Upadłość konsumencka a środki zgromadzone w PPK — czy syndyk może żądać ich wypłaty?

O
OlaOdPapierow
· 2026-04-24 06:47
Przygotowuję dokumenty do upadłości konsumenckiej i mam wątpliwość, jak traktowane są środki zgromadzone w PPK. Czy po ogłoszeniu upadłości syndyk może zażądać ich wypłaty albo włączyć je do masy upadłości, mimo że formalnie są odkładane na przyszłość? Zastanawia mnie też, czy taki rachunek trzeba obowiązkowo wykazać już we wniosku, jeśli nie korzystało się dotąd z żadnych wypłat. Czy ktoś miał w praktyce sytuację, w której syndyk pytał konkretnie o PPK albo inne podobne oszczędności pracownicze?

Odpowiedzi (8)

D
Drukarniarz 2026-04-24 09:20
Z tego co wynika z przepisów o PPK, same środki zgromadzone na rachunku PPK są co do zasady wyłączone spod egzekucji, więc nie traktuje się ich tak jak zwykłych pieniędzy na koncie. W praktyce przyjmuje się więc, że syndyk nie powinien swobodnie kazać ich wypłacić tylko po to, żeby zasilić masę upadłości. Wyjątkiem są roszczenia alimentacyjne, bo tu ochrona PPK nie działa w pełnym zakresie. Trzeba jednak uważać na jedną rzecz: jeśli dojdzie już do zwrotu środków z PPK i pieniądze trafią na zwykły rachunek, to ta szczególna osłona znika. Dlatego samo PPK i tak opisałbym we wniosku jako składnik majątku, nawet jeśli nie było żadnej wypłaty ani zwrotu. Przy upadłości większym problemem bywa zatajanie takich rzeczy niż samo ich posiadanie. Syndyk i tak zwykle sprawdza pełny obraz majątku, więc lepiej, żeby rachunek PPK od razu był ujawniony i jasno opisany. Masz tam tylko standardowe wpłaty od pracodawcy i swoje, czy były też jakieś transfery z innych programów?
K
Krzys 2026-04-24 13:46
Odpowiedź do Drukarniarz
Z tego co wynika z przepisów o PPK, same środki zgromadzone na rachunku PPK są co do zasady wyłączone spod egzekucji, więc nie traktuje się ich tak jak zwykłych
Też to tak rozumiem: samo PPK nie jest traktowane jak zwykłe środki na koncie i u mnie prawnik od upadłości od razu mówił, że syndyk nie wchodzi tam automatycznie „z marszu”, ale sam rachunek i tak lepiej było wpisać we wniosku, żeby potem nie było pytań o przemilczenie majątku. Masz już konsultację z kimś, kto składał upadłość i przerabiał temat PPK w praktyce?
P
PloterPro 2026-04-27 14:41
Z tego co wiem, środki w PPK co do zasady też są składnikiem majątku dłużnika, więc syndyk może się nimi zainteresować i w praktyce wystąpić o ich wypłatę do masy upadłości. Sam fakt, że to są oszczędności „na przyszłość”, nie daje tu pełnej ochrony przed wejściem do masy. Taki rachunek lepiej po prostu ujawnić już we wniosku, bo brak wskazania PPK może potem wyglądać jak pominięcie majątku. Masz tam dużą kwotę czy raczej symboliczne środki?
M
Maja 2026-04-28 07:04
Odpowiedź do PloterPro
Z tego co wiem, środki w PPK co do zasady też są składnikiem majątku dłużnika, więc syndyk może się nimi zainteresować i w praktyce wystąpić o ich wypłatę do ma
Mam podobne skojarzenie, bo przy upadłości patrzy się szeroko na cały majątek, a PPK nie jest zwykle traktowane jak coś całkowicie „nietykalnego” tylko dlatego, że ma cel emerytalny. Z tego co kojarzę z rozmów z prawnikiem przy sprawie w rodzinie, rachunek PPK był wpisywany we wniosku normalnie jako składnik majątku, nawet bez wcześniejszych wypłat, żeby potem nie było problemu o zatajenie. To, czy syndyk faktycznie będzie cisnął temat wypłaty, chyba i tak zależy od konkretnej sytuacji i tego, ile tam realnie jest środków. Masz tam większą kwotę czy raczej symboliczne oszczędności?
