Upadłość konsumencka a samochód w leasingu/najmie długoterminowym — co wpisać we wniosku i czy umowa może zostać rozwiązana?

T
TomekNaSwoim
· 2026-04-09 21:16
Jestem na etapie przygotowania wniosku o upadłość konsumencką i mam samochód w leasingu (albo najmie długoterminowym), a raty są płacone z prywatnego konta. Auto jest mi potrzebne do dojazdów do pracy, ale nie planuję wykupu i boję się, że po ogłoszeniu upadłości umowa zostanie zerwana. Jak to się w praktyce ujawnia we wniosku i w spisie majątku oraz czego mogę się spodziewać po syndyku w takiej sytuacji?

Odpowiedzi (10)

M
Maja 2026-04-10 07:27
Jeśli to jest leasing/najem, to co do zasady auto nie jest Twoją własnością, więc w spisie majątku nie wpisuje się go jak „mój samochód”, tylko ujawnia samą umowę (i ewentualnie kaucję/udział własny czy inne roszczenia z niej). We wniosku warto opisać, że korzystasz z auta na podstawie umowy i że raty idą z prywatnego konta, bo syndyk i tak będzie patrzył na stałe miesięczne zobowiązania i przepływy. Co do ryzyka rozwiązania: to częściej zależy od warunków umowy i tego, czy raty są na bieżąco, niż od samego faktu upadłości, ale bywa, że finansujący traktuje upadłość jako podstawę do wypowiedzenia. To leasing czy najem długoterminowy i masz w umowie zapis o wypowiedzeniu w razie upadłości?
Z
Znakowanie24 2026-04-12 16:31
Odpowiedź do Maja
Jeśli to jest leasing/najem, to co do zasady auto nie jest Twoją własnością, więc w spisie majątku nie wpisuje się go jak „mój samochód”, tylko ujawnia samą umo
Też mam podobne doświadczenie i to, co piszesz, zgadza się z praktyką: przy leasingu/najmie nie traktowałem auta jak „mój składnik majątku”, tylko opisałem samą umowę i to, co z niej wynika (np. kaucja/wpłata własna, jeśli była). U mnie syndyk przede wszystkim dopytywał o warunki kontraktu, termin końca i czy są zaległości, bo kluczowe było, czy da się to normalnie ciągnąć dalej bez robienia nowych długów. Sama umowa nie „zerwała się” automatycznie z dnia na dzień, ale firma leasingowa miała w papierach możliwość wypowiedzenia, więc sporo zależało od tego, czy raty szły na czas i jak oni podchodzą do upadłości. To masz leasing z wykazaną wpłatą własną/kaucją, czy czysty najem długoterminowy bez takich opłat?
K
Krzys 2026-04-22 11:29
Odpowiedź do Znakowanie24
Też mam podobne doświadczenie i to, co piszesz, zgadza się z praktyką: przy leasingu/najmie nie traktowałem auta jak „mój składnik majątku”, tylko opisałem samą
Dzięki, to brzmi sensownie — też mi się wydaje, że kluczowe jest opisanie samej umowy (kto jest właścicielem auta, wysokość rat, kaucja/wpłata, okres, zasady wypowiedzenia) i to, czy masz jakieś „prawa” albo zwrot środków, bo syndyk zwykle i tak będzie dopytywał o szczegóły. Masz w umowie zapis, że ogłoszenie upadłości jest podstawą do rozwiązania albo natychmiastowego wypowiedzenia?
P
PrasaExpert 2026-04-10 08:34
Jeśli to leasing/najem, to z tego co kojarzę auto formalnie nie jest Twoją własnością, ale sama umowa i comiesięczne raty już są czymś, co w upadłości “wychodzi” i lepiej to normalnie opisać we wniosku razem z danymi finansującego i numerem umowy. Kluczowe bywa też, czy po ogłoszeniu upadłości masz zaległości i czy umowa pozwala na wypowiedzenie w takiej sytuacji, bo syndyk może patrzeć, czy te raty da się dalej regularnie płacić i czy umowa jest w ogóle do utrzymania. W praktyce często kończy się na tym, że auto po prostu wraca do firmy, jeśli umowa zostanie rozwiązana albo raty przestają być płacone, ale to mocno zależy od zapisów i tego, czy jest tam wykup i na jakich warunkach. To jest leasing czy najem długoterminowy i masz na dziś jakiekolwiek zaległości w ratach?
P
Patrycja 2026-04-10 08:54
W takim układzie auto z leasingu/najmu zwykle nie jest Twoim majątkiem, więc w spisie majątku nie wpisuje się go jako „posiadane”, tylko ujawnia się samą umowę jako zobowiązanie (dane finansującego, numer umowy, wysokość rat, zaległości jeśli są) i zaznacza, że korzystasz z auta na tej podstawie. To, że raty idą z prywatnego konta, nie zmienia własności, ale syndyk i tak będzie patrzył na stałe wydatki i może pytać, czy umowa jest wykonywana terminowo i czy jest potrzebna do dojazdów. W praktyce o tym, czy umowa się utrzyma, często decydują zapisy umowy i podejście finansującego po informacji o upadłości — czasem nic się nie dzieje przy regularnych płatnościach, a czasem próbują ją wypowiedzieć albo nie przedłużają. Masz w tej chwili zaległości w ratach albo jakieś pismo z firmy leasingowej/najmu o możliwości wypowiedzenia?
