Czy po obwieszczeniu restrukturyzacji bank może cofnąć limit w rachunku i zablokować kartę firmową?
M
Monika_po_rozmowie
Prowadzę małą firmę usługową i po obwieszczeniu restrukturyzacji nadal mam bieżące wpływy od klientów oraz stałe płatności za paliwo, noclegi i zakupy firmowe. Bank nie wypowiedział mi jeszcze rachunku, ale pojawiła się obawa, że może nagle obniżyć albo wyłączyć limit w koncie i zablokować karty, z których korzystają pracownicy w trasie. W praktyce taki ruch od razu utrudniłby normalne wykonywanie zleceń, mimo że nowe należności cały czas wpływają na konto. Nie mogę znaleźć jasnej informacji, czy samo obwieszczenie daje bankowi podstawę do takich działań i jak to zwykle wygląda w realnych przypadkach. Czy bank może to zrobić od razu po obwieszczeniu? Czy komuś z Was zablokowano limit albo karty firmowe?
Odpowiedzi (2)
I
Igor
2026-05-11 12:22
Tak, bank może po obwieszczeniu restrukturyzacji ograniczyć dostęp do produktów kredytowych, czyli np. cofnąć limit w rachunku albo zablokować karty firmowe, nawet jeśli sam rachunek jeszcze działa. Zwykle nie dzieje się to „z automatu” z dnia na dzień, tylko po wewnętrznej ocenie ryzyka i sprawdzeniu zapisów umowy, ale w praktyce taki ruch jest jak najbardziej możliwy. Samo utrzymanie bieżących wpływów pomaga w rozmowie z bankiem, tylko nie daje gwarancji, że limit i karty zostaną bez zmian. Masz już z banku jakiś sygnał, że analizują konto albo produkty firmowe?
M
Marcin
2026-05-11 12:57
Z mojego doświadczenia bank potrafi przykręcić takie rzeczy bardzo szybko, nawet jeśli rachunek formalnie jeszcze działa i wpływy dalej wpadają. U mnie najpierw nie zablokowali konta, ale ograniczyli dostęp do produktów „na ryzyku”, czyli właśnie limitu i kart firmowych. Zwykłe przelewy przychodzące i wychodzące jeszcze szły, ale karta przestała przechodzić praktycznie z dnia na dzień, bez dużego wyprzedzenia. Bank tłumaczył to zmianą oceny ryzyka po informacji o restrukturyzacji, a nie samym wypowiedzeniem umowy rachunku. Jeśli pracownicy jeżdżą w trasę, to taki ruch naprawdę potrafi rozwalić logistykę w jeden dzień, zwłaszcza przy paliwie i noclegach. U mnie skończyło się tym, że część wydatków trzeba było ogarniać inaczej, bo na kartach nie dało się już polegać. Sam rachunek jeszcze chwilę funkcjonował normalnie, ale limit w praktyce przestał istnieć. Masz już z banku jakiś sygnał, że analizują umowy kredytowe albo karty?