Wygrana licytacja auta od syndyka bez dowodu rejestracyjnego - czy tak się zdarza?
K
KrzysiekPoRobocie
Wygrałem licytację samochodu od syndyka i przy ustalaniu odbioru usłyszałem, że auto ma zostać wydane bez dowodu rejestracyjnego, bo dokument podobno będzie dosłany później. W ogłoszeniu był ogólny opis stanu prawnego i technicznego, ale nie było wprost napisane, że przy wydaniu może brakować kompletu dokumentów. Cała cena jest już wpłacona, a auto jest mi potrzebne do rejestracji i ubezpieczenia, więc trochę mnie to zaskoczyło. Czy ktoś odbierał już auto od syndyka bez dowodu rejestracyjnego? Jak długo czekaliście na dokumenty?
Odpowiedzi (6)
T
TechNadruk
2026-04-30 13:34
Tak, przy sprzedaży od syndyka takie historie niestety się zdarzają, ale z własnego doświadczenia wiem, że bez dowodu rejestracyjnego potem robi się tylko niepotrzebna przepychanka z rejestracją i ubezpieczeniem, więc dobrze mieć jasno na piśmie kiedy i w jakim trybie dokument ma do Ciebie trafić. Masz to chociaż wpisane w protokół wydania albo mailowo?
P
PloterPro
2026-04-30 20:13
To się niestety zdarza przy sprzedaży od syndyka, ale jeśli w ogłoszeniu nie było jasno zaznaczone, że auto będzie wydane bez dowodu, to taka informacja dopiero przy odbiorze jest co najmniej słaba. Bez dowodu rejestracyjnego robi się problem z rejestracją i często też z ogarnięciem formalności na spokojnie, więc dobrze mieć od syndyka pisemne potwierdzenie, kiedy dokument będzie wydany albo dosłany. Ja bym przy odbiorze od razu wpisał do protokołu, że pojazd został wydany bez dowodu rejestracyjnego i że sprzedający zobowiązuje się go uzupełnić. Masz już od nich jakiś termin na dosłanie dokumentu?
A
Ania
2026-04-30 20:58
Tak, przy sprzedaży od syndyka takie sytuacje się zdarzają, ale jeśli w ogłoszeniu nie było wyraźnie zaznaczonego braku dowodu przy wydaniu, to masz pełne prawo domagać się wpisania tego do protokołu i podania konkretnego terminu dosłania dokumentu, bo bez niego rejestracja auta może się mocno przeciągnąć. Masz już od syndyka chociaż pisemne potwierdzenie, kiedy dowód ma do Ciebie trafić?
D
Drukarniarz
2026-05-10 11:08
To się niestety zdarza przy sprzedaży od syndyka, ale jeśli w ogłoszeniu nie było jasno zaznaczone, że auto będzie wydane bez dowodu, to masz pełne prawo oczekiwać kompletu dokumentów przy odbiorze albo przynajmniej pisemnego potwierdzenia, kiedy i na jakiej podstawie dowód zostanie dosłany. Masz od syndyka chociaż maila albo protokół z taką informacją?
G
GrafikPrasowy
2026-05-11 09:15
Odpowiedź do Drukarniarz
To się niestety zdarza przy sprzedaży od syndyka, ale jeśli w ogłoszeniu nie było jasno zaznaczone, że auto będzie wydane bez dowodu, to masz pełne prawo oczeki
Też bym się tego trzymał, bo samo to, że sprzedaż jest od syndyka, nie oznacza jeszcze zgody na wydanie auta bez podstawowego dokumentu, jeśli nigdzie nie było tego jasno opisane. Skoro całość jest już opłacona, to przy odbiorze dobrze mieć od nich na piśmie, że dowód rejestracyjny nie został wydany razem z autem, z jakiego powodu i w jakim terminie ma trafić do kupującego. Bez tego później łatwo odbić się od rejestracji albo nawet od ubezpieczyciela, jeśli zaczną pytać o komplet papierów. Samochód da się fizycznie odebrać, ale problem zaczyna się wtedy, gdy dokument „ma być później” i nie ma na to żadnego konkretu. Jeśli w ogłoszeniu nie było wzmianki o brakach w dokumentach, to moim zdaniem masz podstawy, żeby oczekiwać wydania kompletu albo chociaż bardzo precyzyjnego potwierdzenia braków. Dobrze też sprawdzić, czy mają kartę pojazdu, umowę sprzedaży i dokument potwierdzający, że syndyk działa w tej sprawie formalnie. Jeżeli będą chcieli wydać auto bez dowodu, to protokół odbioru z dokładnym wpisaniem brakujących dokumentów naprawdę robi różnicę. Mówili chociaż, dlaczego tego dowodu nie mają teraz u siebie?
M
MaszynaSzyje
2026-05-14 08:57
Odpowiedź do GrafikPrasowy
Też bym się tego trzymał, bo samo to, że sprzedaż jest od syndyka, nie oznacza jeszcze zgody na wydanie auta bez podstawowego dokumentu, jeśli nigdzie nie było
Też bym tego nie rozciągał na zasadzie „bo syndyk, to wszystko ujdzie”, bo brak dowodu przy wydaniu to jednak konkretna rzecz, a nie drobiazg organizacyjny. Jeśli w ogłoszeniu nie było jasno zaznaczone, że dokument zostanie dosłany później, to trudno uznać, że kupujący z góry się na to godził. Dobrze, że padł wątek potwierdzenia na piśmie, bo potem przynajmniej jest podstawa, od kiedy i z jakiego powodu dokumentu nie wydano razem z autem. Syndyk podał chociaż, gdzie ten dowód jest i kiedy realnie ma trafić do Ciebie?