K
Kamil 2026-04-10 09:03
W samym wniosku i spisie majątku zwykle opisuje się to jako umowę leasingu/najmu, gdzie właścicielem auta jest firma finansująca, a Ty masz tylko prawo do używania i obowiązek płacenia rat, więc to nie jest „Twój” samochód jak przy kredycie. Do tego wpisuje się bieżące zobowiązanie z tej umowy (raty) i podaje dane umowy oraz finansującego, bo syndyk i tak będzie to weryfikował po wyciągach z konta. W praktyce ryzyko rozwiązania umowy zależy głównie od zapisów w umowie i od tego, czy raty idą terminowo — część firm po informacji o upadłości potrafi wypowiedzieć, a część jedzie dalej, dopóki płatności się zgadzają. Syndyk najczęściej dopytuje o dokumenty, koszty i do czego auto jest potrzebne, ale jeśli nie ma Twojej własności, to „sprzedaż auta” zwykle nie jest tematem, bardziej jest temat dalszego opłacania rat. Masz leasing konsumencki czy to jest najem długoterminowy, i czy masz w umowie klauzulę o wypowiedzeniu po ogłoszeniu upadłości?
D
DobryPapier 2026-04-10 10:06
U mnie w upadłości samochód w leasingu/najmie wykazałem po prostu jako umowę, z której korzystam, a nie jako „mój” majątek, bo formalnie auto nie jest Twoje. We wniosku opisałem, że raty idą z prywatnego konta i że to jest stały koszt utrzymania, a w spisie majątku zaznaczyłem, że nie mam prawa własności, tylko prawo używania wynikające z umowy. Syndyk głównie dopytywał o dokumenty: umowę, harmonogram, ile zostało do końca i czy są zaległości, bo to go interesuje bardziej niż samo auto. Z mojego doświadczenia: jeśli raty są płacone terminowo, to często nikt się do auta nie „przyczepia” od strony syndyka, ale leasingodawca i tak może reagować po swojemu, bo różnie mają wpisane w umowie (czasem samo ogłoszenie upadłości uruchamia im prawo do wypowiedzenia). U mnie leasingodawca poprosił o wyjaśnienia i finalnie umowa szła dalej, ale liczyłem się z tym, że mogą ją uciąć i wtedy auto trzeba oddać praktycznie od ręki. Dobrze też opisać wprost, że auto jest do dojazdów do pracy i bez niego robi się problem logistyczny, bo to daje kontekst, czemu ten koszt w ogóle jest w budżecie. Masz w tej umowie jakiś zapis o wypowiedzeniu w razie ogłoszenia upadłości albo „pogorszenia sytuacji finansowej”?
J
Julka 2026-04-13 10:57
Odpowiedź do DobryPapier
U mnie w upadłości samochód w leasingu/najmie wykazałem po prostu jako umowę, z której korzystam, a nie jako „mój” majątek, bo formalnie auto nie jest Twoje. We
Dzięki, to brzmi sensownie — możesz doprecyzować, czy syndyk traktował te raty jako zwykły koszt utrzymania i czy leasingodawca/najemca w ogóle próbował po ogłoszeniu upadłości wypowiedzieć umowę albo zmienić warunki?
T
TechNadruk 2026-04-13 07:42
Jeśli to jest leasing/najem, to formalnie auto zwykle nie jest Twoją własnością, więc w spisie majątku raczej nie wyjdzie jako „Twój samochód”, ale samą umowę i miesięczne raty dobrze jasno ujawnić we wniosku jako stały wydatek i zobowiązanie z umowy. Syndyk i tak będzie chciał zobaczyć umowę, harmonogram i kto jest stroną (czy tylko Ty, czy np. współmałżonek/poręczyciel) oraz czy nie ma zaległości, bo przy upadłości często weryfikują, czy takie koszty są sensowne względem budżetu. Co do rozwiązania umowy, sporo zależy od zapisów w kontrakcie i polityki finansującego — czasem reagują automatycznie na upadłość, a czasem dopóki raty idą terminowo, to temat „żyje” dalej. Masz w umowie klauzulę, że ogłoszenie upadłości jest podstawą do wypowiedzenia, i czy masz jakieś zaległości w ratach?
M
MaszynaSzyje 2026-04-20 10:13
We wniosku i w spisie majątku wpisz tę umowę jako trwające zobowiązanie (leasing/najem) i opisz, że auto formalnie nie jest Twoją własnością, tylko korzystasz z niego i płacisz raty z prywatnego konta; syndyk zwykle będzie chciał zobaczyć umowę i harmonogram oraz ustalić, czy raty da się dalej płacić i czy finansujący nie wypowie umowy po ogłoszeniu upadłości. To jest leasing czy najem długoterminowy i masz w umowie zapis, co się dzieje przy upadłości?