Upadłość firmy a zastrzeżenie prawa własności towaru do czasu zapłaty — czy można odzyskać wydany towar?
B
BilansNaNowo
Dostarczyłem kontrahentowi towar na podstawie faktury z odroczonym terminem płatności, a w warunkach sprzedaży było zastrzeżenie prawa własności do czasu pełnej zapłaty. Kontrahent nie zapłacił, a następnie ogłoszono jego upadłość. Czy w takiej sytuacji mogę żądać wydania towaru jako nadal należącego do mnie, czy też pozostaje mi wyłącznie zgłoszenie wierzytelności do masy upadłości? Jakie znaczenie ma to, że towar został już fizycznie wydany i częściowo zużyty lub odsprzedany? Czy zastrzeżenie prawa własności musi spełniać szczególne wymogi, aby było skuteczne w postępowaniu upadłościowym?
Odpowiedzi (1)
J
Julka
2026-03-28 07:21
Przy upadłości samo zastrzeżenie własności z warunków sprzedaży nie zawsze wystarczy, żeby syndyk po prostu wydał towar — jeśli nie da się go wyodrębnić albo został dalej sprzedany/przetworzony, zwykle kończy się na zgłoszeniu wierzytelności do masy, ewentualnie na próbie dochodzenia tzw. wyłączenia z masy, gdy towar nadal istnieje i da się go jednoznacznie zidentyfikować. Towar jest jeszcze u dłużnika w niezmienionej postaci (z numerami/oznaczeniami), czy to był „towar masowy” bez możliwości rozróżnienia?