KRZ: wygrana licytacja maszyny od syndyka, a po przetargu obowiązek naprawy posadzki i zabrania instalacji — czy tak bywa?

P
Piotrek_82
· 2026-05-06 10:08
Brałem udział w licytacji w KRZ na używaną prasę krawędziową po upadłej spółce z o.o. z branży metalowej i moja oferta 86 000 zł netto została wybrana. W ogłoszeniu było napisane, że demontaż i transport są po stronie nabywcy, więc to było dla mnie jasne. Problem pojawił się dopiero po informacji o wygranej, bo syndyk przesłał mi projekt protokołu, w którym wpisano, że mam usunąć także całe okablowanie, szafy sterownicze przypisane do stanowiska i naprawić posadzkę po kotwach. Na oględzinach nikt nie mówił o odtwarzaniu podłogi ani o zabraniu elementów instalacji, które wyglądają na część hali, a nie samej maszyny. Termin odbioru wyznaczono na 5 dni od zapłaty i nie wiem, czy przy takich zapisach ktoś już odbierał sprzęt od syndyka bez sporu na miejscu. Czy w licytacjach syndyka zapis o demontażu bywa potem tak szeroko interpretowany po wygranej? Czy mieliście sytuację, że po wygraniu licytacji doszły obowiązki, których nie było w samym ogłoszeniu?

Odpowiedzi (2)

D
Darek 2026-05-06 11:08
Miałem bardzo podobną sytuację przy zakupie maszyny z masy upadłości i też po wygranej zaczęły się pojawiać dodatkowe zapisy, których wcześniej nie było w ogłoszeniu. Demontaż samej maszyny to jedno, ale zrywka instalacji, kabli czy naprawa posadzki to już osobny temat i u mnie dało się to ograniczyć tylko do tego, co było bezpośrednio związane z odłączeniem urządzenia. Syndyk próbował wpisać szerzej, bo chce oddać halę „posprzątaną”, ale jeśli tego nie było w warunkach przetargu, to nie traktowałbym tego jako oczywistego elementu zakupu. W ogłoszeniu albo regulaminie przetargu był jakikolwiek zapis o przywróceniu miejsca po demontażu do stanu pierwotnego?
K
Klaudia 2026-05-06 11:15
To się zdarza, ale takie dodatkowe obowiązki po przetargu nie powinny pojawiać się „z automatu”, jeśli nie wynikały z ogłoszenia albo warunków sprzedaży, bo demontaż maszyny to niekoniecznie to samo co zabranie całej instalacji i naprawa posadzki. W protokole jest to wpisane jako warunek odbioru czy tylko propozycja syndyka?