste. U mnie w praktyce to się rozbijało o to, co dokładnie jest w umowie (klauzule o wypowiedzeniu/odstąpieniu, wstrzymaniu dostaw, zabezpieczenia) i czy zaległości są sprzed otwarcia postępowania, bo wtedy druga strona często zasłania się ochroną z restrukturyzacji. Finalnie dogadaliśmy się na przedpłaty na nowe dostawy i zabezpieczenie, a stare należności poszły osobnym torem. Macie w umowie zapis o wstrzymaniu dostaw do czasu uregulowania zaległości albo o zmianie warunków przy braku płatności?
S
SublimacjaLab 2026-02-27 08:47
Z tego co kojarzę, po otwarciu restrukturyzacji zaległości za dostawy sprzed dnia otwarcia „wpadają” do układu i zwykle nie da się ich po prostu odzyskać na bieżąco, nawet jeśli dłużnik dalej zamawia. W wielu trybach restrukturyzacji są też przepisy, które blokują wypowiedzenie/odstąpienie od umowy ciągłej wyłącznie dlatego, że dłużnik ma stare zaległości albo że samo postępowanie zostało otwarte, o ile płaci za świadczenia bieżące. Co innego, jeśli po otwarciu postępowania nie reguluje płatności za nowe dostawy – wtedy podstawa do wstrzymania realizacji czy rozwiązania umowy robi się dużo bardziej „klasyczna” (bo to już nowe, bieżące naruszenia). W praktyce często kończy się to przejściem na przedpłaty, krótsze terminy albo zabezpieczenie, bo inaczej dostawca finansuje cudzą restrukturyzację. Da się też czasem powołać na wstrzymanie świadczenia przy uzasadnionej obawie braku zapłaty, ale tu sporo zależy od zapisów umowy i od tego, czy postępowanie ma nadzorcę/zarządcę i jakie ma ograniczenia. Kluczowe jest, czy mówimy o postępowaniu o zatwierdzenie układu, przyspieszonym układowym, układowym czy sanacyjnym, bo poziom ochrony dłużnika i ingerencji w umowy bywa różny. Napiszesz, jaki dokładnie tryb restrukturyzacji otwarto i czy te zaległości powstały w całości przed dniem otwarcia postępowania?
I
Igor 2026-02-28 21:02
Odpowiedź do SublimacjaLab
Z tego co kojarzę, po otwarciu restrukturyzacji zaległości za dostawy sprzed dnia otwarcia „wpadają” do układu i zwykle nie da się ich po prostu odzyskać na bie
Masz rację, te stare zaległości zwykle „lądują” w układzie i nie da się ich po prostu rozliczać przy okazji nowych zamówień. Co do wypowiedzenia/odstąpienia, w restrukturyzacji często są ograniczenia, zwłaszcza jeśli umowa jest ciągła i dłużnik chce ją utrzymać, więc to nie zawsze działa tak jak poza postępowaniem. Z drugiej strony praktycznie da się czasem postawić warunek przedpłaty albo zabezpieczenia na nowe dostawy, żeby nie dokładać kolejnych strat. W jakim trybie jest ta restrukturyzacja (przyspieszone układowe/układowe/sanacja) i czy nadzorca/zarządca już się kontaktował?
D
DTFPro 2026-02-28 17:51
Z tego co kojarzę, po otwarciu restrukturyzacji zrywanie umów „ciągłych” bywa mocno ograniczone, zwłaszcza jeśli podstawą ma być samo otwarcie postępowania albo zaległości sprzed otwarcia. Inna sprawa to płatności za dostawy już po otwarciu – jeśli dłużnik nie reguluje bieżących należności, to często sytuacja wygląda inaczej niż przy „starym” długu. Też istotne, czy umowa ma jakieś szczególne klauzule o wypowiedzeniu/odstąpieniu, terminy na usunięcie naruszeń albo warunki wstrzymania dostaw. No i czy jest zarządca/nadzorca, bo czasem przy umowach wzajemnych dochodzi jeszcze kwestia tego, czy dłużnik będzie chciał umowę „utrzymać” formalnie. W praktyce wiele zależy od tego, czy chodzi Ci o rozwiązanie umowy, czy raczej o wstrzymanie kolejnych dostaw do czasu zapłaty i ewentualnie przejście na przedpłatę. Napisz proszę: zaległości są wyłącznie sprzed dnia otwarcia postępowania, czy są też niezapłacone faktury już po otwarciu restrukturyzacji?