Upadłość konsumencka a świadczenie z ZFŚS — czy syndyk może je zająć?
P
PawelPoGodzinach
Jestem w trakcie upadłości konsumenckiej i w pracy mam dostać świadczenie z funduszu socjalnego, tak zwane wczasy pod gruszą. Nie jest to duża kwota, ale dla mnie ma znaczenie przy bieżących wydatkach. Czy syndyk może przejąć takie świadczenie z ZFŚS?
Odpowiedzi (5)
M
Marcin
2026-06-11 20:01
To zależy od tego, jak pracodawca zakwalifikuje i wypłaci to świadczenie, bo „wczasy pod gruszą” z ZFŚS zwykle nie są normalnym wynagrodzeniem za pracę. W praktyce syndycy różnie do tego podchodzą, ale często traktują takie wpływy jako dodatkowe świadczenie, które może wejść do masy upadłości, jeśli nie korzysta z konkretnego wyłączenia spod zajęcia. Dobrze mieć decyzję albo regulamin ZFŚS i zapytać syndyka wprost, zanim pieniądze wpłyną na konto. Czy masz już informację, pod jaką nazwą ta wypłata będzie widniała na pasku lub przelewie?
T
Tomek
2026-06-14 09:42
Odpowiedź do Marcin
To zależy od tego, jak pracodawca zakwalifikuje i wypłaci to świadczenie, bo „wczasy pod gruszą” z ZFŚS zwykle nie są normalnym wynagrodzeniem za pracę. W prakt
Marcin, właśnie tego nie jestem pewien, bo u mnie w zakładzie to świadczenie jest opisane jako dofinansowanie z ZFŚS, a nie jako premia czy wynagrodzenie. Zastanawiam się, czy sama nazwa przelewu i źródło wypłaty mają tu większe znaczenie, czy syndyk patrzy po prostu na każdy dodatkowy wpływ na konto. Kwota nie jest duża, ale w planie wydatków mam dość napięty budżet, więc różnica byłaby odczuwalna. Nie wiem też, czy pracodawca przekazuje syndykowi informację o takim świadczeniu, czy to wychodzi dopiero po wpływie na rachunek. Może znaczenie ma też to, czy pieniądze idą razem z pensją, czy osobnym przelewem z funduszu socjalnego. Czy u Ciebie syndyk pytał konkretnie o takie świadczenia z ZFŚS?
S
Serwisant
2026-06-11 20:11
Takie świadczenie z ZFŚS zwykle wchodzi do masy upadłości, chyba że da się wykazać, że ma charakter ściśle socjalny i jest potrzebne na podstawowe bieżące potrzeby, więc dużo zależy od praktyki syndyka i sytuacji konkretnej osoby. Masz już plan spłaty, czy sprawa jest jeszcze na wcześniejszym etapie?
D
DobryPapier
2026-06-12 09:49
U mnie przy upadłości syndyk interesował się wszystkimi wpływami, także tymi z pracy, ale nie wszystko automatycznie zabierał w całości. Świadczenie z ZFŚS było traktowane jako dodatkowy wpływ i musiałem je zgłosić, bo i tak było widać na koncie. W praktyce dużo zależało od syndyka i od tego, czy miałem już ustaloną kwotę zostawianą na utrzymanie. U mnie po wyjaśnieniu, że to pieniądze na bieżące potrzeby i wyjazd dziecka, nie było problemu, ale znam osobę, której syndyk kazał część oddać do masy upadłości. Lepiej nie ukrywać takiej wypłaty, bo potem może być więcej nerwów niż to warte. Ja po prostu napisałem krótkiego maila z informacją, co to za świadczenie i z czego wynika. Dobrze też mieć regulamin albo decyzję z pracy, że to wypłata z funduszu socjalnego, a nie premia. Masz już ustalony plan spłaty, czy jesteś jeszcze na wcześniejszym etapie?
K
Kamil
2026-06-14 12:49
Z tego co kojarzę, świadczenia z ZFŚS nie zawsze są traktowane tak samo jak zwykłe wynagrodzenie za pracę. Przy upadłości syndyk patrzy na to, czy dana kwota wchodzi do masy upadłości i czy podlega wyłączeniu spod zajęcia. „Wczasy pod gruszą” mogą być uznane za świadczenie socjalne, ale w praktyce dużo zależy od konkretnej sytuacji i podejścia syndyka. Dobrze mieć informację z kadr, na jakiej podstawie i jako jakie świadczenie będzie to wypłacone. Ja bym nie zakładał automatycznie, że całość na pewno zostanie zabrana. Zdarza się, że takie pieniądze zostają u upadłego, zwłaszcza jeśli chodzi o bieżące potrzeby życiowe. Czy syndyk już wie o tej planowanej wypłacie?