Upadłość konsumencka a narzędzia do dorabiania po godzinach — czy syndyk może je sprzedać?

P
Pawel_z_warsztatu
· 2026-06-03 11:59
Mam ogłoszoną upadłość konsumencką od dwóch tygodni i czekam jeszcze na pierwszy konkretny kontakt z syndykiem. Po pracy czasem dorabiam przy drobnych naprawach, głównie u znajomych, i mam swoje narzędzia warsztatowe warte może 4-5 tysięcy złotych. Nie prowadzę działalności, ale bez tych narzędzi nie miałbym jak zrobić żadnej dodatkowej roboty. Czy w takiej sytuacji syndyk może potraktować te narzędzia jako zwykły majątek i je sprzedać?

Odpowiedzi (10)

T
TechNadruk 2026-06-03 13:31
A te narzędzia są typowo hobbystyczne/domowe, czy masz coś bardziej specjalistycznego, co realnie służy Ci do regularnego dorabiania? Dużo może zależeć od tego, jak często faktycznie z nich zarabiasz i czy potrafisz to pokazać syndykowi.
P
PloterPro 2026-06-03 15:53
Odpowiedź do TechNadruk
A te narzędzia są typowo hobbystyczne/domowe, czy masz coś bardziej specjalistycznego, co realnie służy Ci do regularnego dorabiania? Dużo może zależeć od tego,
TechNadruk dobrze zauważył, że duże znaczenie ma to, jak te narzędzia faktycznie są używane. U mnie w rodzinie była podobna sytuacja i syndyk bardziej patrzył na praktykę niż na samą wartość sprzętu, czyli czy to rzeczy do codziennego zarobku, czy raczej wyposażenie garażu. Pomogło normalne wyjaśnienie, że bez tych narzędzi nie byłoby żadnego dodatkowego dochodu, a sprzedaż dałaby jednorazowo niewiele w porównaniu z możliwością spłacania czegoś z dorabiania. Masz jakieś potwierdzenia tych drobnych napraw, choćby przelewy albo wiadomości z ustaleniami?
S
SublimacjaLab 2026-06-03 13:38
U mnie syndyk pytał o takie rzeczy dość konkretnie, ale nie działało to na zasadzie, że od razu wszystko zabierał i sprzedawał. Musiałem opisać, co mam, ile to mniej więcej warte i do czego służy, a potem tłumaczyłem, że część sprzętu pomaga mi łapać dodatkowe zlecenia i realnie zwiększa dochód. Przy wartości 4-5 tys. temat może się pojawić, bo to już nie są drobiazgi, ale dużo zależy od podejścia syndyka i tego, czy potrafisz pokazać, że te narzędzia nie stoją dla hobby, tylko pomagają zarabiać. Masz jakieś potwierdzenia tych drobnych zleceń albo przelewów?
S
Serwisant 2026-06-03 14:27
Odpowiedź do SublimacjaLab
U mnie syndyk pytał o takie rzeczy dość konkretnie, ale nie działało to na zasadzie, że od razu wszystko zabierał i sprzedawał. Musiałem opisać, co mam, ile to
SublimacjaLab, właśnie o taki praktyczny przebieg mi chodziło, bo z zewnątrz trudno ocenić, czy syndyk patrzy tylko na wartość sprzętu, czy też na to, że dzięki niemu można coś dorobić do budżetu. U mnie te narzędzia nie są żadnym luksusem ani kolekcją, tylko realnie służą do drobnych napraw po godzinach. Ciekawi mnie, czy syndyk prosił Cię o jakieś potwierdzenia tych zleceń albo dochodów z nich, czy wystarczyło samo wyjaśnienie, do czego używasz sprzętu?
D
DobryPapier 2026-06-03 15:28
Odpowiedź do Serwisant
SublimacjaLab, właśnie o taki praktyczny przebieg mi chodziło, bo z zewnątrz trudno ocenić, czy syndyk patrzy tylko na wartość sprzętu, czy też na to, że dzięki
Serwisant, przy takich narzędziach dużo zależy od tego, jak syndyk oceni ich faktyczne użycie i wartość sprzedażową, a nie tylko od samej kwoty „na oko”. Jeśli to sprzęt potrzebny do realnego dorabiania, dobrze mieć pod ręką prosty opis, co masz, do czego używasz i ile mniej więcej dzięki temu wpada do budżetu. Zwykle lepiej od razu pokazać, że to nie jest majątek trzymany dla kaprysu, tylko coś, co pomaga regulować bieżące koszty. Masz jakieś rachunki albo spis tych narzędzi?
D
Darek 2026-06-03 13:50
Syndyk może się nimi zainteresować, bo co do zasady majątek upadłego wchodzi do masy upadłości, ale przy narzędziach potrzebnych do zarobkowania bywa przestrzeń do rozmowy, zwłaszcza jeśli realnie pomagają uzyskać dodatkowy dochód na spłatę zobowiązań. Masz jakieś dowody, że faktycznie dorabiasz dzięki tym narzędziom, np. przelewy albo wiadomości od klientów?
I
Igor 2026-06-03 14:02
Co do zasady syndyk obejmuje majątek upadłego, więc takie narzędzia mogą go zainteresować, zwłaszcza jeśli mają realną wartość sprzedażową. Z drugiej strony w praktyce znaczenie ma też to, czy są Ci potrzebne do uzyskiwania dochodu i czy ich sprzedaż faktycznie dałaby masie upadłości sensowną korzyść po kosztach. Dobrze mieć spis narzędzi, orientacyjne ceny i spokojnie wyjaśnić syndykowi, że używasz ich do drobnego dorabiania, a nie jako majątek luksusowy. Czy te naprawy masz gdziekolwiek udokumentowane, np. przelewami albo wiadomościami od zleceniodawców?
T
TestKolorow 2026-06-03 14:30
Syndyk co do zasady może interesować się takim majątkiem, ale przy narzędziach używanych do zarobkowania sprawa nie zawsze jest automatyczna i dużo zależy od ich charakteru oraz tego, czy są faktycznie potrzebne do uzyskiwania dochodu. Masz jakieś potwierdzenie, że regularnie dorabiasz dzięki tym narzędziom?
A
Agnieszka 2026-06-03 14:46
A te narzędzia były kupione typowo do prywatnego majsterkowania, czy masz jakieś potwierdzenia, że faktycznie używasz ich regularnie do dorabiania po pracy? To może mieć znaczenie przy rozmowie z syndykiem, zwłaszcza jeśli od tego zależy dodatkowy dochód.
P
PrasaExpert 2026-06-03 15:40
Syndyk co do zasady może interesować się takim majątkiem, bo narzędzia wchodzą do masy upadłości, jeśli mają realną wartość sprzedażową. Jest jednak wyjątek dla rzeczy niezbędnych do pracy zarobkowej, więc dużo zależy od tego, czy potrafisz pokazać, że faktycznie używasz ich do dorabiania, a nie są tylko prywatnym wyposażeniem garażu. Przy kontakcie z syndykiem dobrze jasno opisać, jakie to narzędzia, ile są warte i że bez nich tracisz możliwość dodatkowego dochodu, co przecież też ma znaczenie przy ustalaniu planu spłaty. Masz jakieś potwierdzenia tych napraw, choćby przelewy albo wiadomości od osób, u których robiłeś?