PPK/IKE po ogłoszeniu upadłości konsumenckiej — czy syndyk może przejąć te środki?

W
WniosekBezBledu
· 2026-04-09 21:43
Jestem na etapie po ogłoszeniu upadłości konsumenckiej i mam już wyznaczonego syndyka, a pracuję na umowie o pracę w branży logistycznej. Od kilku lat odkładam w PPK i na dziś mam tam około 19 500 zł, a dodatkowo mam konto IKE z kwotą około 11 000 zł. Nie jestem pewien, czy takie oszczędności traktuje się jak zwykłe środki pieniężne i czy wchodzą one do masy upadłości tak samo jak pieniądze na koncie bankowym. Czy muszę sam zgłosić syndykowi posiadanie PPK i IKE, czy syndyk i tak uzyskuje o tym informację z urzędu lub od instytucji finansowej? Zastanawiam się też, czy syndyk może nakazać wypłatę albo przeniesienie tych środków i czy pracodawca powinien wstrzymać dalsze wpłaty do PPK po ogłoszeniu upadłości. Jak to w praktyce wygląda i czego syndyk zwykle wymaga w takiej sytuacji?

Odpowiedzi (1)

K
Krawiec 2026-04-09 22:55
Z tego co kojarzę, przy upadłości kluczowe jest to, czy dane środki w ogóle wchodzą do masy i na jakich zasadach można je wypłacić przed terminem. PPK i IKE są „oszczędnościami emerytalnymi”, ale praktycznie często rozbija się to o to, czy syndyk może żądać ich likwidacji albo przejęcia wypłaty (i czy są tam jakieś wyłączenia). Masz już informację od syndyka, czy w ogóle bierze te rachunki pod uwagę i czy pytał o numery instytucji/rachunków? Możesz doprecyzować, czy PPK jest nadal aktywnie zasilane z pensji po ogłoszeniu upadłości, czy wpłaty zostały wstrzymane?