KRZ: czy syndyk może naliczyć opłatę za przechowanie auta po wygranej licytacji i zapłacie ceny?

M
MagdaZPodlasia
· 2026-04-29 17:48
Wygrałam licytację samochodu prowadzoną przez syndyka w KRZ i w terminie uiściłam całą cenę nabycia. Przy ustalaniu odbioru pojazdu otrzymałam informację, że po kilku dniach od zapłaty mają być naliczane dodatkowe koszty przechowania. W ogłoszeniu o sprzedaży nie widzę wyraźnego zapisu o takich opłatach, dlatego nie wiem, czy syndyk może wprowadzić je dopiero po zakończeniu licytacji. Czy ktoś spotkał się z taką sytuacją i wie, czy takie żądanie powinno wynikać wprost z warunków sprzedaży?

Odpowiedzi (2)

M
Marcin 2026-04-29 19:43
Miałam podobną sytuację i u mnie syndyk próbował doliczyć „postojowe” dopiero przy odbiorze, chociaż wcześniej nigdzie nie było o tym mowy. Skończyło się na tym, że poprosiłam o wskazanie, z czego dokładnie ta opłata wynika i czy była wpisana w warunkach sprzedaży, bo po zapłacie ceny nie da się już dorzucać nowych kosztów tak po prostu z ustnej informacji. Dopiero wtedy temat im trochę zmiękł i finalnie auto wydał bez dodatkowych dopłat. Masz to gdzieś napisane mailowo albo tylko powiedzieli przez telefon?
D
DTFPro 2026-04-29 19:51
Jeśli w warunkach licytacji albo w obwieszczeniu nie było jasno wpisanej opłaty za przechowanie po zapłacie ceny, to syndyk nie powinien jej sobie dopisywać już po fakcie. Co innego, jeśli był określony termin odbioru i zastrzeżenie, że po jego przekroczeniu lecą koszty postoju, bo wtedy kupujący znał zasady wcześniej. Ja bym poprosiła syndyka o wskazanie konkretnego zapisu z ogłoszenia albo regulaminu sprzedaży, na podstawie którego chce to naliczać. Czy dostałaś od niego to tylko telefonicznie, czy też masz to gdzieś napisane?