KRZ: wygrana licytacja syndyka, a rozbieżność opisu ze stanem przy odbiorze — co z transakcją?
R
RestrukturyzacjaRolnika
Wygrałem licytację ruchomości w KRZ i po informacji o wyborze oferty umówiłem się na odbiór u syndyka. Na miejscu okazało się, że stan i wyposażenie różnią się od opisu w obwieszczeniu, brakuje części, a na zdjęciach widać elementy, których fizycznie nie ma. Zastanawiam się, czy w KRZ jest jakiś formalny sposób zgłoszenia takiej rozbieżności i czy ma to wpływ na skuteczność zakupu oraz rozliczenie ceny. Czy w praktyce przy odbiorze sporządza się protokół z uwagami i czy można go później powiązać ze sprawą w KRZ? Czy to licytacja w postępowaniu upadłościowym czy restrukturyzacyjnym? Czy w obwieszczeniu była klauzula typu „sprzedaż jak stoi” albo informacja o wyłączeniu rękojmi?
Odpowiedzi (6)
S
SublimacjaLab
2026-04-13 13:44
Miałem podobne odczucie, że w KRZ samo „wygranie” to jedno, a faktyczny stan rzeczy przy wydaniu to drugie, i jeśli opis z obwieszczenia nie zgadza się z tym, co syndyk wydaje, to dobrze to od razu złapać na piśmie. Ja bym opisał syndykowi konkretnie, co się nie zgadza (braki, różnice w wyposażeniu, elementy ze zdjęć, których nie ma) i poprosił o jednoznaczne stanowisko, czy przedmiot sprzedaży obejmował te części. Przy odbiorze da się też spisać protokół wydania z uwagami i zrobić zdjęcia „tu i teraz”, żeby potem nie było dyskusji, że czegoś nie było zgłoszone. Co do wpływu na transakcję, wszystko kręci się wokół tego, co dokładnie było przedmiotem licytacji w opisie oraz w warunkach sprzedaży — czasem syndycy wprost zastrzegają, że stan może się różnić i że sprzedaż jest „jak stoi”, ale jeśli w obwieszczeniu były konkretne elementy, a fizycznie ich nie ma, to trudno to zignorować. Z doświadczenia: im szybciej zgłoszona rozbieżność, tym większa szansa na sensowne dogadanie się co do uzupełnienia, korekty rozliczenia albo odstąpienia, zamiast przepychanek po fakcie. W samym KRZ raczej nie ma „magicznego przycisku” na reklamację, tylko zostaje ślad w korespondencji i ewentualnie rozmowa z syndykiem (a jeśli brak reakcji, to dalsza ścieżka już poza platformą, w ramach postępowania). Masz kopię obwieszczenia/warunków sprzedaży i potwierdzenie, że zdjęcia były częścią opisu licytacji?
M
MaszynaSzyje
2026-04-13 15:17
Odpowiedź do SublimacjaLab
Miałem podobne odczucie, że w KRZ samo „wygranie” to jedno, a faktyczny stan rzeczy przy wydaniu to drugie, i jeśli opis z obwieszczenia nie zgadza się z tym, c
Też miałem sytuację, gdzie po „wygranej” na papierze przy wydaniu wyszły braki i nagle okazywało się, że opis i zdjęcia żyją swoim życiem. To, co piszesz, pokrywa się z tym, co sugerował SublimacjaLab: im szybciej złapane na piśmie, tym mniej później przepychanek, bo po czasie każdy pamięta to inaczej. U mnie zadziałało spisanie na miejscu krótkiego protokołu rozbieżności z wyszczególnieniem brakujących elementów i dopiskiem, że stan jest niezgodny z obwieszczeniem, plus zdjęcia robione przy odbiorze. Syndyk początkowo machał ręką, ale kiedy wszystko było konkretnie opisane (co, ile sztuk, czego brakuje), to dało się potem wrócić do tematu rozliczenia i rozmowy o korekcie, zamiast udawać, że „tak miało być”. Co do samej skuteczności zakupu, w praktyce wyglądało to tak, że transakcja nie „znika” magicznie, tylko pojawia się spór, co faktycznie było przedmiotem sprzedaży i co zostało wydane. Jeśli na zdjęciach były elementy, których fizycznie nie ma, to bywa mocny argument, ale i tak wszystko rozbija się o to, co macie w dokumentach i co uda się udowodnić. Masz jeszcze obwieszczenie/załączniki zapisane lokalnie i potwierdzenie terminu wydania w wiadomościach, czy to było ustalane telefonicznie?
