KRZ: wygrana licytacja maszyny od syndyka, a protokół odbioru z zapisem o całkowitym zrzeczeniu roszczeń — czy tak bywa?

R
RafalPoZmianie
· 2026-05-04 11:47
Brałem udział w licytacji w KRZ na maszynę produkcyjną po upadłej spółce z o.o. z branży metalowej i moja oferta została wybrana. Chodzi o tokarkę CNC za 48 tys. zł netto, wadium było wpłacone wcześniej, a całą cenę już przelałem w terminie wskazanym przez syndyka. Teraz przed odbiorem dostałem do podpisu protokół, w którym jest bardzo szeroki zapis, że kupujący zna stan techniczny i zrzeka się wszelkich roszczeń związanych z wadami, brakami i niezgodnością wyposażenia. Na oględzinach maszyna stała odłączona, więc dało się ją obejrzeć tylko z zewnątrz i nie było możliwości normalnego uruchomienia. W ogłoszeniu był opis dość ogólny, bez listy osprzętu i bez informacji, czy elektronika była sprawdzana. Zastanawia mnie, czy przy sprzedaży przez syndyka takie zapisy w protokole odbioru są standardowe, czy raczej pojawiają się tylko w niektórych sprawach. Miał ktoś podobną sytuację przy zakupie maszyny, a nie samochodu, i jak wyglądały u was dokumenty przy wydaniu?

Odpowiedzi (1)

T
Tomek 2026-05-04 12:00
Takie zapisy w sprzedaży od syndyka niestety dość często się pojawiają, bo przedmiot idzie zwykle „jak stoi i leży”, bez klasycznej odpowiedzialności za stan techniczny. Co innego jednak potwierdzenie, że znałeś stan maszyny, a co innego blanketowe zrzeczenie się wszelkich roszczeń także na wypadek np. niezgodności co do tożsamości rzeczy, braków w wyposażeniu czy wad, o których syndyk wiedział i ich nie ujawnił. Ja bym to czytał bardzo ostrożnie i próbował doprecyzować, żeby protokół dotyczył stanu znanego przy odbiorze, a nie zamykał wszystkiego bez wyjątku. Ten zapis jest dokładnie o wadach technicznych, czy też o „wszelkich roszczeniach z jakiegokolwiek tytułu”?