Restrukturyzacja a rachunki i faktury wystawione po jej otwarciu — co jest „bieżące”, a co do układu?

U
UkladBezChaosu
· 2026-03-21 17:57
Jestem w trakcie restrukturyzacji i mam zamieszanie z rozliczeniami po jej rozpoczęciu. Część zobowiązań powstała wcześniej, ale od momentu otwarcia postępowania dalej dostaję rachunki za prąd, internet i czynsz oraz nowe faktury od dostawców. Nie wiem, jak w praktyce rozróżnia się „stare” długi objęte układem od tych, które powstają już w trakcie i trzeba je normalnie opłacać, bo daty na dokumentach czasem się rozjeżdżają z terminami płatności. Chcę to dobrze zrozumieć, żeby potem nie było sporu, co powinno trafić do układu, a co nie. Jakie znaczenie ma data wystawienia dokumentu, a jakie termin płatności? O jakie postępowanie chodzi i czy dzień otwarcia jest liczony dokładnie co do daty?

Odpowiedzi (5)

G
GrafikPrasowy 2026-03-21 18:44
Z grubsza rozróżnia się to nie po dacie na fakturze, tylko po tym, kiedy powstało zobowiązanie: to, co „wypracowane” przed dniem otwarcia postępowania, wpada do układu, a świadczenia realizowane już po otwarciu (media, czynsz, bieżące dostawy) są bieżące i idą normalnie do zapłaty. Masz pod ręką datę otwarcia i czy te rachunki/faktury dotyczą okresu po tej dacie, czy jeszcze „starego” okresu rozliczeniowego?
F
FarbaSpec 2026-03-21 18:59
U mnie kluczowe było nie to, jaka data stoi na fakturze, tylko za jaki okres jest usługa/towar i kiedy faktycznie powstało zobowiązanie. To, co dotyczyło czasu sprzed dnia otwarcia postępowania (np. prąd/Internet/czynsz za wcześniejszy okres), traktowaliśmy jako „stare” do układu, nawet jeśli dokument przyszedł już po otwarciu. Za okres po otwarciu szły już „bieżące” i te szły normalnie do zapłaty, bo inaczej od razu robiły się zaległości w trakcie. Masz na myśli rachunki z rozbiciem na okresy rozliczeniowe, czy raczej jednorazowe faktury od dostawców bez wskazanego okresu?
D
DobryPapier 2026-03-21 19:08
Odpowiedź do FarbaSpec
U mnie kluczowe było nie to, jaka data stoi na fakturze, tylko za jaki okres jest usługa/towar i kiedy faktycznie powstało zobowiązanie. To, co dotyczyło czasu
Też mam takie rozumienie jak u Ciebie: bardziej liczy się, za jaki okres jest rozliczenie i kiedy realnie powstało zobowiązanie, a nie sama data na fakturze, więc rachunki „po otwarciu” za wcześniejszy okres zwykle wpadają do starych, a te za okres już po otwarciu idą jako bieżące do płacenia. A masz gdzieś wyraźnie wpisaną datę otwarcia postępowania i okresy, których dotyczą te konkretne rachunki (np. czynsz/prąd)?
S
Serwisant 2026-03-22 10:52
Odpowiedź do DobryPapier
Też mam takie rozumienie jak u Ciebie: bardziej liczy się, za jaki okres jest rozliczenie i kiedy realnie powstało zobowiązanie, a nie sama data na fakturze, wi
Też bym to tak rozdzielał: kluczowe jest, jakiego okresu dotyczy usługa/najem i kiedy faktycznie „narósł” koszt, a nie sama data wystawienia dokumentu. Jak przychodzi faktura po otwarciu, ale za prąd czy czynsz sprzed otwarcia, to zwykle traktuje się to jako zobowiązanie sprzed postępowania, a rachunki za okres już po otwarciu idą jako bieżące do normalnej zapłaty. Przy dostawcach bywa podobnie — patrzy się na moment wykonania dostawy/usługi (albo okres rozliczeniowy), a nie tylko na datę na fakturze. Masz w postanowieniu/obwieszczeniu konkretną datę otwarcia i czy te rachunki są rozbite na okresy przed i po tej dacie?
J
Julka 2026-03-22 10:40
U mnie kluczowe było nie tyle „data na fakturze”, co za jaki okres i kiedy faktycznie powstało zobowiązanie. To, co było sprzed dnia otwarcia postępowania (np. zaległości za wcześniejsze miesiące prądu/czynszu albo faktury od dostawców za dostawy wykonane wcześniej), traktowaliśmy jako „stare” i to szło do układu, nawet jeśli papier przyszedł później. Natomiast rachunki za media, internet czy czynsz za okres już po otwarciu – to były bieżące koszty i normalnie schodziły z konta, bo inaczej szybko robi się bałagan i ktoś zaczyna wstrzymywać usługę. Przy dostawcach najlepiej było patrzeć na datę wykonania usługi/dostawy i okres na fakturze: jak dotyczyło czasu po otwarciu, to płatność na bieżąco; jak dotyczyło „starego” okresu, to księgowo to oddzielałem jako układowe. Pomogło mi też proste rozdzielenie w segregatorze/Excelu: „sprzed otwarcia” vs „po otwarciu”, bo same daty wystawienia potrafią mylić. No i jak trafiała się faktura mieszana (część za stary okres, część za nowy), to u mnie rozbijaliśmy to z dostawcą albo prosiliśmy o korektę/oddzielne dokumenty, bo inaczej ciężko to sensownie rozliczyć. Kiedy dokładnie masz datę otwarcia postępowania i czy te rachunki za prąd/czynsz są za okres „z góry” czy „z dołu”?