Wygrana licytacja auta od syndyka bez dowodu rejestracyjnego - czy tak się zdarza?

K
KrzysiekPoRobocie
· 2026-04-30 12:03
Wygrałem licytację samochodu od syndyka i przy ustalaniu odbioru usłyszałem, że auto ma zostać wydane bez dowodu rejestracyjnego, bo dokument podobno będzie dosłany później. W ogłoszeniu był ogólny opis stanu prawnego i technicznego, ale nie było wprost napisane, że przy wydaniu może brakować kompletu dokumentów. Cała cena jest już wpłacona, a auto jest mi potrzebne do rejestracji i ubezpieczenia, więc trochę mnie to zaskoczyło. Czy ktoś odbierał już auto od syndyka bez dowodu rejestracyjnego? Jak długo czekaliście na dokumenty?

Odpowiedzi (3)

T
TechNadruk 2026-04-30 13:34
Tak, przy sprzedaży od syndyka takie historie niestety się zdarzają, ale z własnego doświadczenia wiem, że bez dowodu rejestracyjnego potem robi się tylko niepotrzebna przepychanka z rejestracją i ubezpieczeniem, więc dobrze mieć jasno na piśmie kiedy i w jakim trybie dokument ma do Ciebie trafić. Masz to chociaż wpisane w protokół wydania albo mailowo?
P
PloterPro 2026-04-30 20:13
To się niestety zdarza przy sprzedaży od syndyka, ale jeśli w ogłoszeniu nie było jasno zaznaczone, że auto będzie wydane bez dowodu, to taka informacja dopiero przy odbiorze jest co najmniej słaba. Bez dowodu rejestracyjnego robi się problem z rejestracją i często też z ogarnięciem formalności na spokojnie, więc dobrze mieć od syndyka pisemne potwierdzenie, kiedy dokument będzie wydany albo dosłany. Ja bym przy odbiorze od razu wpisał do protokołu, że pojazd został wydany bez dowodu rejestracyjnego i że sprzedający zobowiązuje się go uzupełnić. Masz już od nich jakiś termin na dosłanie dokumentu?
A
Ania 2026-04-30 20:58
Tak, przy sprzedaży od syndyka takie sytuacje się zdarzają, ale jeśli w ogłoszeniu nie było wyraźnie zaznaczonego braku dowodu przy wydaniu, to masz pełne prawo domagać się wpisania tego do protokołu i podania konkretnego terminu dosłania dokumentu, bo bez niego rejestracja auta może się mocno przeciągnąć. Masz już od syndyka chociaż pisemne potwierdzenie, kiedy dowód ma do Ciebie trafić?