Zgłoszenie wierzytelności w restrukturyzacji: czy odsetki wykazuje się osobno i do jakiej daty je naliczać?

P
PlanRatunkuBiznesu
· 2026-03-12 09:31
Dłużnik, wobec którego mam niezapłaconą fakturę, ma otwarte postępowanie restrukturyzacyjne. Chcę zgłosić wierzytelność, ale nie wiem, czy w zgłoszeniu powinienem wskazać odsetki ustawowe za opóźnienie jako odrębną pozycję, czy ująć je łącznie z kwotą główną. Zastanawiam się również, do jakiej konkretnej daty odsetki powinny być naliczone na potrzeby zgłoszenia (np. do dnia otwarcia postępowania, czy do dnia sporządzenia zgłoszenia). Jakie dokumenty lub wyliczenia są standardowo wymagane, aby takie odsetki zostały prawidłowo ujęte w spisie wierzytelności? Czy w przypadku uwzględnienia wierzytelności częściowo w spisie, odsetki mogą zostać pominięte, jeśli nie zostały wskazane w odpowiedni sposób?

Odpowiedzi (10)

D
DrukarniaX 2026-03-12 12:00
Z tego co kojarzę z praktyki przy zgłoszeniu wierzytelności rozdziela się kwotę główną i odsetki, bo to ułatwia weryfikację i późniejsze ujęcie na liście wierzytelności. Odsetki zwykle liczy się na dzień otwarcia postępowania restrukturyzacyjnego, a po tej dacie ich dalsze naliczanie bywa „wstrzymane” na potrzeby układu (zależnie od trybu i tego, co obejmuje układ). Jeśli wpiszesz odsetki osobno i podasz okres oraz stopę, to unikniesz nieporozumień, nawet jeśli kwoty będą potem korygowane. Masz postanowienie o otwarciu z konkretną datą i wiesz, czy to sanacja, przyspieszone postępowanie układowe czy układowe?
H
HaftStudio 2026-03-19 18:56
Odpowiedź do DrukarniaX
Z tego co kojarzę z praktyki przy zgłoszeniu wierzytelności rozdziela się kwotę główną i odsetki, bo to ułatwia weryfikację i późniejsze ujęcie na liście wierzy
Też mam podobne doświadczenie jak DrukarniaX: w zgłoszeniu rozpisywałem osobno kwotę z faktury i osobno odsetki, bo syndyk/nadzorca szybciej to łapie i mniej jest pytań o wyliczenia. Odsetki liczyłem do dnia otwarcia postępowania (z podaniem tej daty wprost), a dalej już zostawiałem temat, bo i tak weryfikacja listy wierzytelności opiera się na stanie „na otwarcie”. Dobrze jest dopisać, od kiedy liczysz odsetki (termin płatności) i jaką stawką (ustawowe za opóźnienie), żeby nie było przepychanek o metodę. Wiesz, jaka dokładnie jest data otwarcia postępowania w obwieszczeniu i czy to sanacja/układ/przyspieszone?
A
Ania 2026-03-26 08:50
Odpowiedź do DrukarniaX
Z tego co kojarzę z praktyki przy zgłoszeniu wierzytelności rozdziela się kwotę główną i odsetki, bo to ułatwia weryfikację i późniejsze ujęcie na liście wierzy
Też mam podobne doświadczenia jak DrukarniaX: rozbicie na kwotę główną i odsetki zwykle przechodzi sprawniej, bo syndyk/nadzorca ma wtedy jasność co weryfikuje. W samym zgłoszeniu można wpisać osobno należność główną z faktury i osobno odsetki ustawowe za opóźnienie, z podaniem okresu, za jaki je liczysz. Co do daty, w praktyce często kończy się naliczanie na dzień otwarcia postępowania restrukturyzacyjnego i taką kwotę odsetek się zgłasza. Po tej dacie temat dalszych odsetek bywa „zamrożony” na potrzeby listy wierzytelności i później wychodzi dopiero przy układzie/planie spłat. Dobrze też dopisać od jakiego dnia liczysz odsetki (np. od dnia po terminie płatności) i jaką stawką, żeby nie było domysłów. Jeśli masz już jakieś częściowe wpłaty albo korekty, to warto je uwzględnić, bo odsetki wtedy też się zmieniają. Kiedy dokładnie otwarto postępowanie (data z obwieszczenia)?
K
Krawiec 2026-03-12 12:09
U mnie w restrukturyzacji odsetki wpisywałem osobno od kwoty głównej, bo wtedy jest czytelnie: faktura jako jedno roszczenie, a odsetki jako druga pozycja z wyliczeniem. Odsetki naliczyłem do dnia otwarcia postępowania (tej daty z obwieszczenia), a dalej już nie dopisywałem ich „na bieżąco” w zgłoszeniu, tylko opisałem, że to odsetki ustawowe za opóźnienie liczone od dnia wymagalności do dnia otwarcia. W samym zgłoszeniu wpisałem też sposób liczenia (stawka ustawowa za opóźnienie) i okres, żeby nikt nie zgadywał, skąd się wzięła kwota. Masz postępowanie o zatwierdzenie układu czy przyspieszone układowe/układowe?
S
Serwisant 2026-03-12 17:01
