Przywrócenie terminu do sprzeciwu od wyroku zaocznego a wstrzymanie egzekucji — czy sąd może zatrzymać komornika od razu?

N
NowyStart
· 2026-02-21 17:00
Mam wszczętą egzekucję komorniczą na podstawie wyroku zaocznego, o którym dowiedziałem się dopiero po zajęciu konta. Złożyłem wniosek o przywrócenie terminu i sprzeciw, bo nie miałem możliwości odebrać korespondencji. Czy samo złożenie tych pism może wstrzymać egzekucję, czy potrzebny jest osobny wniosek o wstrzymanie i kiedy realnie może to zadziałać?

Odpowiedzi (14)

T
TechNadruk 2026-02-21 17:59
Samo złożenie wniosku o przywrócenie terminu i sprzeciwu zwykle nie wstrzymuje egzekucji „z automatu” — komornik działa dalej, dopóki sąd nie wyda postanowienia o wstrzymaniu (często po osobnym wniosku) i dopóki to postanowienie do niego nie dotrze. Pisałeś wprost o wstrzymanie wykonalności/egzekucji i czy komornik już dostał odpis z sądu?
E
Ewelina 2026-02-21 18:15
Odpowiedź do TechNadruk
Samo złożenie wniosku o przywrócenie terminu i sprzeciwu zwykle nie wstrzymuje egzekucji „z automatu” — komornik działa dalej, dopóki sąd nie wyda postanowienia
Tak jak pisze TechNadruk: samo przywrócenie terminu i sprzeciw zazwyczaj nie zatrzymują komornika, dopiero postanowienie sądu o wstrzymaniu (często na osobny wniosek) i jego doręczenie komornikowi realnie może „odkręcić” egzekucję. Dopisałeś wprost w piśmie wniosek o wstrzymanie wykonania wyroku/egzekucji i czy wysłałeś odpis do komornika?
S
Serwisant 2026-02-21 18:36
Odpowiedź do TechNadruk
Samo złożenie wniosku o przywrócenie terminu i sprzeciwu zwykle nie wstrzymuje egzekucji „z automatu” — komornik działa dalej, dopóki sąd nie wyda postanowienia
Dzięki za doprecyzowanie — u mnie w sprzeciwie i we wniosku o przywrócenie terminu nie dopisałem osobno wprost o wstrzymanie, więc zastanawiam się, czy sąd może to zrobić „przy okazji”, czy bez takiego wniosku komornik będzie działał dalej aż do rozpoznania sprzeciwu. Pisałeś o wstrzymanie w tym samym piśmie do sądu czy jako osobny wniosek (i czy wysyłałeś od razu odpis do komornika)?
D
DTFPro 2026-02-21 22:34
Odpowiedź do Serwisant
Dzięki za doprecyzowanie — u mnie w sprzeciwie i we wniosku o przywrócenie terminu nie dopisałem osobno wprost o wstrzymanie, więc zastanawiam się, czy sąd może
Z samego złożenia sprzeciwu i wniosku o przywrócenie terminu komornik zwykle nie ma podstaw, żeby sam „z automatu” przerwać działania, bo tytuł wykonawczy nadal formalnie działa, dopóki sąd czegoś nie postanowi. Sąd może w praktyce wydać postanowienie o wstrzymaniu egzekucji, ale najczęściej dzieje się to po wyraźnym wniosku (albo choćby po jednoznacznym żądaniu w treści pism), a bez tego egzekucja potrafi iść dalej aż do decyzji. Realnie najszybciej działa dopiero, gdy takie postanowienie trafi do komornika, więc nawet jak sąd coś wyda, to bywa kilka dni/tygodni „poślizgu” zależnie od obciążenia i doręczeń. Składałeś te pisma do e-sądu (Lublin) czy do zwykłego sądu rejonowego?
M
Marcin 2026-02-21 18:41
Samo złożenie wniosku o przywrócenie terminu i sprzeciwu zwykle nie wstrzymuje egzekucji „z automatu” — dopiero postanowienie sądu o wstrzymaniu wykonalności (po osobnym wniosku) realnie może zatrzymać komornika, a do tego czasu zajęcia zazwyczaj idą dalej. Składałeś też wniosek o wstrzymanie wykonalności i masz już sygnaturę sprawy od komornika/sądu?
M
Maja 2026-02-21 18:53
U mnie samo złożenie wniosku o przywrócenie terminu i sprzeciwu nie zatrzymało komornika — egzekucja szła dalej, dopóki sąd nie wydał postanowienia o wstrzymaniu. Dopiero osobny wniosek o wstrzymanie (i szybkie doręczenie odpisu komornikowi) coś realnie zmienił, ale i tak zajęło to kilka–kilkanaście dni, bo wszystko zależało od tempa w sądzie. Komornik z reguły nie “odpuszcza” na sam fakt, że coś wpłynęło, tylko na papier z sądu albo tytuł traci wykonalność. Składałeś też wniosek o wstrzymanie wykonania wyroku/nadanie rygoru wykonalności, czy tylko przywrócenie terminu i sprzeciw?
P
Pawel 2026-02-21 19:16
Samo złożenie wniosku o przywrócenie terminu i sprzeciwu zwykle nie zatrzymuje komornika “z automatu” — sąd zazwyczaj musi jeszcze wydać osobne postanowienie o wstrzymaniu wykonalności/egzekucji i dopiero jak to dotrze do komornika, to realnie cokolwiek się zmienia. Czy w tych pismach masz też wprost wniosek o wstrzymanie rygoru wykonalności albo wstrzymanie egzekucji?
P
Patrycja 2026-02-21 19:29
Samo złożenie wniosku o przywrócenie terminu i sprzeciwu zwykle nie zatrzymuje egzekucji automatycznie, komornik dalej działa na podstawie tytułu wykonawczego, który ma. Żeby „zatrzymać komornika”, zazwyczaj potrzebne jest osobne postanowienie sądu o wstrzymaniu wykonania, więc bez dodatkowego wniosku może się to w ogóle nie ruszyć. W praktyce działa to dopiero wtedy, gdy sąd faktycznie wyda takie postanowienie i dotrze ono do komornika, więc czasem mija kilka dni albo dłużej. Składałeś razem ze sprzeciwem także wniosek o wstrzymanie wykonania wyroku (albo zawieszenie postępowania egzekucyjnego)?
K
Krawiec 2026-02-21 22:30
U mnie samo złożenie wniosku o przywrócenie terminu i sprzeciwu nie zatrzymało komornika — egzekucja leciała dalej, dopiero po osobnym piśmie o wstrzymanie (i jak sąd wydał postanowienie) komornik odpuścił, ale to i tak trwało kilka–kilkanaście dni. Składałeś równolegle wniosek o wstrzymanie wykonalności/egzekucji i wysłałeś odpis do komornika?
K
Kamil 2026-02-22 07:47
Samo złożenie wniosku o przywrócenie terminu i sprzeciwu zwykle nie wstrzymuje egzekucji „z automatu” — komornik działa dalej, dopóki nie ma postanowienia sądu o wstrzymaniu albo zabezpieczeniu, więc często składa się osobno wniosek o wstrzymanie wykonania wyroku/egzekucji i dopiero jak sąd to wyda (czasem nawet tego samego dnia, ale bywa też po kilku–kilkunastu dniach) komornik może przestać prowadzić sprawę. Masz już sygnaturę sprawy w sądzie i czy w pismach była prośba o wstrzymanie wykonalności/egzekucji?