Upadłość konsumencka a ekwiwalent za niewykorzystany urlop — czy syndyk może go zająć?

O
OlaOdPapierow
· 2026-05-28 15:06
Jestem w trakcie upadłości konsumenckiej i kończę umowę o pracę u dotychczasowego pracodawcy. Mam dostać ekwiwalent za niewykorzystany urlop, bo nie zdążyłam go wykorzystać przed rozwiązaniem umowy. Nie wiem, czy takie pieniądze są traktowane jak zwykłe wynagrodzenie, czy jako osobna wypłata, która może wpaść do masy upadłości. Kwota nie jest bardzo duża, ale ma mi pomóc przetrwać do pierwszej wypłaty w nowej pracy. Czy syndyk może zająć cały ekwiwalent? Czy znaczenie ma to, że wynika on z umowy o pracę?

Odpowiedzi (4)

Z
Znakowanie24 2026-05-28 15:59
Ekwiwalent za urlop zwykle jest powiązany ze stosunkiem pracy, więc może być traktowany podobnie jak wypłata od pracodawcy, ale dużo zależy od tego, jak syndyk to u Ciebie rozlicza. Jeśli ta kwota ma Ci pomóc do pierwszej pensji, to dobrze byłoby wyjaśnić, czy obejmuje ją ta sama ochrona co wynagrodzenie, czy syndyk uzna ją za osobny składnik. Masz już ustalony plan spłaty, czy jesteś jeszcze na etapie samego postępowania?
G
GrafikPrasowy 2026-05-28 16:19
Odpowiedź do Znakowanie24
Ekwiwalent za urlop zwykle jest powiązany ze stosunkiem pracy, więc może być traktowany podobnie jak wypłata od pracodawcy, ale dużo zależy od tego, jak syndyk
Znakowanie24 dobrze to ujął, bo ekwiwalent za niewykorzystany urlop nie jest jakąś premią „obok” pracy, tylko wynika bezpośrednio ze stosunku pracy. W praktyce często traktuje się go podobnie jak wynagrodzenie, czyli z zastosowaniem ograniczeń dotyczących potrąceń i kwoty wolnej, ale przy upadłości dużo zależy od tego, jak syndyk prowadzi rozliczenia. Nie zakładałbym od razu, że całość automatycznie przepadnie do masy upadłości. Jeśli ekwiwalent wypłaci pracodawca razem z ostatnią pensją, może to zostać potraktowane jako jedna wypłata pracownicza za dany okres. Dobrze mieć od pracodawcy jasny pasek/listę płac, gdzie będzie rozbite, co jest wynagrodzeniem, a co ekwiwalentem. Przy małej kwocie i sytuacji, że ma to być na utrzymanie do pierwszej wypłaty, można też po prostu napisać do syndyka z prośbą o informację, jak to rozliczy. Lepiej wyjaśnić to przed wypłatą niż potem odkręcać przelew. Czy syndyk już wcześniej zabierał Ci część pensji według stałego schematu?
P
PraktykDTG 2026-05-28 16:28
Odpowiedź do Znakowanie24
Ekwiwalent za urlop zwykle jest powiązany ze stosunkiem pracy, więc może być traktowany podobnie jak wypłata od pracodawcy, ale dużo zależy od tego, jak syndyk
Też bym to widział podobnie jak Znakowanie24, bo u mnie syndyk patrzył na takie pieniądze jak na wypłatę z pracy, a nie jak na jakiś osobny „bonus”. Przy końcówce umowy dostałem rozliczenie razem z ostatnią pensją i potrącenie było liczone według tych samych zasad co wynagrodzenie, choć musiałem dosłać pasek z kadr. Dobrze od razu napisać do syndyka, że to ekwiwalent za urlop i że ma pokryć przerwę do kolejnej pensji, bo czasem da się uniknąć nieporozumień przy przelewie. Masz już informację, czy pracodawca wypłaci to razem z ostatnią pensją, czy osobnym przelewem?
M
MaszynaSzyje 2026-05-28 16:10
Ekwiwalent za niewykorzystany urlop jest co do zasady świadczeniem ze stosunku pracy, więc zwykle traktuje się go podobnie jak wynagrodzenie, a nie jako „osobny bonus” w całości do zabrania. W upadłości konsumenckiej syndyk patrzy na to przez pryzmat masy upadłości, ale przy dochodach z pracy zostawia się część wolną od zajęcia, tak jak przy pensji. Dobrze od razu zgłosić syndykowi, że to ekwiwalent wypłacony przy rozwiązaniu umowy i że ma pokryć bieżące utrzymanie do kolejnej wypłaty. Czy syndyk już wcześniej ustalił Ci konkretną kwotę, która zostaje co miesiąc do dyspozycji?