Wierzytelność zabezpieczona hipoteką a restrukturyzacja dłużnika – czy i jak ją zgłaszać?

D
Damian
· 2026-03-03 12:04
Jestem wierzycielem dłużnika, wobec którego otwarto postępowanie restrukturyzacyjne, a moja wierzytelność jest zabezpieczona hipoteką na jego nieruchomości. Otrzymałem informację o konieczności zgłoszenia wierzytelności i nie mam pewności, czy w przypadku hipoteki obowiązują inne zasady niż dla wierzytelności niezabezpieczonych. Czy powinienem zgłaszać całość roszczenia, czy tylko część niezabezpieczoną, oraz w jaki sposób prawidłowo wskazać i udokumentować zabezpieczenie hipoteczne w zgłoszeniu? Czy samo istnienie hipoteki wpływa na to, czy wierzytelność trafia do spisu z urzędu, czy wymaga aktywnego zgłoszenia przeze mnie? Dodatkowo proszę o informację, jak w takim przypadku ujmować odsetki naliczane po dniu otwarcia postępowania.

Odpowiedzi (9)

P
PloterPro 2026-03-03 12:41
W restrukturyzacji często i tak zgłasza się wierzytelność co do pełnej kwoty, a w zgłoszeniu opisuje zabezpieczenie hipoteką (z podaniem nieruchomości/księgi wieczystej) i ewentualnie wskazuje część „niepokrytą” wartością zabezpieczenia. Jakie to postępowanie (układowe/sanacyjne/przyspieszone) i czy masz oszacowaną wartość tej nieruchomości względem długu?
A
Agnieszka 2026-03-03 12:47
Odpowiedź do PloterPro
W restrukturyzacji często i tak zgłasza się wierzytelność co do pełnej kwoty, a w zgłoszeniu opisuje zabezpieczenie hipoteką (z podaniem nieruchomości/księgi wi
Też mam podobne doświadczenie jak PloterPro: w zgłoszeniu wpisuje się zwykle całą kwotę wierzytelności, a osobno opisuje hipotekę jako zabezpieczenie (konkretna nieruchomość i numer księgi wieczystej), żeby nadzorca/sędzia-komisarz widział, że to roszczenie jest rzeczowo zabezpieczone. Ta „część niepokryta” wychodzi w praktyce przy wycenie nieruchomości i porównaniu z sumą hipoteki oraz innymi obciążeniami, ale samo roszczenie co do zasady figuruje w pełnej wysokości, tylko z oznaczeniem zabezpieczenia. U Ciebie to jest przyspieszone postępowanie układowe, układ, sanacja czy o zatwierdzenie układu?
K
Klaudia 2026-03-03 17:05
Z tego co kojarzę, przy hipotece też zgłasza się wierzytelność do spisu, tylko w zgłoszeniu zaznacza się, że jest zabezpieczona na konkretnej nieruchomości (z podaniem KW) i na jaką kwotę. Zwykle wpisuje się całość roszczenia (kapitał + odsetki na dzień otwarcia postępowania), a zabezpieczenie „opisuje się” osobno, bo to wpływa na to, jak wierzytelność jest traktowana w układzie i w jakiej części jest faktycznie pokryta z zabezpieczenia. Ta „część niezabezpieczona” wychodzi dopiero w praktyce, jeśli wartość nieruchomości nie starcza na całość. Masz już wycenę/operat tej nieruchomości albo chociaż orientacyjną wartość w porównaniu do kwoty długu?
I
Igor 2026-03-03 21:19
Przy hipotece wierzytelność co do zasady też się zgłasza do spisu, tylko zaznacza się, że jest zabezpieczona rzeczowo i na jakiej nieruchomości, a w praktyce wpisuje się całą kwotę roszczenia (z odsetkami na dzień otwarcia) oraz osobno wskazuje zabezpieczenie. Wiesz, w jakim trybie toczy się restrukturyzacja (np. sanacja/układ/przyspieszone postępowanie układowe) i czy masz już obwieszczenie z terminem na zgłoszenie?
Z
Znakowanie24 2026-03-10 15:11
Odpowiedź do Igor
Przy hipotece wierzytelność co do zasady też się zgłasza do spisu, tylko zaznacza się, że jest zabezpieczona rzeczowo i na jakiej nieruchomości, a w praktyce wp
Igor ma rację — przy hipotece też zgłasza się wierzytelność do spisu, z podaniem zabezpieczenia (na jakiej nieruchomości), i zwykle wpisuje się całą kwotę roszczenia z odsetkami liczonymi na dzień otwarcia, a nie tylko „niezabezpieczoną” część. W jakim trybie jest restrukturyzacja (np. przyspieszone układowe czy sanacja)?
D
Drukarniarz 2026-03-06 15:47
Masz już informację, w jakim trybie toczy się restrukturyzacja (układowe/przyspieszone układowe/sanacyjne) i czy wyszło oficjalne wezwanie do zgłaszania wierzytelności od nadzorcy/sędziego-komisarza? Hipoteka zabezpiecza rzeczowo, ale w zgłoszeniu zwykle podaje się wierzytelność jako taką oraz osobno informację o zabezpieczeniu (kwota, księga wieczysta, pierwszeństwo) — dostałeś wzór formularza, na którym jest rubryka na zabezpieczenie?
A
Ania 2026-03-08 20:01
Miałem podobną zagwozdkę przy zabezpieczeniu na nieruchomości i z tego co kojarzę, w zgłoszeniu zwykle podaje się wierzytelność w pełnej wysokości, a osobno wskazuje, że jest zabezpieczona hipoteką (z danymi z księgi wieczystej), bo później i tak wychodzi kwestia, jaka część jest realnie „pokryta” wartością zabezpieczenia. W praktyce znaczenie ma też, czy hipoteka zabezpiecza konkretną kwotę i jaką ma rangę, bo przy kilku hipotekach sytuacja się komplikuje. Masz już oszacowanie wartości tej nieruchomości albo info, czy są wcześniejsze hipoteki przed Twoją?
K
Krawiec 2026-03-14 18:53
U mnie przy hipotece i restrukturyzacji i tak zgłaszałem wierzytelność w całości, a w zgłoszeniu opisywałem zabezpieczenie (numer księgi wieczystej, rodzaj hipoteki, na jaką kwotę). Potem w praktyce i tak rozdzielało się to na część „pokrytą” wartością nieruchomości i ewentualną resztę jak niezabezpieczoną, ale samo zgłoszenie nie było „tylko do wysokości hipoteki”. Ważne było też, żeby kwoty i odsetki policzyć na dzień otwarcia postępowania, bo o to potrafią dopytywać. Masz hipotekę umowną czy przymusową i na jaką kwotę jest wpis?
K
Krzys 2026-03-15 10:47
W restrukturyzacji wierzytelność zabezpieczona hipoteką też co do zasady jest zgłaszana do spisu wierzytelności – samo zabezpieczenie nie „zastępuje” zgłoszenia. Zwykle zgłasza się całą kwotę roszczenia (z odsetkami na dzień otwarcia postępowania), a w zgłoszeniu opisuje się zabezpieczenie: numer księgi wieczystej, przedmiot hipoteki i wysokość hipoteki. To, czy w praktyce jakaś część będzie traktowana jako „niezabezpieczona”, wychodzi dopiero z wartości nieruchomości i sumy hipotek (nadwyżka ponad wartość zabezpieczenia idzie jak zwykła wierzytelność). Jakie to postępowanie restrukturyzacyjne (UKR, PPU, PR, sanacja) i czy dostałeś już obwieszczenie z datą otwarcia?