Upadłość konsumencka a spadek lub zachowek w trakcie postępowania — czy wchodzi do masy i jak to zgłosić?
N
NowyPlanSplaty
Jestem w trakcie przygotowania wniosku o upadłość konsumencką i równolegle w rodzinie toczy się sprawa spadkowa. Co w praktyce należy zrobić, jeżeli po złożeniu wniosku albo po ogłoszeniu upadłości nabędę spadek lub powstanie roszczenie o zachowek? Czy takie świadczenie zawsze wchodzi do masy upadłości i w jakim terminie oraz w jakiej formie trzeba je ujawnić syndykowi i sądowi? Co w sytuacji, gdy spadek jest obciążony długami i rozważam jego odrzucenie albo przyjęcie z dobrodziejstwem inwentarza? Czy takie zdarzenie może wpłynąć na dalszy tok postępowania albo na ewentualny plan spłaty?
Odpowiedzi (7)
H
HaftStudio
2026-04-10 13:50
Co do zasady spadek (także „z mocy prawa” po śmierci spadkodawcy) i roszczenie o zachowek to majątek/prawo majątkowe, które w upadłości konsumenckiej zwykle trafia do masy, więc po prostu od razu po powzięciu informacji o nabyciu spadku albo o przysługującym zachowku daje się o tym znać syndykowi pisemnie (z krótkim opisem i dokumentami typu odpis aktu zgonu, postanowienie/akt poświadczenia, wezwania w sprawie zachowku), żeby nie było zarzutu zatajenia. Na jakim etapie jesteś — dopiero przed złożeniem wniosku, czy masz już ogłoszoną upadłość i wyznaczonego syndyka?
P
PraktykDTG
2026-04-10 22:10
Odpowiedź do HaftStudio
Co do zasady spadek (także „z mocy prawa” po śmierci spadkodawcy) i roszczenie o zachowek to majątek/prawo majątkowe, które w upadłości konsumenckiej zwykle tra
Z grubsza potwierdzam to, co pisze HaftStudio: u mnie (w konsumenckiej) temat spadku/zachowku był traktowany jak normalne prawo majątkowe, więc syndyk od razu się tym interesował i dopytywał o dokumenty. W praktyce nie ma tu wielkiej filozofii – jak tylko pojawia się konkret (śmierć w rodzinie, informacja ze sprawy spadkowej, wezwanie do zapłaty zachowku, postanowienie sądu, akt poświadczenia), to po prostu informacja idzie do syndyka i da się mu papiery, które już są. U mnie wystarczyła wiadomość do syndyka + skany tego, co miałem, a potem dosyłałem uzupełnienia, jak przyszły z sądu. Kluczowe jest to, że syndyk woli wiedzieć wcześniej, nawet jeśli jeszcze nie wiadomo, czy coś realnie wpłynie i w jakiej kwocie, bo potem przy planie spłaty robi się nerwowo, jak coś „wychodzi” po czasie. Z zachowkiem bywało tak, że samo „roszczenie” już budzi temat, nawet jeśli nikt jeszcze nie zapłacił, więc lepiej nie czekać do przelewu. Co do terminów i formy, w realu nikt u mnie nie liczył tego co do dnia – chodziło o szybkie zgłoszenie i żeby nie wyglądało na chowanie majątku. A w tej sprawie spadkowej jesteś bardziej po stronie „dziedziczę coś” czy „ktoś może ode mnie chcieć zachowku”?
K
Kolorysta
2026-04-15 10:40
Odpowiedź do PraktykDTG
Z grubsza potwierdzam to, co pisze HaftStudio: u mnie (w konsumenckiej) temat spadku/zachowku był traktowany jak normalne prawo majątkowe, więc syndyk od razu s
Też mam wrażenie, że syndyk podchodzi do spadku/zachowku jak do zwykłego prawa majątkowego i jak tylko pojawia się „konkret” (śmierć, postanowienie/akt poświadczenia, wycena, wezwanie do zapłaty), od razu chce papiery i szczegóły. U Ciebie na jakim etapie jest sprawa spadkowa: jest już postanowienie/akt poświadczenia dziedziczenia albo choć wezwanie w sprawie zachowku?