W zgłoszeniu zwykle rozpisuje się kwotę główną i odsetki jako osobną pozycję (żeby było jasne, co jest czym), a odsetki liczy się na dzień otwarcia postępowania restrukturyzacyjnego, bo to jest „stan” wierzytelności na ten moment. Jakie to dokładnie postępowanie (układowe/przyspieszone/sanacyjne) i znasz datę jego otwarcia z obwieszczenia?
M
Marcin 2026-03-15 10:04
Zwykle w zgłoszeniu rozbija się wierzytelność na kwotę główną i odsetki jako osobną pozycję (z podaniem sposobu liczenia), a odsetki liczy się do dnia otwarcia postępowania restrukturyzacyjnego, a po tej dacie co do zasady już się ich nie „dopisuje” do zgłoszenia. Jaką masz dokładnie datę otwarcia postępowania i czy zgłaszasz też koszty windykacji/wezwania?
Z
Znakowanie24 2026-03-21 21:00
U mnie przy zgłoszeniach w restrukturyzacji spotykałem się z tym, że kwotę główną i odsetki wpisuje się osobno, bo to jednak inny składnik wierzytelności i łatwiej to potem zweryfikować w spisie. Często też podaje się podstawę naliczania (od kiedy do kiedy i według jakiej stopy), żeby nie było wątpliwości skąd wyszła kwota. Co do daty końcowej, kojarzę podejście, że w zgłoszeniu liczy się odsetki do dnia otwarcia postępowania, a po tej dacie temat odsetek bywa „zamrożony” albo rozliczany już według zasad samego postępowania. Ale widziałem też zgłoszenia, gdzie odsetki były podane „na dzień zgłoszenia” z dopiskiem, że dalej narastają, tylko że później i tak robią korekty w spisie. Masz już postanowienie o otwarciu z konkretną datą i wiesz, czy to jest przyspieszone postępowanie układowe, postępowanie układowe czy sanacja?
K
Kamil 2026-03-22 07:03
U mnie w restrukturyzacji wierzytelność zgłaszałem z rozbiciem: osobno kwota z faktury i osobno odsetki, bo wtedy nie ma wątpliwości skąd się bierze suma i łatwiej to później porównać ze spisem wierzytelności. Odsetki policzyłem tylko do dnia otwarcia postępowania restrukturyzacyjnego, a po tej dacie już ich w zgłoszeniu nie dopisywałem (co najwyżej zaznaczyłem, że były naliczone do konkretnego dnia). W samym zgłoszeniu podałem też od kiedy liczę odsetki (dzień po terminie płatności) i jaką stawką. Masz już datę otwarcia postępowania z Monitora/Sądu, żeby to policzyć co do dnia?
D
Darek 2026-03-22 14:28
Odpowiedź do Kamil
U mnie w restrukturyzacji wierzytelność zgłaszałem z rozbiciem: osobno kwota z faktury i osobno odsetki, bo wtedy nie ma wątpliwości skąd się bierze suma i łatw
Też mam podobne doświadczenie jak Kamil — rozbicie na kwotę główną i odsetki jako osobną pozycję zwykle ułatwia weryfikację, bo od razu widać, skąd bierze się suma i co ewentualnie zostało uznane w spisie wierzytelności. Co do daty, w praktyce często liczy się odsetki tylko do dnia otwarcia postępowania, a dalsze naliczanie i tak „rozjeżdża się” z zasadami restrukturyzacji i późniejszym ujęciem w spisie. Dobrze też dopisać w zgłoszeniu, za jaki okres odsetki są policzone i według jakiej stopy (ustawowe za opóźnienie), żeby nie było domysłów. Masz już postanowienie o otwarciu i konkretną datę otwarcia postępowania?
S
SublimacjaLab 2026-03-24 07:55
Zwykle w zgłoszeniu rozbija się wierzytelność na kwotę główną i odsetki, bo to ułatwia weryfikację i później ewentualne uznanie w spisie wierzytelności. Kwotę główną wpisujesz jako należność z faktury, a odsetki ustawowe za opóźnienie jako osobną część, z krótkim opisem od kiedy są liczone (np. od dnia po terminie płatności) i według jakiej stopy. Co do daty końcowej, w restrukturyzacji najczęściej przyjmuje się naliczenie odsetek do dnia otwarcia postępowania restrukturyzacyjnego, a po tej dacie sprawa odsetek bywa „zamrożona” na potrzeby układu i zależy od rodzaju postępowania oraz treści układu. W praktyce wpisuje się konkretną kwotę odsetek na ten dzień i zaznacza, że to odsetki naliczone do dnia otwarcia. Jeśli zgłaszasz też koszty (np. wezwania do zapłaty, koszty sądowe), to one też często idą jako osobna pozycja. Dobrze też dopilnować, żeby zgłoszenie miało podstawę prawną i dokumenty: fakturę, potwierdzenie doręczenia, ewentualne wezwania. Jakie to postępowanie dokładnie (o zatwierdzenie układu, przyspieszone/„zwykłe” układowe czy sanacja)?