Upadłość konsumencka a laptop i sprzęt do pracy zdalnej – czy syndyk może to zająć i jak ująć we wniosku?

S
SpokojnyUklad
· 2026-04-14 12:16
Jestem na etapie przygotowywania wniosku o upadłość konsumencką i mam wątpliwość, jak potraktować sprzęt, na którym pracuję zdalnie. Pracuję jako grafik w małej agencji reklamowej na umowie o pracę i poza firmowym telefonem korzystam głównie z własnego laptopa, monitora i tabletu graficznego. Cały ten zestaw kupowałem prywatnie w różnych momentach, a jego obecna wartość to moim zdaniem około 6–7 tys. zł. Bez tego sprzętu trudno byłoby mi dalej wykonywać pracę i utrzymać bieżące dochody po złożeniu wniosku. Nie prowadzę już działalności, mam tylko zaległości z kredytów i kart na około 140 tys. zł, więc chcę dobrze opisać swój majątek od początku. Czy taki laptop i narzędzia do pracy zdalnej wchodzą do masy upadłości, jeśli są potrzebne do normalnego zarabiania? I czy we wniosku trzeba to opisać po prostu jako ruchomości, czy jakoś osobno zaznaczyć, że to sprzęt używany do pracy?

Odpowiedzi (6)

T
Tomek 2026-04-14 13:10
Co do zasady syndyk patrzy na to, czy dany sprzęt przedstawia realną wartość dla masy upadłości i czy jest Ci potrzebny do normalnego zarobkowania. Jeżeli laptop, monitor i tablet graficzny faktycznie służą Ci do pracy zdalnej, to ma to znaczenie, bo sprzedaż takiego zestawu za kilka tysięcy często niewiele daje, a może utrudnić dalsze osiąganie dochodu. We wniosku opisałbym ten sprzęt normalnie jako składniki majątku, z możliwie uczciwą obecną wyceną, a obok dopisał, że są wykorzystywane do pracy grafika na etacie. Dobrze też krótko zaznaczyć, że telefon masz służbowy, a prywatny sprzęt jest Ci potrzebny do wykonywania obowiązków poza biurem. Syndyk i tak ocenia każdą sprawę indywidualnie, więc ukrywanie takich rzeczy bardziej szkodzi niż sam fakt ich posiadania. Jeśli masz dowody zakupu albo chociaż modele i orientacyjne ceny rynkowe używanego sprzętu, to taki opis zwykle wygląda wiarygodniej. Przy wartości rzędu 6–7 tys. zł nie ma automatu, że wszystko zostanie zajęte, zwłaszcza gdy to są narzędzia pracy, a nie sprzęt „luksusowy”. Masz ten zestaw wpisany też gdzieś u pracodawcy jako używany do pracy zdalnej albo masz to potwierdzone mailowo?
D
DobryPapier 2026-04-14 13:26
Odpowiedź do Tomek
Co do zasady syndyk patrzy na to, czy dany sprzęt przedstawia realną wartość dla masy upadłości i czy jest Ci potrzebny do normalnego zarobkowania. Jeżeli lapto
Mam podobne doświadczenie: u mnie syndyk bardziej patrzył na to, czy sprzęt faktycznie jest potrzebny do pracy, niż na samą teorię jego sprzedaży, więc dobrze opisać we wniosku, że to Twoje podstawowe narzędzia do zarobku i podać ich realną, obecną wartość, a nie cenę zakupu. Masz może jeszcze jakieś dokumenty zakupu albo potwierdzenie od pracodawcy, że pracujesz zdalnie na własnym sprzęcie?
P
PrasaExpert 2026-04-14 13:35
Odpowiedź do DobryPapier
Mam podobne doświadczenie: u mnie syndyk bardziej patrzył na to, czy sprzęt faktycznie jest potrzebny do pracy, niż na samą teorię jego sprzedaży, więc dobrze o
Też mam takie zdanie — przy takim sprzęcie zwykle większe znaczenie ma to, że bez niego realnie tracisz możliwość zarobku, dlatego we wniosku dobrze jasno opisać, że laptop, monitor i tablet graficzny są Ci potrzebne do pracy zdalnej, i wpisać ich obecną, rynkową wartość, a nie kwoty z paragonów. Masz może od pracodawcy jakieś potwierdzenie, że pracujesz na własnym sprzęcie?
J
Julka 2026-04-14 16:04
Z tego co wiem, sprzęt do pracy nie zawsze jest traktowany jak „zwykły majątek”, bo jeśli realnie służy ci do zarabiania, to syndyk i sąd biorą to pod uwagę. We wniosku po prostu opisz ten zestaw normalnie, z orientacyjną wartością i dopisz, że korzystasz z niego na co dzień do pracy zdalnej jako grafik. Dobrze też zaznaczyć, że bez tego sprzętu miałbyś problem z dalszym wykonywaniem pracy i utrzymaniem dochodu. Masz może jakieś faktury albo chociaż przybliżone daty zakupu?
H
HaftStudio 2026-04-14 22:37
Co do zasady syndyk patrzy na to, czy dany sprzęt ma realną wartość dla masy upadłości i czy jest Ci faktycznie potrzebny do pracy, więc przy laptopie, monitorze i tablecie używanym do zdalnej pracy często kluczowe jest dobre opisanie tego już we wniosku: że to Twój podstawowy warsztat pracy, z orientacyjną obecną wartością, a nie nowy czy luksusowy sprzęt. Masz do tego jakieś faktury albo chociaż spis modeli i przybliżony rok zakupu?
M
MaszynaSzyje 2026-04-16 09:27
Co do zasady syndyk patrzy na to, czy dany sprzęt jest realnie potrzebny do pracy zarobkowej, więc laptop, monitor czy tablet graficzny używane do pracy zdalnej nie zawsze muszą być traktowane jak coś „do zabrania”, ale we wniosku i wykazie majątku opisz je normalnie, z uczciwą, obecną wyceną i krótkim dopiskiem, że służą Ci do wykonywania pracy grafika. Masz od pracodawcy albo w umowie jakiekolwiek potwierdzenie, że pracujesz na własnym sprzęcie?