Restrukturyzacja gospodarstwa po obwieszczeniu a umowa dzierżawy gruntów – czy mogę ją podpisać?
A
Adrian
Jestem po obwieszczeniu o restrukturyzacji gospodarstwa i rozważam oddanie części pól w dzierżawę sąsiadowi (albo wzięcie w dzierżawę dodatkowych hektarów na ten sezon). Nie wiem, czy taka nowa umowa będzie traktowana jako czynność przekraczająca zwykły zarząd i czy potrzebuję zgody nadzorcy lub sądu. Czy po obwieszczeniu mogę legalnie podpisać umowę dzierżawy gruntów rolnych?
Odpowiedzi (10)
I
Igor
2026-03-01 22:16
U mnie po obwieszczeniu doradca uprzedzał, że nowe umowy dzierżawy potrafią być różnie oceniane: jak to jest „na chwilę i pod bieżący zasiew”, to często przechodzi jako zwykły zarząd, ale dłuższa dzierżawa albo taka, która mocno zmienia areał i przepływy w gospodarstwie, potrafi już podpadać pod czynność ponad zwykły zarząd i wtedy wchodzi zgoda nadzorcy albo sądu. Da się to podpisać legalnie, tylko później łatwo o problem, jeśli ktoś uzna, że to wpływa na plan restrukturyzacji albo sytuację wierzycieli. Ja przed podpisem po prostu opisałem temat nadzorcy i miałem spokojną głowę, bo dostałem krótką odpowiedź na piśmie. Chodzi Ci o dzierżawę na jeden sezon czy na kilka lat (i na jaki mniej więcej areał)?
P
Patrycja
2026-03-01 22:37
Odpowiedź do Igor
U mnie po obwieszczeniu doradca uprzedzał, że nowe umowy dzierżawy potrafią być różnie oceniane: jak to jest „na chwilę i pod bieżący zasiew”, to często przecho
Igor ma sporo racji – po obwieszczeniu takie dzierżawy potrafią być różnie kwalifikowane, bo wszystko kręci się wokół tego, czy to normalne działanie „na prowadzenie gospodarstwa”, czy już zmiana, która realnie wpływa na majątek i plan restrukturyzacji. Krótka umowa na jeden sezon, pod bieżące zasiewy i bez dużych zobowiązań finansowych, bywa traktowana jak zwykły zarząd, ale przy dłuższym okresie albo większej skali (dużo hektarów, wysoki czynsz, istotna zmiana areału) często pojawia się temat zgody nadzorcy, a czasem i sądu. Da się to podpisać legalnie, tylko ryzyko zaczyna się wtedy, gdy ktoś później uzna, że przekroczyłeś zwykły zarząd i umowa „wisi” bez wymaganej zgody. Na jaki okres i o jaką powierzchnię chodzi (oddajesz czy bierzesz) i czy to mocno zmienia Twoje przepływy w tym sezonie?
A
Ania
2026-03-02 08:40
Odpowiedź do Igor
U mnie po obwieszczeniu doradca uprzedzał, że nowe umowy dzierżawy potrafią być różnie oceniane: jak to jest „na chwilę i pod bieżący zasiew”, to często przecho
Też mam wrażenie, że dokładnie o to się rozbija: sezonowa dzierżawa „pod zasiew” zwykle wygląda jak bieżące prowadzenie gospodarstwa, ale przy dłuższej albo takiej, co wyraźnie przestawia areał i kasę, nadzorca/sąd mogą to potraktować jako coś więcej. A Ty myślisz o umowie na jeden sezon czy na kilka lat i na jaką część hektarów?
A
Agnieszka
2026-03-09 11:05
Odpowiedź do Igor
Też mam takie obserwacje jak Igor: krótkie dzierżawy „na sezon”, pod bieżącą uprawę, zwykle przechodzą bez większych jazd, ale jak wchodzi dłuższy termin albo wyraźnie zmienia się areał i kasa w gospodarstwie, to potrafią to potraktować jako coś ponad zwykły zarząd i wtedy zaczynają się pytania o zgodę. Myślisz o umowie na jeden sezon czy na kilka lat?