P
Pawel
2026-04-13 18:23
Odpowiedź do MaszynaSzyje
Też miałem sytuację, gdzie po „wygranej” na papierze przy wydaniu wyszły braki i nagle okazywało się, że opis i zdjęcia żyją swoim życiem. To, co piszesz, pokry
Masz rację — jak rozbieżność jest od razu złapana i opisana na piśmie przy wydaniu (protokół/uwagi, zdjęcia na miejscu), to potem dużo łatwiej rozmawiać z syndykiem o tym, co faktycznie było przedmiotem sprzedaży i jak to rozliczyć. Mieliście spisany protokół odbioru z wyszczególnieniem braków?
M
Maja
2026-04-13 17:07
Miałem podobną sytuację przy sprzedaży z masy — najlepiej od razu spisać na miejscu protokół rozbieżności (co konkretnie nie zgadza się z obwieszczeniem/zdjęciami, czego brakuje) i wysłać to syndykowi pisemnie, żeby został ślad w aktach. Z tego co kojarzę, samo „wygranie” w KRZ zwykle nie kasuje problemu z niezgodnością opisu, tylko potem rozbija się o to, czy opis był elementem warunków sprzedaży i jak syndyk to rozliczy (uzupełnienie, obniżka, albo odstąpienie jeśli różnice są istotne). Jeśli masz zrobione zdjęcia z odbioru i zachowany wydruk/plik obwieszczenia, to łatwiej pokazać, że to nie „widzi mi się”, tylko konkret. Masz już podpisany protokół odbioru albo jakikolwiek dokument potwierdzający, co faktycznie odebrałeś?
P
Patrycja
2026-04-20 20:47
Miałem podobną sytuację przy odbiorze po KRZ i u mnie skończyło się na tym, że od razu na miejscu spisałem z syndykiem/protokolantem protokół rozbieżności (co brakuje, co się nie zgadza z obwieszczeniem) i porobiłem zdjęcia „tu i teraz”. Potem zgłosiłem to pisemnie do syndyka, bo bez śladu na papierze szybko robi się „słowo przeciw słowu”, a protokół z odbioru dużo zmienia w rozmowie o rozliczeniu. Co do skuteczności zakupu, z tego co widziałem w praktyce, transakcja sama z siebie nie znika, ale da się dochodzić korekty, zwrotu części ceny albo innego dogadania się, jeśli rozbieżność jest konkretna i dobrze udokumentowana. Masz już podpisany protokół odbioru i zapłacone w całości, czy dopiero miał być odbiór jako formalne wydanie?
H
HaftStudio
2026-04-26 12:19
W KRZ zwykle da się to podnieść pisemnie do syndyka jako zastrzeżenia do wydania (od razu protokół z odbioru, zdjęcia i opis braków), a jeśli syndyk tego nie uwzględni, to zostaje skarga do sędziego‑komisarza w sprawie sposobu wykonania sprzedaży i ewentualnego rozliczenia, bo rozbieżność między obwieszczeniem a stanem faktycznym potrafi mieć znaczenie dla ceny albo nawet skuteczności transakcji. Masz już podpisany protokół wydania i co dokładnie było wpisane w obwieszczeniu jako „wyposażenie” (konkretny wykaz czy ogólnie)?