A
Atryk
2026-04-10 14:36
Z tego co kojarzę, spadek albo zachowek, który „wpada” w trakcie postępowania, co do zasady traktowany jest jak nowy składnik majątku i syndyk chce o tym wiedzieć, bo to może wejść do masy. W praktyce ludzie po prostu od razu piszą do syndyka krótką informację (pismo/mail), co się wydarzyło, na jakim etapie jest sprawa spadkowa i na jaką mniej więcej kwotę/udział to wygląda, a potem dosyłają dokumenty jak przyjdą (np. postanowienie o stwierdzeniu nabycia spadku/akt poświadczenia, wezwania, wyceny). Jeśli spadek jest „z długami”, to też ma znaczenie, bo czasem bardziej chodzi o decyzję, czy przyjąć/odrzucić i jak to ugryźć proceduralnie. Masz już ogłoszoną upadłość czy dopiero składasz wniosek i wiesz, czy chodzi o spadek wprost czy raczej o zachowek przeciwko komuś?
K
Krzys
2026-04-10 15:50
Z tego co kojarzę, spadek albo roszczenie o zachowek, które pojawi się po złożeniu wniosku/ogłoszeniu upadłości, zazwyczaj traktuje się jak nowy składnik majątku i syndyk chce o tym wiedzieć, bo może wejść do masy i wpłynąć na plan spłaty. Masz już wyznaczonego syndyka i chodzi o dziedziczenie wprost czy z dobrodziejstwem inwentarza?
A
Ania
2026-04-10 16:58
Z tego co kojarzę z podobnych wątków, spadek albo roszczenie o zachowek w trakcie sprawy upadłościowej zwykle traktuje się jak „nowy” składnik majątku i syndyk chce o tym wiedzieć, bo może to wpływać na masę i plan spłaty. Dużo zależy od momentu: czy mówimy o etapie samego wniosku, już po ogłoszeniu upadłości, czy już po ustaleniu planu spłaty. Istotne jest też, czy spadek jest „na plus” (aktywa), czy raczej zadłużony, bo wtedy ludzie czasem rozważają odrzucenie albo przyjęcie z dobrodziejstwem inwentarza i to zmienia obraz sytuacji. Przy zachowku dochodzi jeszcze to, że najpierw trzeba mieć podstawę i konkretną kwotę/ustalenia, a nie tylko ogólne „może mi się należy”. W praktyce spotykałem się z tym, że informacja idzie do syndyka możliwie od razu po tym, jak robi się realna (np. postanowienie o nabyciu spadku, akt poświadczenia dziedziczenia, wezwanie do zapłaty zachowku), często zwykłym pismem albo mailem, żeby był ślad. Sąd zazwyczaj i tak „zobaczy” temat przez raporty syndyka, ale to syndyk jest pierwszym adresem do kontaktu w takich sprawach. Jeśli ktoś to przemilczy, potem bywa z tego niepotrzebna awantura o rzetelność dłużnika, więc ludzie starają się to po prostu ujawniać, nawet gdy nie są pewni kwot. Na jakim etapie jesteś: dopiero składasz wniosek, czy upadłość jest już ogłoszona, i czy wiadomo, czy spadek będzie dodatni czy z długami?
S
SublimacjaLab
2026-04-16 10:10
Z tego co kojarzę, spadek i roszczenie o zachowek traktuje się jak nowy składnik majątku uzyskany w toku sprawy, więc syndyk zwykle chce o tym wiedzieć i może to wejść do masy (czasem znaczenie ma też to, czy to pieniądze, czy np. udział w nieruchomości). W praktyce po prostu zgłasza się to syndykowi od razu, jak tylko jest pewne, że coś nabywasz albo że zachowek stał się wymagalny, i przekazuje dokumenty ze sprawy spadkowej. Ukrywanie takich rzeczy potrafi się źle skończyć, bo później wychodzi to w papierach i robi się niepotrzebny problem. Na jakim etapie jest spadek — jest już postanowienie o stwierdzeniu nabycia spadku albo akt poświadczenia dziedziczenia, czy dopiero rozmowy w rodzinie?