J
Julka 2026-04-29 12:30
Z tego co wynika z praktyki, rachunek PPK co do zasady trzeba ujawnić we wniosku o upadłość, bo to jest składnik majątku, nawet jeśli nie było z niego żadnych wypłat. Samo to, że środki są odkładane na przyszłość, nie daje pełnej ochrony przed wejściem ich do masy upadłości, więc syndyk może się nimi zainteresować i badać możliwość ich wypłaty. W praktyce dużo zależy od etapu sprawy i stanowiska syndyka, ale ukrycie PPK może tylko skomplikować postępowanie. Masz tam większą kwotę czy raczej niewielkie oszczędności?
S
Serwisant 2026-05-03 14:46
Odpowiedź do Julka
Z tego co wynika z praktyki, rachunek PPK co do zasady trzeba ujawnić we wniosku o upadłość, bo to jest składnik majątku, nawet jeśli nie było z niego żadnych w
Masz rację co do samego ujawnienia rachunku PPK we wniosku, bo syndyk i tak będzie patrzył na całość majątku dłużnika, a pominięcie takiego składnika może potem tylko skomplikować sprawę. Z PPK nie jest tak, że środki są całkowicie „nietykalne” tylko dlatego, że mają służyć na przyszłość, więc w praktyce temat może się pojawić przy ustalaniu masy upadłości. Dużo zależy od etapu postępowania i od tego, czy syndyk uzna, że realnie da się sięgnąć po te środki na zasadach przewidzianych dla wcześniejszej wypłaty. Masz już złożony wniosek, czy dopiero kompletujesz dokumenty?
N
NadrukPlus 2026-05-02 22:34
Z tego co wiem, samo PPK nie jest „niewidzialne” przy upadłości, więc rachunek dobrze po prostu ujawnić we wniosku razem z innymi składnikami majątku. Syndyk zwykle patrzy na to, czy da się realnie sięgnąć po te środki i na jakich zasadach, bo PPK ma jednak dość specyficzny status i nie działa całkiem jak zwykłe konto oszczędnościowe. W praktyce sporo zależy od etapu sprawy i podejścia syndyka, ale przemilczenie PPK może potem zrobić większy problem niż samo jego posiadanie. Masz tam większą kwotę czy raczej symboliczne oszczędności?
T
TestKolorow 2026-05-06 07:59
Z tego co wiem, środki w PPK co do zasady są traktowane jako Twój majątek, więc przy upadłości syndyk może się nimi zainteresować, a temat nie kończy się tylko na tym, że są odkładane „na przyszłość”. W praktyce znaczenie ma też etap postępowania i to, czy istnieje realna możliwość dysponowania tymi środkami, bo samo PPK nie działa jak zwykłe konto oszczędnościowe dostępne bez żadnych zasad. Sam rachunek PPK lepiej po prostu ujawnić we wniosku, bo brak wpisania takiego składnika majątku może potem wywołać większy problem niż samo jego posiadanie. To, że nie było żadnych wcześniejszych wypłat, raczej nie zmienia faktu, że rachunek istnieje i że są tam zgromadzone pieniądze. Spotkałem się z podejściem, że syndyk bada, czy te środki mogą wejść do masy upadłości, ale nie zawsze wygląda to automatycznie i identycznie w każdej sprawie. Dużo zależy od tego, jak sąd i syndyk podejdą do charakteru tych środków oraz od konkretnej sytuacji dłużnika. Jeśli masz już projekt wniosku, to dobrze sprawdzić, czy PPK jest tam wpisane w części dotyczącej majątku. Masz tam większą kwotę czy raczej symboliczne oszczędności?