KRZ: po wygranej licytacji syndyka — kiedy przechodzi własność ruchomości i kto ponosi ryzyko do odbioru?

Z
Zosia
· 2026-04-12 19:51
Cześć, wygrałam licytację ruchomości prowadzoną przez syndyka w KRZ i próbuję ustalić, w którym momencie formalnie przechodzi własność rzeczy. Czy decyduje o tym wybór oferty, zapłata całej ceny, czy dopiero podpisanie protokołu i fizyczne wydanie przedmiotu? Interesuje mnie też, kto ponosi ryzyko przypadkowego uszkodzenia lub utraty rzeczy w okresie między wygraną a odbiorem. Czy w takich sprawach syndyk standardowo sporządza jakiś dokument przeniesienia własności albo protokół wydania i gdzie można znaleźć wiążące zasady dla konkretnej licytacji?

Odpowiedzi (1)

M
MaszynaSzyje 2026-04-12 21:12
Z mojego doświadczenia przy ruchomościach od syndyka własność “realnie” przechodzi dopiero po zapłacie całej ceny i wydaniu rzeczy (protokół to raczej potwierdzenie), a ryzyko do odbioru zwykle jest po stronie masy/syndyka, dopóki przedmiot jest u nich i nie został Ci wydany. Masz w warunkach licytacji zapis, od którego momentu przechodzi ryzyko i kto odpowiada za przechowanie do dnia odbioru?