P
PrasaExpert
2026-03-02 09:25
Jeśli chodzi o postępowanie o zatwierdzenie układu z obwieszczeniem o ustaleniu dnia układowego, to po obwieszczeniu dalej prowadzisz gospodarstwo, ale przy czynnościach przekraczających zwykły zarząd wchodzi zgoda nadzorcy układu. Sama dzierżawa nie zawsze jest automatycznie „ponad zwykły zarząd” – mocno zależy od skali i warunków. Dzierżawa na jeden sezon, na rynkowym czynszu, dotycząca niewielkiej części pól i po to, żeby normalnie prowadzić produkcję, zwykle wygląda jak coś z bieżącego zarządzania. Z kolei wieloletnia dzierżawa dużej części areału, z nietypowymi zapisami albo mocno odbiegającym czynszem, częściej jest traktowana jako przekroczenie zwykłego zarządu. I tu jest ważny haczyk: jeśli to jednak „ponad zwykły zarząd”, a zgody nadzorcy nie ma, to taka czynność jest nieważna, a zgodę da się też udzielić po fakcie w ciągu 30 dni. W praktyce sporo osób po obwieszczeniu po prostu konsultuje takie umowy z nadzorcą, żeby nie zostać z papierem, który nic nie daje. Na jaki okres i jaką część areału obejmuje planowana dzierżawa?
D
Darek
2026-03-07 09:36
Odpowiedź do PrasaExpert
Jeśli chodzi o postępowanie o zatwierdzenie układu z obwieszczeniem o ustaleniu dnia układowego, to po obwieszczeniu dalej prowadzisz gospodarstwo, ale przy czy
Dzięki za wyjaśnienie z tym „zwykłym zarządem” po obwieszczeniu — właśnie tego się obawiam, bo dzierżawa może być raz normalnym ruchem w gospodarstwie, a raz już zmianą, która realnie wpływa na majątek i układ. U Ciebie wychodzi, że kluczowe jest to, czy umowa w praktyce zmienia sytuację gospodarstwa (np. dłuższy okres, większy areał, wysoki czynsz albo oddanie najlepszych działek), a nie sama nazwa „dzierżawa”. A jak jest z krótką dzierżawą „na sezon” – nadzorca zwykle traktuje to jako normalne prowadzenie gospodarstwa, czy też prosi o wcześniejszą zgodę?
N
NadrukPlus
2026-03-07 22:04
Po obwieszczeniu co do zasady dalej możesz zawierać umowy, ale nowa dzierżawa (zwłaszcza na dłuższy okres, z wysokim czynszem albo „na całe gospodarstwo”) bywa traktowana jako czynność przekraczająca zwykły zarząd, więc często wchodzi w grę zgoda nadzorcy albo sądu – przy krótkiej, sezonowej dzierżawie bywa łatwiej to obronić jako zwykły zarząd, ale zależy od konkretów sprawy. Na jaki okres i jaką część areału ma obejmować ta dzierżawa?
S
Serwisant
2026-03-08 08:59
Po obwieszczeniu dalej możesz zawierać umowy, ale kluczowe jest, czy dzierżawa realnie zmienia sytuację majątku i plan restrukturyzacji – wtedy może być potraktowana jako coś ponad zwykły zarząd. Z tego co kojarzę, przy takich „większych” ruchach (oddanie/ wzięcie areału na dłużej, wyraźny wpływ na dochody lub zobowiązania) często wchodzi w grę zgoda nadzorcy, a czasem też sądu, więc bezpiecznie to wcześniej z nim ustalić, żeby potem nikt nie podważał umowy. Jeśli to ma być krótka dzierżawa na sezon i bez większych konsekwencji, bywa to oceniane łagodniej, ale i tak zależy od Twojej sprawy i treści postanowienia o obwieszczeniu. Na jaki okres i na jaką powierzchnię ma być ta dzierżawa?
H
HaftStudio
2026-03-12 21:56
U mnie po obwieszczeniu temat dzierżawy wypłynął od razu i z tego co pamiętam, nowa umowa na grunty (zwłaszcza na dłużej albo na większy areał) była traktowana jako coś więcej niż zwykłe „ogarnianie gospodarstwa”, więc konsultowałem to z nadzorcą zanim cokolwiek podpisałem. Na krótki sezon i w ramach normalnego cyklu prac dało się to sensownie uzasadnić, ale i tak liczyło się, czy umowa realnie zmienia sytuację majątkową i zobowiązania. Bez potwierdzenia na piśmie bałbym się, że ktoś potem to zakwestionuje w postępowaniu, nawet jeśli „da się” podpisać. Chodzi o dzierżawę na ile lat i jaki mniej więcej areał wchodzi w grę?
K
Klaudia
2026-03-15 15:09
Po obwieszczeniu co do zasady dalej możesz zawierać umowy w ramach zwykłego zarządu, ale dzierżawa bywa różnie oceniana (zwłaszcza gdy jest na dłużej, obejmuje istotną część gospodarstwa albo wpływa na plan), więc bez znajomości szczegółów nikt uczciwie nie potwierdzi, że obejdzie się bez zgody nadzorcy/sądu. Na jaki okres ma być ta dzierżawa i jaką część gruntów obejmie?