Upadłość konsumencka a odszkodowanie z OC sprawcy za uszkodzony samochód — czy syndyk może przejąć te pieniądze?
W
WaldekMajster
Jestem po ogłoszeniu upadłości konsumenckiej i w międzyczasie miałem kolizję, po której ubezpieczyciel sprawcy ma wypłacić odszkodowanie za naprawę auta. Samochód jest mi potrzebny do codziennego dojazdu do pracy, ale nie wiem, jak takie środki są traktowane w postępowaniu. Czy syndyk może włączyć takie odszkodowanie do masy upadłości, czy powinno ono iść normalnie na naprawę samochodu?
Odpowiedzi (6)
P
PraktykDTG
2026-04-29 16:34
Co do zasady syndyk interesuje się wszystkim, co wchodzi do masy upadłości, ale przy odszkodowaniu z OC za uszkodzony samochód ważne jest to, że te pieniądze mają pokryć konkretną szkodę, a nie być „wolną gotówką”. Jeśli auto należy do Ciebie i jest składnikiem masy, syndyk może chcieć mieć wpływ na to, co się dzieje z odszkodowaniem, zwłaszcza gdy wypłata idzie na Twoje konto, ale w praktyce da się argumentować, że środki są przeznaczone na przywrócenie wartości auta potrzebnego do pracy. Dużo zależy też od tego, czy odszkodowanie będzie bezgotówkowe do warsztatu, czy wypłacane Tobie. Masz już informację od syndyka albo ubezpieczyciela, w jakiej formie ma być ta wypłata?
S
SublimacjaLab
2026-04-29 16:47
U mnie syndyk patrzył na to tak, że odszkodowanie z OC za uszkodzony samochód nie było „wolną gotówką do zabrania”, tylko kasą związaną z przywróceniem auta do stanu sprzed szkody, zwłaszcza jeśli auto było potrzebne do pracy. Dużo zależy od tego, czy wypłata idzie bezpośrednio na naprawę, czy na konto i czy samochód w ogóle był ujęty w masie upadłości, rozmawiałeś już o tym z syndykiem?
H
HaftStudio
2026-04-29 17:02
Odpowiedź do SublimacjaLab
U mnie syndyk patrzył na to tak, że odszkodowanie z OC za uszkodzony samochód nie było „wolną gotówką do zabrania”, tylko kasą związaną z przywróceniem auta do
Też bym to widział podobnie — sporo zależy od tego, jaki jest cel tej wypłaty i jak syndyk patrzy na sam samochód w całej sprawie. Jeśli odszkodowanie faktycznie ma pokryć naprawę auta potrzebnego do dojazdów do pracy, to trudno to traktować jak zwykłe „dodatkowe pieniądze”, tylko raczej jako środki na przywrócenie auta do używania. Znaczenie ma też pewnie to, czy rozliczenie idzie kosztorysowo do Ciebie, czy bezgotówkowo prosto do warsztatu, bo wtedy mniej wygląda to jak gotówka do rozdysponowania. A syndyk już wypowiadał się u Ciebie konkretnie, czy na razie tylko próbujesz ustalić, jak to zwykle bywa?
E
Ewelina
2026-04-29 17:17
Odpowiedź do HaftStudio
Też bym to widział podobnie — sporo zależy od tego, jaki jest cel tej wypłaty i jak syndyk patrzy na sam samochód w całej sprawie. Jeśli odszkodowanie faktyczni
Mam podobne zdanie — tu naprawdę dużo zależy od tego, czy to jest typowo kwota na przywrócenie auta do stanu sprzed szkody, a nie „wolne środki” do wykorzystania dowolnie. Jeśli samochód został pozostawiony upadłemu i służy do dojazdów do pracy, to jest sens argumentować, że odszkodowanie ma związek z tym składnikiem i jego naprawą, a nie z powiększeniem masy upadłości. Z drugiej strony syndyk może patrzeć na to formalnie i sprawdzać, czy wypłata nie stanowi jednak nowego składnika majątku, więc sporo zależy od praktyki w konkretnej sprawie i od tego, czy pieniądze idą faktycznie na naprawę. Auto zostało już wyłączone ze sprzedaży przez syndyka czy nadal jest w masie?
A
Atryk
2026-04-29 17:08
Co do zasady takie odszkodowanie nie jest „wolną gotówką”, tylko ma wyrównać szkodę w majątku, więc jeśli dotyczy naprawy uszkodzonego auta, syndyk nie zawsze może po prostu potraktować je jak środki do podziału. Dużo zależy od tego, czy auto weszło do masy upadłości i czy odszkodowanie faktycznie idzie na przywrócenie jego wartości, a nie zostaje do swobodnego wykorzystania. W praktyce dobrze to od razu zgłosić syndykowi i opisać, że samochód służy Ci do dojazdów do pracy, bo to ma znaczenie. Auto jest Twoją własnością, czy np. jeszcze na kredyt albo w leasingu?
P
Pawel
2026-04-29 17:25
U mnie było podobnie, tylko chodziło o inną wypłatę w trakcie upadłości, i syndyk patrzył głównie na to, czy te pieniądze realnie zwiększają mój majątek, czy po prostu mają pokryć konkretną szkodę. Jeśli odszkodowanie jest typowo za naprawę uszkodzonego auta, to trudno mówić, że nagle jesteś „bogatszy”, bo auto przed kolizją miało jakąś wartość i po kolizji tę wartość straciło. Z tego co przerabiałem, duże znaczenie ma też to, czy wypłata idzie bezpośrednio na konto, czy np. warsztat rozlicza się z ubezpieczycielem. Syndyk u mnie chciał po prostu pełnej informacji i dokumentów, a nie robił problemu z pieniędzmi, które miały przywrócić stan sprzed szkody. Gorzej może wyglądać sytuacja, jeśli odszkodowanie wyjdzie wyraźnie wyższe niż realna naprawa albo auto nie zostanie naprawione, tylko kasa zostanie „luzem”. Sam bym tego przed syndykiem nie ukrywał, bo potem bardziej boli tłumaczenie się niż sama sprawa. Jeśli auto faktycznie jest potrzebne do pracy, to też ma znaczenie i dobrze to od razu jasno pokazać. Masz już informację, czy wypłata ma iść Tobie do ręki, czy bezpośrednio do warsztatu?