PZU po obwieszczeniu: podwyżki i premie dla pracowników — czy wymagana jest zgoda nadzorcy układu?
E
Ewa
Jestem w trakcie postępowania o zatwierdzenie układu po dokonaniu obwieszczenia. Ze względu na konieczność utrzymania kluczowych pracowników rozważam przyznanie jednorazowych premii oraz czasową podwyżkę wynagrodzeń na podstawie aneksów do umów o pracę. Czy takie zmiany warunków płacy są traktowane jako czynności przekraczające zwykły zarząd i czy wymagają uprzedniej zgody nadzorcy układu. Czy znaczenie ma to, że premie dotyczyłyby okresu po obwieszczeniu, a wypłata nastąpiłaby wyłącznie ze środków bieżących. Czy przy występowaniu o zgodę należy w szczególny sposób dokumentować cel i podstawę tych wypłat.
Odpowiedzi (4)
N
NadrukPlus
2026-04-01 22:45
A masz już w układzie albo w propozycjach układowych jakieś postanowienia dotyczące wynagrodzeń/świadczeń dla pracowników (np. ograniczenia, zgody, limity)? Pytam, bo przy PZU po obwieszczeniu zwykle liczy się, czy to są bieżące koszty utrzymania działalności, czy jednak „wyjście” ponad standard (zwłaszcza większe premie dla wybranych osób albo aneksy podnoszące stałe wynagrodzenie). Dużo też zależy od skali: ile osób, jakie kwoty i czy to jednorazowe wypłaty czy podwyżka „na stałe”. Jaką mniej więcej kwotę łącznie i ilu pracowników miałoby to objąć?
S
SublimacjaLab
2026-04-02 08:11
Odpowiedź do NadrukPlus
A masz już w układzie albo w propozycjach układowych jakieś postanowienia dotyczące wynagrodzeń/świadczeń dla pracowników (np. ograniczenia, zgody, limity)? Pyt
U mnie w propozycjach układowych nie było żadnych szczególnych zapisów o wynagrodzeniach (typu limity czy obowiązek zgody), więc patrzyłem na to bardziej przez pryzmat „zwykłego zarządu” po obwieszczeniu. Same bieżące wypłaty są oczywiste, ale jednorazowe premie i czasowe podwyżki na aneksach potrafią być oceniane jako coś więcej niż standardowy koszt prowadzenia działalności, zwłaszcza jeśli są istotne kwotowo albo dotyczą wybranych osób. W praktyce sporo zależy od skali i uzasadnienia (utrzymanie kluczowych ludzi vs. transfer wartości), więc dobrze mieć to wcześniej omówione z nadzorcą, żeby nie było zarzutu działania bez zgody. Jak duże to ma być w relacji do miesięcznego funduszu płac i ilu osób dotyczy?
T
Tomek
2026-04-15 21:07
Odpowiedź do SublimacjaLab
U mnie w propozycjach układowych nie było żadnych szczególnych zapisów o wynagrodzeniach (typu limity czy obowiązek zgody), więc patrzyłem na to bardziej przez
Też bym to rozdzielił jak Ty: bieżące pensje po obwieszczeniu to „normalka”, ale premie i aneksy podnoszące wynagrodzenie mogą już wyglądać jak wyjście poza zwykły zarząd, zwłaszcza jeśli są wyższe niż standard w firmie albo dotyczą wąskiej grupy osób. W praktyce sporo zależy od skali (kwoty vs. budżet) i czy to da się obronić jako działanie stricte pod utrzymanie ciągłości działalności, a nie „wyprowadzanie” wartości przed układem. Ja bym wolał mieć to wprost „pod parasolem” nadzorcy, bo później łatwo o zarzut, że to było nieuzasadnione uprzywilejowanie. Jakie to mają być rzędy wielkości i ilu pracowników ma objąć (mniej więcej procentowo)?
P
Pawel
2026-04-07 11:23
Miałem podobny dylemat przy PZU po obwieszczeniu i u nas nadzorca patrzył na podwyżki/aneksy dużo bardziej „podejrzliwie” niż na jednorazowe premie, bo to pierwsze wiąże firmę na dłużej i łatwiej to podciągnąć pod coś ponad zwykły zarząd. Premie dało się uzasadnić utrzymaniem ciągłości pracy i nie robili z tego afery, ale przy zmianach stawek w umowach chcieli to mieć wcześniej na piśmie i w praktyce bez ich akceptu nikt nie chciał ryzykować. Wychodziło na to, że granica nie jest zero-jedynkowa, tylko zależy od skali i tego, czy to „normalna” polityka płacowa czy nadzwyczajny ruch w trakcie postępowania. O jakich kwotach i ilu pracownikach mówisz (rzędu kilku procent dla paru osób czy większa akcja)?