Kontraktacja rzepaku po obwieszczeniu restrukturyzacji gospodarstwa – czy potrzebna jest zgoda nadzorcy?

B
BasiaPoPracy
· 2026-06-20 15:14
Mam propozycję z lokalnego skupu na podpisanie umowy kontraktacji rzepaku z odbiorem po żniwach, z góry ustaloną ilością i ceną. Jestem już po obwieszczeniu restrukturyzacji gospodarstwa i nie wiem, czy taka umowa jest traktowana jak zwykła sprzedaż plonów, czy jako większe zobowiązanie. Czy mogę podpisać ją samodzielnie, czy powinnam najpierw uzyskać zgodę nadzorcy?

Odpowiedzi (4)

S
Serwisant 2026-06-20 16:18
Po obwieszczeniu restrukturyzacji zwykły zarząd gospodarstwem co do zasady zostaje po stronie dłużnika, ale czynności przekraczające zwykły zarząd wymagają zgody nadzorcy. Umowa kontraktacji rzepaku może być różnie oceniana, bo z jednej strony dotyczy normalnej sprzedaży plonów, a z drugiej wiąże Cię z góry co do ilości, ceny, terminu odbioru i ewentualnych kar za niewykonanie. Jeśli to typowa ilość z Twojego areału i zwyczajna umowa sezonowa, łatwiej bronić tezy, że mieści się w bieżącej działalności gospodarstwa. Jeśli jednak kontrakt obejmuje znaczną część produkcji, długi termin, wysokie kary albo zaliczki, to może już wyglądać na zobowiązanie przekraczające zwykły zarząd. W praktyce skup też może chcieć potwierdzenia, że nadzorca wie o umowie, żeby później nie było sporu. Ja bym przed podpisaniem wysłał projekt umowy nadzorcy i poprosił o krótką akceptację mailową albo pisemną. To nie powinno blokować normalnej sprzedaży plonów, a daje jasność, że nie podpisujesz czegoś poza zakresem swoich uprawnień. Masz w umowie przewidziane kary za niedostarczenie zakontraktowanej ilości?
T
TechNadruk 2026-06-20 16:42
Po obwieszczeniu takie umowy mogą być różnie oceniane, bo kontraktacja to nie tylko sprzedaż plonu, ale też zobowiązanie do dostarczenia określonej ilości w przyszłości. Dużo zależy od tego, czy umowa mieści się w normalnym prowadzeniu gospodarstwa i czy nie tworzy ryzyka dla masy układowej, np. przez kary za niedostarczenie rzepaku. Ja bym przed podpisaniem pokazał projekt nadzorcy, zwłaszcza jeśli cena i ilość są już sztywno wpisane. Czy w umowie są kary umowne albo obowiązek rozliczenia różnicy, gdyby plonu było mniej?
F
FarbaSpec 2026-06-20 17:05
Nie traktowałbym tego automatycznie jako zwykłej sprzedaży plonów, bo kontraktacja z góry ustala ilość, cenę i termin odbioru, więc tworzy zobowiązanie na przyszłość. Po obwieszczeniu restrukturyzacji zwykłe czynności związane z bieżącym prowadzeniem gospodarstwa co do zasady są możliwe, ale problem zaczyna się wtedy, gdy umowa może istotnie wpływać na majątek albo ryzyko wykonania planu. Przy rzepaku znaczenie ma też skala kontraktu w stosunku do normalnej produkcji gospodarstwa. Jeśli to typowa umowa na plon z areału, który i tak jest obsiany, można argumentować, że mieści się w normalnym obrocie. Mimo to ostrożnie podszedłbym do podpisywania bez choćby mailowego potwierdzenia od nadzorcy, bo później spór może dotyczyć nie samej sprzedaży, tylko tego, czy cena, ilość albo kary umowne nie obciążały gospodarstwa nadmiernie. Zwróciłbym szczególną uwagę na zapisy o karach, obowiązku dostarczenia brakującej ilości i możliwości zmiany ceny. Sam fakt, że to plony z gospodarstwa, nie przesądza jeszcze sprawy w jedną stronę. Jaka jest mniej więcej wartość tej umowy w porównaniu z rocznymi przychodami gospodarstwa?
A
Agnieszka 2026-06-20 17:09
Po obwieszczeniu zwykła sprzedaż plonów z bieżącej działalności zwykle mieści się w zarządzie własnym, ale kontraktacja z ilością, ceną i odbiorem w przyszłości może być już oceniona jako zobowiązanie wpływające na masę i plan spłat, więc lepiej wcześniej uzgodnić to z nadzorcą. Czy w umowie są kary za niedostarczenie całej ilości rzepaku?